Barbuda, perla Malých Antil

Zima sice ještě neukázala v plné síle svou moc, ale někomu nemusí vyhovovat krátký den a dlouhá noc a teploty lehce nad bodem mrazu. Pokud patříte do této skupiny obyvatel i vy, přijměte, prosím, nabídku k výletu za tropickým podnebím, kde sluneční svit je dennodenní záležitostí, v této části roku, a teploty se pohybují mezí dvaceti pěti a třiceti stupni Celsia.

Kde najdete ostrov Barbuda?

Pro mne začátkem roku je zaručenou destinací Karibik. Hurikány ještě nehrozí, slunce svítí od rána do večera, od moře vane příjemný svěží vánek, který sráží relativní vlhkost na příjemné hodnoty. Do Karibiku jsme se spolu již vypravili mnohokrát. Tentokrát však z náhrdelníku perel Malých Antil vybírám málo známý, až skoro neznámý ostrov.

Tím ostrovem, který vám chci představit je Barbuda. Slyšeli jste někdy o tomto zajímavém kousku země? Pokud ne, vězte, že Barbuda je jedním ze tří ostrovů nezávislého státu Antigua a Barbuda. Třetí ostrov Redonda o rozloze 1,5 km2 se do názvu nedostal, neboť je neobydlený. Barbuda velikostí připomíná Lichtenštejnsko, ale tím podoba naprosto končí. Antigua a Barbuda je sice členem Britského společenství a hlavou státu je Alžběta II., přesto (nebo právě proto) se jedná o stát s ekonomikou zaměřenou na cestovní ruch a zemědělství.

Pláž - Barbuda, Malé Antily

Celoročně je na Barbudě příjemné tropické klima, které jen v letních měsících může být narušeno hurikánovou sezónou. Pokud jste unaveni ruchem velkoměsta a stresem dnešní doby, Barbuda na vás bude působit takřka léčebně. Tento ostrov jsou vlastně pořádné klimatické lázně.

Poklidný ostrov

Východní břeh je divoký a naráží na něj vlny Atlantského oceánu. Západní pobřeží je mírné a omývané vodami Karibského moře. K tomu má ostrov velkou mořskou lagunu. V turistických průvodcích se dočtete, pokud se Barbudě vůbec věnují, že je to klidný fádní ostrov, kde za návštěvu stojí pouze výše zmíněná laguna. Nebo si tento tichý klidný ostrov s pomalu ubíhajícím časem vyberou novomanželé ke svatebnímu obřadu a následujícím líbánkám. Což pro nás není vůbec špatné, protože to ostrovu zajišťuje autentičnost a rozhodně zde nehrozí záplava turistů, jako na hlavním ostrově Antigua, kde jsou mola přístavu udělaná tak, aby mohla přijímat zaoceánské lodě. A to pak je hukot, když se do města s normální populací obyvatel kolem třiceti tisíc vyvalí z takového kolosu až 2000 turistů. To naštěstí na Barbudě nehrozí.

Pláž, palma - Barbuda, Malé Antily

Na Barbudě do roku 2017 žilo asi 1600 obyvatel. Po ničivém hurikánu Irma, který na ostrov dorazil 6. září zmíněného roku, muselo být více než 95 % obyvatel evakuováno na Antiguu. Přesto se podařilo infrastrukturu opět vybudovat v omezené míře. Dodávky elektřiny a pitné vody jsou již pravidelné a dokonce se opět otevřel jediný ubytovací komplex na západním pobřeží tohoto malebného ostrova.

Jak se dostanete na Barbudu?

V současnosti je možné se na ostrov dostat pouze s místními aerolinkami z Antiguy, popř. si najmout vrtulník. Hlavní branou ostrova nadále zůstává letiště u jediného města, spíše obce Codrington. Ulice Codringtonu byly prašné a nedaleko letištní plochy se nacházel malebný bílý kostelík. Vláda se snaží obnovit život na ostrově a uvědomuje si, že turismus je důležitý. Proto se nedaleko Codringtonu buduje nové letiště, které bude schopné přijímat vedle vrtulových letadel i letadla trysková.

Kostel v Codringtonu - Barbuda, Malé Antily

Proč sem vyrazit?

Laguna a fregatky

Největším lákadlem je již zmíněná laguna, která je domovem hnízdících fregatek. Měli jsme velké štěstí, že jsme v přístavu narazili na místního Džalu, který vlastnil loď a přivydělával si tím, že vozil turisty po laguně a ukazoval jim přírodní rezervaci se zmíněnými ptáky. Jedná se o největší lagunu Malých Antil. Rozkládá se přes celé západní pobřeží ostrova. Laguna je poměrně mělká a její poloslaná voda působí dobře na mangrovové porosty, ryby a tím i na mořské ptáky. Lagunu zcela opanovaly fregatky. Právě zde se nachází největší kolonie na západní polokouli.

Codringtonská laguna - Barbuda, Malé Antily

Fregatka je poměrně velký pták s rozpětím křídel kolem dvou metrů. I když se jedná o mořského ptáka, neumí plavat a má smáčivá křídla. Z tohoto důvodu loví ve vzduchu nebo těsně z hladiny. Jeho stravou jsou ryby, které vyskakují nad hladinu, ale nepohrdne ani želvou či chobotnicí, které se přiblíží k hladině. Mnoho lidí je nazývá piráty, neboť přepadávají jiné ptáky ve vzduchu a donutí je upustit ulovenou kořist, kterou obratem ve vzduchu chytí. Jejich akrobatické kousky jsou úžasné. Pokud se stane, že se některá fregatka nedopatřením namočí, přiletí ostatní, vynesou ji do výšky a pustí. Rychlým pohybem se peří vysuší a pták opět může neúnavně kroužit nad mořskou hladinou.

Fregatky - Barbuda, Malé Antily

Jelikož se jedná o velký počet fregatek na jednom místě, připravte se na to, že vaše čichové buňky zareagují dříve, než hnízdící fregatky uvidíte. Mláďata s prachovým peřím se nechávají krmit od rodičů, kteří neúnavně a v páru se o ně starají. Nádherné jsou námluvy těchto opeřenců. Samec má na hrudi kožovitý vak, který při dvoření se samičce nafoukne a tím jí odhalí doslova své srdce, neboť vak má přesně srdeční tvar.

Loďka - Barbuda, Malé Antily

Barbudské humry

Džala, náš průvodce, má na nedaleké pláži stánek a než se nabažíme písku, sluníčka a teplého moře s příjemnými vlnkami, připraví nám k obědu pravé barbudské humry z laguny. Ty jsou ve světě gurmetů vyhlášené, dokonce si je nechával vozit na Kubu sám Fidel Castro.

Humr - Barbuda, Malé Antily

Petroglyfy

Jelikož Barbuda nabízí víc než povalování na pláži a plavby po laguně. Vyrážíme auty k severovýchodnímu pobřeží. Zde se nachází bezejmenný nejvyšší bod ostrova ve výšce 38 metrů nad mořem. To však není pravý důvod naší návštěvy. Jsou tu ve skalním masívu jeskyně, ve kterých se nacházejí petroglyfy.

K jeskyni - Barbuda, Malé Antily

Jeskyně - Barbuda, Malé Antily

Nedělní dostihy

Největší atrakcí ostrova jsou však nedělní dostihy. Za nízké vstupné se můžete usadit na hlavní tribuně a doufat, že se s vámi nezřítí. 

Dostihová tribuna - Barbuda, Malé Antily

Jako na správných dostizích, střídá se jeden dostih s druhým. Sice zde není tolik závodících koní a žokejů, přesto tyto závody příjemně narušují nedělní ospalost Barbudy. Za sebe můžu říci, že to byly první a stále ještě poslední dostihy, kterých jsem se účastnil.

Dostihy, kůň - Barbuda, Malé Antily

Dostihy, diváci - Barbuda, Malé Antily

Dostihy, dráha - Barbuda, Malé Antily

Pár praktických informací na závěr

Na Barbudě se nepřijímají platební karty. Platí se hotově, a to východokaribskými dolary, které jsou v pevném kurzu navázané na dolary americké. (1 USD = 2,70 XCD). Na ostrově funguje zatím a jen pouze jeden hotel Barbuda Belle Luxury Beach Hotel. Infrastruktura zahrnuje již správní budovy a budovu pošty. Třebaže to není zrovna turisticky vybavený ostrov, což nebýval nikdy, i přes trochu nepohodlí, je zapotřebí, aby sem turisté zavítali a svými dolary pomohli k obnovení ostrova.

Na Barbudě jsem se setkal s velmi vřelými lidmi, kteří v turistovi ještě vidí hosta a ne chodící peněženku. A proto přeji vám mnoho krásných zážitků v těchto klimatických tropických lázních a Barbuďanům milé hosty, kteří mají pochopení pro přírodní katastrofy a dokáží luxus věcí nahradit luxusem vztahů. A nebojte se, hlady určitě trpět nebudete! To by místní nepřipustili.

Přečtěte si také o dalším ostrově Malých Antil - Grenadě, zemi muškátového oříšku.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej