Eurovíkend v Amsterodamu

Vypravit se do hlavního města Nizozemska není vůbec složité. Z Prahy do Amsterodamu létá pravidelná přímá linka, a tak je naplánování prodlouženého víkendu v tomto hlavním městě opravdu nenáročné. Na začátek bychom si mohli upřesnit, zda se jedná o Amsterodam či Amsterdam. Obojí je možné, první varianta je česky a v současnosti je méně používaná, a ta druhá taktéž je česky, jen se přiklání k cizojazyčnému pojmenování tohoto nizozemského města. A aby toho poučování na začátek nebylo málo, tak vězte, že Nizozemsko je pojmenování pro evropskou monarchii a její součástí je i historické území zvané Holandsko. Takže Holandsko a Nizozemsko je na tom stejně jako Čechy a Česká republika.

Doprava z letiště do Amsterdamu

Ale dost faktů, pojďme si toto město představit. Pokud doletíte na mezinárodní letiště Schiphol, které se nachází na jihozápadním okraji města, budete od centra vzdáleni asi 20 kilometrů. Osobně jsem využil k přepravě do města jak vlak, tak autobus MHD. Vlak je velmi pohodlný a přímo z příletové haly se zanoříte do podzemí, kde je vlakové nádraží. Příměstské vlaky jezdí do centra Amsterodamu každou chvíli. Pokud jste dobrodružnější povahy a nespěcháte, můžete využít autobusovou linku. Zastávka je přímo před terminálem, a do města se dostanete méně pohodlně, za to za delší čas. Určitě existuje možnost využít taxi, ale tu nemám vyzkoušenou.

Kanál, Amsterodam - Nizozemsko

Poznávání Amsterodamu z lodi

Poznávat Amsterodam z lodi je báječný nápad. Stanoviště výletních lodí naleznete před budovou hlavního nádraží. Je jedno, na kterou loď nastoupíte, většina vás proveze po hlavních kanálech (grachtech). Z lodi uvidíte zakotvené hausbóty, na kterých lidé opravdu bydlí, nepřeberné množství mostů, můstků a lávek a hlavně velký počet cyklistů. Nizozemsko je podle mého cyklistickou velmocí Evropy. No aby také ne, když je tu minimální převýšení. Podíváte-li se na mapu, zjistíte, že kanály byly budované soustředně kolem historického středu města. Nejvýznamnější tři kanály nesou jména Pánů, Císařů a Princů.

Amsterdam, Central Station - Nizozemsko

Amsterodam z lodi, most - Nizozemsko

Amsterodam z lodi - Nizozemsko

Z lodi určitě zahlédnete Dům Anne Frankové, jejíž deník jste možná četli, ale určitě jste o této židovské dívce slyšeli. Z lodi je možné spatřit i nejstarší necírkevní stavbu města, kterou je Waag (Váha) z 15. století. Byla součástí hradebního systému města. Stejně tak malebná věž Montelbaanstoren, která je torzem nikdy nepostaveného zámku.

Waag, Amsterodam - Nizozemsko

Amsterodam, Montelbaanstoren - Nizozemsko

Poznávání centra města

Pokud pohupování lodi už budete mít dost, nebo vyprší časový limit projížďky, nezbývá nic jiného než vystoupit a vydat se po centru města pěšky. Můžete využít i městskou hromadnou dopravu. V Amsterodamu jezdí metro, tramvaje i autobusy. Pokud se vydáte po hlavní třídě od vlakového nádraží ke královskému paláci. Zřejmě vás překvapí, že královský palác není nikterak výstavní a je celkem utopen v okolní zástavbě. Naštěstí je před jednou stranou paláce náměstí Dam, na kterém se nachází rušná tramvajová křižovatka, tak se dají pořídit celkem slušné fotografie. Královský palác není moc využívaný, neboť panovník, stejně jako parlament a vláda, sídlí ve městě Haagu. Přesto Amsterodam je hlavním městem království.

Královský palác - Nizozemsko

Odtud je to jen pár kroků do vyhlášené čtvrti Červených luceren. Vedle muzeí, které jsou věnované sexu a erotice na všechny možné způsoby, naleznete i pověstné výkladní skříně se ženami spoře oděnými, které nemají rády čumily a fotografy. Jak jsem tak pouhým koutkem oka zahlédl, jsou to ženy jakékoliv možné barvy pleti. Zajímavé je, že jsem se tu setkal se zajímavým řešením veřejných záchodů. Pravda, zatím jsou to pouze pisoáry, ale i tak je to pozoruhodné. Nad kanálem je postaven čtyřpisoár a není nikterak oddělen od venkovního prostoru. Prostě muž přistoupí k jedné čtvrtině pisoáru a vymočí se. Třebaže nejsem žádný stydlín, nebylo mi moc příjemné močit veřejně na veřejnosti, třebaže díky konstrukci případný slídil by nic neviděl. Ale potřeba tuto inovaci vyzkoušet převážila nad ostychem.

Amsterodam, červené lucerny - Nizozemsko

Amsterodam, pouliční WC - Nizozemsko

Amsterodamská muzea

Ale pojďme od těch tělesných prožitků města k těm, které povznesou duši i ducha. Amsterodam není jen městem legálních měkkých drog a legální prostituce. Je to město vysoce kulturní a muzejní. Na samém jihozápadním okraji historického středu města se nachází Muzejní náměstí a jemu vévodí Říšské muzeum (Rijksmuseum), které je největším muzeem umění celého království. Dále se tu nachází muzeum Van Gogha, ve kterém se nepřekvapivě nachází největší sbírka tohoto nizozemského malíře. Muzeum však má ve sbírkách i obrazy dalších významných malířů.

Rijksmuseum, Amsterdam - Nizozemsko

Sbírku moderního umění můžete shlédnout v Městském muzeu (Stedelijk Museum), které se taktéž nachází na Muzejním náměstí (Museumplein). Obdivovatelé geniálně úžasného malíře Rembrandta zavítají do jeho domu, který se nachází v historickém jádru města. Zde je možnost si prohlédnout přesně rekonstruované pokoje s obrazy, a to včetně kuchyně. Naleznete tu sbírku grafických listů i měditiskových desek mistra.

Amsterodam, Rembrandtův dům - Nizozemsko

Stadion fotbalového klubu Ajax Amsterdam

Nesmím zapomenout ani na příznivce kopané. Neboť ti si v Amsterodamu nenechají ujít návštěvu stadiónu světově věhlasného fotbalového klubu Ajax Amsterdam. Zajímavostí je, že pod stadiónem vede rušná silnice. Stadión je opravdu vystavěn v mezinárodních parametrech a nezapomněli při stavbě tohoto sportovního stánku ani na fanoušky, neboť se tu nachází poměrně velký obchod se suvenýry Ajaxu. Stadión se nachází v jižní části města a nejlépe se k ní dostanete metrem 50 či 54 (zelená a žlutá linka) do stanice Bijlmer ArenA.

Amsterodam, Stadion Ajax, detail - Nizozemsko

Amsterodam, Stadion Ajax - Nizozemsko

Prodej tulipánů a Amsterdam patří neodmyslitelně k sobě

Pro příznivce květin, a to hlavně tulipánů, musím předeslat, že cibulky těchto květin koupíte téměř všude, ale nejlepší výběr naleznete na nábřeží jednoho kanálu v blízkosti křižovatky Koningsplein a Singel.

Prodej tulipánů, Amsterdam - Nizozemsko

Amsterodam, květinový trh - Nizozemsko

Tipy na málo navštěvovaná místa

Amsterodam nabízí možnost spatřit i moderní architekturu. Tu můžete hlavně pozorovat na východ od hlavního vlakového nádraží (Centraal Station). Mým tipem na zajímavé a nepříliš známé muzeum, je návštěva tramvajového muzea Amsterodamu (Electric Tram Museum Amsterdam), které se nachází jihozápadním směrem od dříve popsaného Muzejního náměstí. Pohodlně se k němu dostanete tramvají číslo 24 a vystoupíte na zastávce Haarlemmermeerstation. Ve sbírce historických vozidel objevíte i motorový vůz z roku 1915 vyrobený v Ringhofferových závodech na Smíchově, který do roku 1961 jezdil Prahou a v tomto muzeu je od roku 1987.

Muzeum tramvají, Amsterodam - Nizozemsko

Druhým zveřejněným mým tajným tipem je Begijnhof. Jedná se o bývalý konvent, kapli a kostel řádu bekyň. Tento soubor staveb se skládá z několika domů, ve kterých žily ctnostným životem neprovdané zbožné ženy. Zajímavostí je, že v novodobé historii přešel areál pod anglikánskou církev a svému původnímu účelu tak slouží dodnes. Přesto je možné tuto oázu ticha a klidu v rušném městě navštívit.

Begijnhof, Amsterodam - Nizozemsko

Informace na závěr...

Amsterodam jako evropské hlavní město nacházející se na západě kontinentu není úplně levnou destinací. Turistické hotely na přespání zde naleznete, a i v celku slušně umístěné v historickém centru, ale jsou to opravdu spíše noclehárny typu králíkáren. Jedná se o úzké pokoje s jedním oknem a vestaveným sociálním zařízením. Po celém městě naleznete možnosti stravování, ať se jedná o místní restaurace či řetězce nadnárodních společností. Já jsem si oblíbil asijskou restauraci nedaleko hlavního nádraží, kde byla možnost za fixní cenu sníst vše, co se do vás vejde. I tato možnost stravování není ojedinělá.

Večerní kotviště kanálových lodí, Amsterdam - Nizozemsko

Veřejnou dopravu zajišťuje podnik GVB, a pokud chcete strávit ve městě prodloužený víkend, určitě se vyplatí využít nabízených služeb, ať už se jedná o turistické jízdenky či kartu města Amsterodam. Přeji příjemný pobyt.

Přečtěte si také další zajímavosti o Amsterodamu v článku Amsterdam, město úzkých domků a tulipánů.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej