Bibione, Terst a Palmanova – oddychová i poznávací dovolená v Itálii

Obrovské bažiny a mokřady, kolem kterých létali komáři a další havěť. Kdo by čekal, že o 100 let později bude z tak nevábné oblasti jedno z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších letovisek nejen v Itálii, ale v celé Evropě. Řeč je o Bibione. Přivítá vás nádherná pláž se skvělým zázemím, ale také řada kvalitních restaurací, tradiční trhy nebo bohaté sportovní vyžití. Těšit se můžete i na prvotřídní servis. A velkou výhodou je, že díky své poloze je pro Čechy velice dobře dostupné. To platí i pro místní ceny.

Ostrůvek obklopený modrými lagunami

Bibione je poloostrov, jehož rozloha činí asi 1800 hektarů. Jeho název je odvozen od jeho umístění. „Insulae Bibioni“ bylo spojení, kterým staří Římané označovali malý ostrůvek obklopený modrými lagunami. A právě ty vytvářejí západní a severní hranici Bibione. S vnitrozemím jej spojuje most.

Na nevlídné bažiny už můžete dávno zapomenout, ty začaly postupně mizet v první polovině minulého století. Turisté si místo oblíbili už po druhé světové válce, největší boom pak přišel v 80. a 90. letech. Zatímco ve městě žije asi 3000 stálých obyvatel, během turistické sezony se počet lidí mnohonásobně zvýší. Bibione je totiž velmi oblíbené letovisko.

Pláž dlouhá 10 kilometrů nabízí spoustu zábavy

Dovolená v Bibione pro většinu turistů bývá ve znamení odpočinku na pláži, slunění se a koupání. Místní pláž je dlouhá zhruba 10 kilometrů a v některých oblastech je až 200 metrů široká. Typický je pro ni světle žlutý písek, který je příjemně jemný a vyhřátý. Pláž je krásně čistá a má výborné zázemí, samozřejmostí jsou toalety a sprchy. Nechybí ani zábavné prvky a celá řada bufetů. Ovšem, pokud chcete lenošit opravdu hodně a nechce se vám vstávat, jídlo a pití si můžete objednat pomocí SMS a místní personál vám ho přinese až na lehátko. Ta se také dají zarezervovat dopředu.

Lehátka na pláži - Bibione, Itálie

Pláž dokonce obdržela celou řadu ocenění, mezi nimi i prestižní Modrou vlajku. Tu získávají jen ty nejlepší pláže, které splňují přísné podmínky. Uděluje ji mezinárodní nevládní organizace Nadace pro environmentální vzdělávání (Foundation for Environmental Education – FEE). Zajímavostí je, že žádná jiná pláž v Benátském kraji se tímto oceněním pyšnit nemůže.

Pláž vyniká i v oblasti bezpečnosti. Nachází se zde dokonce 22 záchranných stanovišť s motorovými čluny a řada stanovišť první pomoci. Samotný přístup do moře je bezpečný a pobřeží se svažuje jen velmi mírně. Bibione je tak skvělým místem pro rodiny s dětmi.

Obrovský lunapark, prolézačky a skluzavky

Děti (a stejně tak i dospělí) se mohou vyblbnout také v místním lunaparku, jenž se rozkládá v centru města. Nabízí více než 20 atrakcí, my jsme jako tradičně zamířili na autodrom. Ale nabídka je opravdu pestrá, takže si na své přijde každý. Různě po městě jsou pro děti připravené i prolézačky a skluzavky. Na ně už jsme se tedy nevydali.

Pro sportování jsou tu ideální podmínky

Jak je u nás zvykem, naše dovolená nikdy není úplně válecí. A i proto jsme si pro letní dovolenou vybrali právě Bibione. Sportovní nabídka je zde velmi široká. Kdo má rád běh, může vyběhnout už ráno, kdy ještě není takové teplo. Cesta po promenádě je příjemná a od moře fouká osvěžující vítr. My jsme vyzkoušeli, co jsme mohli. Ať už to byla zumba, aqua aerobic, fotbálek na pláži, beach volejbal, stolní tenis nebo pravidelný kruhový trénink. Některé hotely nabízejí i golf a minigolf nebo tenis.

Pobřeží - Bibione, Itálie

Možnosti jsou v Bibione ještě mnohem širší. Na své si přijdou i cyklisté, oblast je protkána hustou sítí cyklostezek, které spojují pobřeží s vnitrozemím. Samozřejmostí je také velké množství vodních sportů, ať už se jedná o vodní skútry, paragliding nebo windsurfing. To jsme ale vynechali, raději jsme zvolili méně adrenalinovou zábavu – projížďku na šlapadlech.

Pizza, těstoviny i dezerty, italská kuchyně je skvělá

Ať už vyrážíme kamkoli, dost důležitou zábavou je pro nás ochutnávání místní gastronomie. A kde jinde se chcete skvěle najíst než právě v Itálii. S veškerým respektem k českým kuchařům musíme říct, že česká pizza se s tou italskou nedá srovnávat. To ostatně platí u většiny místních specialit, například český a řecký gyros jsou dvě úplně odlišná jídla. Mimochodem, když jsme při jedné z našich cest přestupovali na letišti v Miláně, také jsme neodolali a dopřáli si pizzu. A i ona letištní pizza dalece předčila naše očekávání. A co teprve pizza v Bibione.

Pizza - Bibione, Itálie

Místní lidé si potrpí na kvalitní gastronomii. Ale snaha přiblížit se turistům a nabídnout jim to, co chtějí, ačkoli to je na úkor dlouholeté tradice, je zde opravdu evidentní. Jak jinak vysvětlit, že k dostání je i pizza posypaná hranolky. Vždyť to je rozhodně větší „zlo“ a porušení tradic než pizza s ananasem (kterou sice máme moc rádi, ale v Itálii bychom si ji neodvážili dát). 

Při našem ochutnávání jsme samozřejmě nezůstali jen u pizzy. Dopřáli jsme si lasagne a další těstoviny na nejrůznější způsoby. Nemohlo chybět ani tiramisu, které se rozplývalo na jazyku. Jen pozor na kávu. Pravé italské espresso dokáže bouřlivě rozbušit srdce nejednoho kávomila. Ke každému jídlu je takřka povinnost dát si vinný střik, který příjemně osvěží a zlepší náladu. Ještě že jsme sem vyrazili za sportem! Jinak bychom si asi museli v letadle přikoupit další volné sedadlo.

Tiramisu - Bibione, Itálie

Výlet do Terstu stojí za to

Bibione je zároveň skvělým výchozím bodem pro výlety do historických měst. Leží totiž mezi Terstem a Benátkami. My jsme se tentokrát vypravili do Terstu, který se nachází asi 100 kilometrů od Bibione. Jedná se o město, které se svým duchem i architekturou vymyká z italských stereotypů. Spíše na nás působilo jako typické středoevropské město.

Terst - Bibione, Itálie 

Nejvíce památek se nachází ve středu města na náměstí Piazza Unita d‘Italia. Zdaleka nejznámější (a z našeho pohledu i nejkrásnější) památkou je však zámeček Miramare. Nachází se asi 7 kilometrů na severovýchod od středu města. A je skutečně nádherný. Trochu se podobá naší Lednici, jen je výrazně menší, zato ovšem sídlí přímo na pobřeží. Přestože je poměrně mladý, pochází totiž z roku 1860, místní atmosféra je nepopsatelná. Člověk si připadá jako v pohádce. Krásné jsou i přilehlé zahrady.

Miramare - Itálie

Velmi zajímavým místem jsou také nedaleké jeskyně. Z nich nejznámější je Grotta Gigante, která je dokonce zapsaná v Guinessově knize rekordů.

Zastavte se ve městě Palmanova

Cestou do Terstu se vyplatí zastavit ve městě Palmanova, které je asi 40 kilometrů daleko od Bibione. Překvapivě se jedná o poměrně zapomenuté místo, jež turisté začali objevovat až v posledních letech. Jakmile jsme sem dorazili, okamžitě na nás dýchla místní neopakovatelná atmosféra. Jedná se o pevnostní město ze 16. století. Benátská republika v minulosti čelila nájezdům nejrůznějších válečníků i pirátů a právě Palmanova měla chránit místní bohatství. Toto období připomíná i muzeum, jenž se nachází v bráně Porta Cividale.

Porta Aquileia - Palmanova, Itálie

Celkem v areálu stojí tři původní brány, které slouží jako vchody. Uprostřed se pak skrývá rozsáhlé náměstí Piazza Grande. Pevnost je nejkrásnější při pohledu z ptačí perspektivy. Svými dokonalými tvary, promyšlenými uličkami, příkopy, střílnami i hradbami připomíná květ slunečnice.

Odpočinek, sport a výlety

Itálie je oblíbenou dovolenkovou destinací a Bibione po zásluze populárním střediskem. Přestože láká především na svou krásně čistou písečnou pláž, nabízí i spoustu dalších možností. Na své si přijdou milovníci sportu i dobrého jídla. A zároveň je v okolí řada měst, kam se vyplatí vyrazit.

Přečtěte si také o nedalekých Benátkách, městě okřídleného lva.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej