Budapešť, město horkých pramenů na Dunaji

Ačkoliv je Budapešť téměř za humny, stále je zde mnoho lidí, kteří tuto výjimečnou středoevropskou metropoli ještě neobjevili. A ti, kteří hlavní město Maďarska už navštívili, určitě potvrdí, že přívlastek výjimečná, je opravdu na místě. Mimo fakt, že se jedná o největší lázeňské město v Evropě s množstvím horkých minerálních pramenů, nabízí Budapešť desítky muzeí a galerií, vynikající osobitou kuchyni a dokonce i přírodní park s krápníkovými jeskyněmi.

Castle Hill - Budapešť

Místo, kterým procházely dějiny

Budapešť, tak jak ji známe dnes, vznikla spojením třech měst ležících na řece Dunaji - Budína, Starého Budína a Pešti. Sídlili tu již Keltové, ale zdejší slavnou historii začali psát až Římané, kteří zde vybudovali hlavní město jedné ze svých provincií. Mimo horké prameny, které si Keltové i Římané velmi oblíbili, bylo toto místo i důležitým strategickým bodem, neboť právě zde se Dunaj rozlévá do šířky, vytváří několik ostrovů, a je možné ho překonat mnohem snadněji, než v kterémkoliv jiném místě.

Po pádu římského impéria tento brod přes jednu z největších evropských řek ovládli postupně Hunové, germánské kmeny, Avaři, Slované a nakonec se zde v 10. století usadili Maďaři, zastaveni při své expanzi do Evropy. Ti si zde později vybudovali své hlavní město. 

Město má velmi rozmanitý ráz. Od pravého břehu Dunaje se zvedají Budínské vrchy, na levém břehu je naopak téměř úplná rovina. Samotná řeka pak protéká městem skoro 30 kilometrů a se svými sedmi ostrovy dodává městu svůj osobitý půvab.

Horké prameny na každém kroku

Největší turistickou atrakcí jsou bezpochyby termální lázně. Snad každý návštěvník Budapešti musí narazit na nějaké to horké vřídlo, protože termální prameny zde vyvěrají téměř na každém kroku a je jich zde více jak stovka. Lázeňských komplexů tu je asi tři desítky, což je v Evropě opravdu naprostý unikát.

Termální lázně - Budapešť

Nutno ještě dodat, že si většina lázeňských objektů zachovala svoji původní podobu, včetně všech architektonických doplňků, a tak je koupel navíc nevšedním zážitkem. Úžasné jsou zejména lázeňské komplexy vybudované v době osmanské nadvlády, protože jak je známo, turecké lázně jsou velký pojem. Takovým skvostem jsou třeba lázně Rudas, ležící kousek od Alžbětina mostu na západním břehu Dunaje. Jsou sice jedny z těch menších, ale o to jsou krásnější. Pocházejí z poloviny 16. století a jsou známé bazénem ve tvaru osmiúhelníku s proskleným kopulovitým stropem o průměru asi 10 metrů.

Nejznámějšími a také největšími budapešťskými lázněmi jsou Széchenyi, založené na počátku 20. století. I zde jde o velkolepý zážitek. Hosté nejsou omezeni pouze na vnitřní část, ale mohou využít i venkovních bazénů. Lázně Széchenyi se nacházejí nedaleko zoologické zahrady a dojet se k nim dá asi nejlépe první trasou metra na zastávku Széchenyi fürdő.

Szechenyi - Budapešť

Dalšími lázněmi, které opravdu stojí za návštěvu, jsou lázně Gellért. Ty jsou jen o pár let mladší než Széchenyi a honosí se interiérem provedeným v secesním stylu. I sem vede metro, ovšem trasa M4 a vystoupit je třeba na zastávce Szent Gellért tér.

Vstup do lázní se pohybuje od 5000 do 6000 maďarských forintů. Za další služby je samozřejmě nutné si připlatit a v takovém případě je výhodné využít různých nabízených balíčků.

Budapešťské dominanty

Jednou z nejznámějších budapešťských budov je bezpochyby parlament. Stojí na břehu Dunaje a zkrátka nelze přehlédnout. Většina vnitřních prostor je veřejnosti přístupná. V oslnivých pozlacených interiérech, které jsou vskutku honosné, jsou pořádány výstavy, koncerty a reprezentativní akce. Vnitřní prostory parlamentu zdobí fresky, sochy a další artefakty vztahující se k maďarské historii. Nejcennějším pokladem, který je zde přechováván, jsou svatoštěpánské korunovační klenoty. Prohlídka stojí 5400 forintů, pro občany EU je však po předložení dokladu totožnosti cena poloviční. Budova parlamentu je úchvatná také z venku, a to zejména ve večerních nebo nočních hodinách, kdy je bohatě nasvícena.

Parlament - Budapešť

Další nepřehlédnutelnou dominantou je Budínský hrad. Rozkládá se na jednom z kopců na budínském břehu Dunaje, kam lze vystoupat pěšky hradním parkem nebo využít historickou lanovku, na kterou jsou obyvatelé Budapešti náležitě hrdí.

Královský hrad je jednou z nejnavštěvovanějších maďarských památek vůbec a samozřejmě je zapsán také na seznamu UNESCO. Nachází se zde národní muzeum a národní galerie, ale také knihovna a několik dalších expozic. V rámci prohlídky lze vystoupat na některé z hradních věží, odkud je krásný výhled na město. Vstupné do muzea je 1400 HUF.

Další významné památky, které by rozhodně neměly zůstat bez povšimnutí

Z Budínského hradu lze zamířit na náměstí Szentháromság tér, kde stojí kostel Mátyás, čili kostel svatého Matěje. Ten pochází z 13. století a prošel si opravdu lecčím. Za osmanské nadvlády byl dokonce přestavěn na mešitu a jeho stěny byly pomalovány výjevy z koránu. V 17. století ho postihlo ničivé zemětřesení a po jeho přestavbě do barokní podoby zde byl korunován František Josef I. Za druhé světové války pak sloužil jako kuchyně německým okupačním vojskům. Uvnitř chrámu se skrývá překrásná loretánská kaple se sochou madony z červeného mramoru a v kryptě chrámu je k vidění spoustu cenných sakrálních předmětů. Vstupné do chrámu je 1200 HUF.

Před pokladnou do chrámu svatého Matěje bývá obyčejně dlouhá fronta, a tak se rozhodně vyplatí zakoupit si vstupenky i na Rybářskou baštu, protože pokladna je společná. Vstupné na tuto hradební věž přijde na 1500 HUF, ale investice se opravdu vyplatí. Je odsud jeden z nejhezčích výhledů na historickou část města a dají se odsud pořídit nejlepší fotky budovy parlamentu na protějším břehu Dunaje.

Své kouzlo má bezpochyby židovská čtvrť v okolí synagogy Dohány. Působí tak trochu omšele, ale jsou zde tradiční židovské krámky a kavárničky dýchající svou osobitou atmosférou. Samotná synagoga také stojí za návštěvu, protože se jedná o druhou největší na světě a v sousedství se nachází velmi zajímavé židovské muzeum. Synagoga je jen pár desítek metrů od stanice metra M2 Astoria.

Ve čtvrti Lipótváros, kde se nachází i parlament, se tyčí další dominanta města, a sice bazilika svatého Štěpána neboli Istvána, patrona Maďarů.

Kostel sv. Štěpána - Budapešť

V tomto téměř dvoumiliónovém městě lze utéct i do přírody. Součástí města je přírodní park Budínské vrchy, který je rájem pro pěší turistiku i cykloturistiku. Navštívit se tu dají dokonce jeskynní systémy vzniklé působením minerálních pramenů. Krápníky a krasové pukliny je možné obdivovat v Pavlových jeskyních, kde je zpřístupněn přibližně třicetiminutový okruh. Dalším přístupným jeskynním komplexem jsou jeskyně Szemlöhegyi. Zde žádné krápníky sice nejsou, ale jde o stejně atraktivní zážitek.

Kde se najíst a kde si odpočinout

Maďarská kuchyně je pověstná svou pestrostí. Pokud ji však někdo chce okusit v centru Budapešti, je nutno pečlivě vybírat, protože pravou tradiční maďarskou kuchyni nabízí málokterá. Na doporučení známých jsem vyzkoušel několik podniků, mezi kterými vyniká restaurace Kisharang Étkezde ležící kousek od baziliky svatého Štěpána. Zde se vaří pravá maďarská kuchyně za docela přijatelné ceny. Dobrý guláš za lidovou cenu je pak možné objednat v Gulyas Tunkolo Bufe, nedaleko synagogy. Kdo ale nevyžaduje klasickou maďarskou kuchyni, může navštívit některou z mnoha vyhlášených restaurací v parlamentní čtvrti Lipotváros.

Po dobrém jídle je příjemné zvolnit tempo a odpočinout si. Pro chvíle pohody jsou ideální krásné zahrady pod Budínským hradem, ale není od věci navštívit také Margit sziget, čili Markétin ostrov. Je to oáza klidu a rekreace. K posezení vyzývá provoněná růžová zahrada nebo exotická japonská zahrada. Rodiny s dětmi tu mohou navštívit malou zoologickou zahradu. Ostrov je i centrem aktivního odpočinku. Mimo termální koupaliště a sportovní hřiště se podél celého břehu táhne běžecký chodník.

Budapešťské tropicarium

Současným budapešťským hitem je tropicarium, vyhlášené velkolepým akváriem, kde se dají pozorovat z blízkosti několika metrů zástupci jednoho z nejnebezpečnějších druhů žraloků. Je zde ale také oceanárium s biotopy různých světových moří. Výjimečným projektem je deštný prales, ve kterém se dá zažít i bouřka a vlahý tropický déšť, který spolehlivě probudí pralesní faunu k životu.

Tropicarium - Budapešť

Ve střední Evropě je to opravdový unikát a rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se v objektu velkého nákupního centra na jižním okraji města. Lze se tam pohodlně dostat městskou dopravou, nejlépe tramvají č. 6 na náměstí Móricz Zsigmond a pak autobusem č. 3 na zastávku Jókai Utca. Vstupné je 2700 HUF a pro děti za 2000 HUF.

Budapest card

Stejně jako ve všech metropolích s živým turistickým ruchem je i v Budapešti k mání turistická karta, zahrnující vstup do hlavních památek a permanentku na městskou dopravu. Součástí budapešťské městské hromadné dopravy je nejen lanovka na Janos Hegy, ale i městské linky dunajských lodí, což může být zajímavý bonus. Na Budapest card je mimo vybraná muzea volný vstup i do termálních lázní Lukács na Markétině ostrově a karta zahrnuje slevy také na vybrané restaurace, obchody a dokonce i noční bary. V ceně jsou i dva prohlídkové okruhy městem s průvodcem. Základní jednodenní karta stojí 22 euro a platí 24 hodin od aktivace. Dvoudenní karta pak stojí 33 euro a třídenní 44 euro.

Přečtěte si také o dalších oblíbených evropských metropolí - Londýn, metropole, na kterou jedna návštěva nestačí anebo Gaudího Barcelona, město nočního života a fotbalový ráj.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej