Cestovní doklady - co byste měli mít a vědět

Před odletem se nás často ptáte na různé dotazy kolem cestovních dokladů. Můžu letět na dovolenou jenom s občankou? Potřebuji do některé země vízum? Co když ztratím cestovní pas? Pokud vás před cestou do zahraničí trápí tyto a další podobné otázky, připravili jsme pro vás potřebné odpovědi. Přečtěte si, jak to s cestovními doklady při létání chodí.

Občanský průkaz

V rámci Evropské unie, zemí tzv. Schengenského prostoru a několika dalších států Evropy můžete bez obav cestovat pouze s platným občanským průkazem. Nepotřebujete k tomu cestovní pas, jak bylo dříve zvykem. Občanka potvrzuje totožnost osoby i státní příslušnost a z ČR tak můžete od roku 2007 bez problémů vycestovat pouze s ní. 

Občanský průkaz vám bude stačit pro cestu do států: Albánie, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Litva, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Skotsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie a Wales.

Více informací o občanských průkazech najdete na webu ministerstva vnitra.

Cestovní pas

Vyrážíte-li mimo Evropu, neobejdete se bez cestovního pasu. Při cestách po Evropě vám pro změnu nahradí občanku, kdybyste na ní náhodou zapomněli. Cestovní pas pořídíte na svém městském úřadě za 600 Kč a doba platnosti je 10 let, u osob mladších 15 let je to 5 let (vyřízení trvá 30 dní). Pokud odlétáte a na pas si vzpomenete pozdě, můžete si požádat o zrychlené vydání - v takovém případě vás to bude stát 1500 Kč a platnost bude omezená na pouhých 6 měsíců.

V případě ztráty, krádeže nebo zjištění prošlého cestovního pasu v zahraničí se urychleně obraťte na nejbližší konzulát nebo velvyslanectví ČR, který vám vystaví pro návrat jednorázový náhradní cestovní doklad. Došlo-li ke ztrátě nebo krádeži, nezapomeňte předtím navštívit místní policii, která s vámi sepíše potřebný protokol. Doporučujeme proto být vždy připravení a mít v případě cesty do "nebezpečnějších" zemí rezervní cestovní pas (pasů můžete mít neomezeně).

Více informací o cestovních dokladech si můžete přečíst na webu ministerstva vnitra a ministerstva zahraničí.

Cestovní doklady - pasy

Víza

Do některých zemí mimo Evropu budete potřebovat kromě cestovního pasu také platné vízum, které musíte mít vyřízené ještě před odletem. Část zemí umožňuje pobyt bez víza standardně na maximálně 90 dní, jejich seznam najdete na stránce webu ministerstva zahraničí. Pokud vaše cílová země v tomto seznamu není, pak bude vízum téměř určitě nutností. Podmínky má každý stát své vlastní, takže si je nezapomeňte předem projít. Přehled zemí, kde je třeba vízum najdete v tomto článku o vízech.

Řidičský průkaz

Při cestách po Evropě vám postačí standardní český řidičský průkaz (nová verze s logem EU v levém horním rohu), do dalších zemí si budete muset zajistit mezinárodní řidičský průkaz. O jeho vydání požádejte stejně jako v případě cestovního pasu na svém městském úřadě, poplatek za mezinárodní řidičák je 50 Kč a vydat vám ho zvládnou na počkání. Pozor na to, že mezinárodní řidičský průkaz potom nemůžete používat jako náhradu pro řízení automobilu v ČR místo klasického řidičského průkazu.

Průkaz zdravotního pojištění a očkovací průkaz

V několika článcích jsme už zmiňovali, že se při cestách do zahraničí vyplatí mít sjednané cestovní pojištění, i když není povinné. Bez čeho byste však neměli nikdy vyrazit je platná kartička vaší zdravotní pojišťovny, jinak též Evropský průkaz zdravotního pojištění. Právě na jeho základě vás totiž v případě zdravotních problémů ošetří, aniž byste museli platit vysoké náklady navíc. Do některých zemí je pak povinný také mezinárodní očkovací průkaz, ten vám na počkání vystaví v každém očkovacím centru.

Kopie dokladů v e-mailu

Jak už jsme v jednom z našich článků zdůrazňovali, doporučujeme vám všechny doklady před cestou naskenovat a uložit někam na online úložiště nebo si je poslat na e-mail. Skeny vám sice nenahradí opravdové doklady, ale budete mít alespoň potřebné potvrzení své totožnosti pro případ nečekaných problémů.

Přečtěte si také článek o tom Jak zvládnout dlouhý let.

 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej