Karneval Trinidad a Tobago 2018

Možná vás napadá, proč už teď píšu o masopustním veselí, které nás čeká až za pár měsíců. Ten důvod je jednoduchý. Chci, abyste okusili báječný barevný veselý hlučný karneval, a proto je nutné napsat pozvánku k cestě za oceán již nyní.

Trinidadský karneval je druhý nejslavnější velkolepý karneval

Když se řekne karneval, každému naskočí v hlavě automaticky myšlenka na brazilské město Rio de Janeiro. Já vám však chci představit jiný jihoamerický stát, kde se pořádá údajně druhý nejslavnější velkolepý karneval. Tím státem je Trinidad a Tobago. Podle českého zeměpisu, tyto karibské ostrovy již patří k Jižní Americe, americký zeměpis řadí tuto ostrovní republiku do Karibiku.

Tobažské zátiší - Trinidad a Tobago

Koneckonců nezáleží na tom, kam je Trinidad a Tobago řazené, důležité je vědět, že se jedná o tropickou zemi, která je v době masopustu na vrcholu turistické sezóny. Pro návštěvu Karibiku se doporučuje suché období, které začíná v listopadu a končí v květnu. Karneval vrcholí Popeleční středou, která je v kalendáři pohyblivým svátkem, ale většinou se odehraje v měsících březnu či dubnu.

Karneval Trinidad a Tobago

Karnevalové kostýmy - Trinidad a Tobago

Jak se dostat na tento karneval?

Jelikož se jedná o vzdálenou destinaci, je nejrozumnější využít k přepravě leteckou dopravu. Přímá linka z Prahy nelétá, je potřeba zvolit přestupní uzly. S americkými aerolinkami vás čekají dva přestupy (jeden v Evropě a druhý v Severní Americe) s evropským dopravcem vás čeká jeden přestup v Evropě.

V této malé zemí mají dvě mezinárodní letiště. Jedno se nachází na větším ostrově Trinidadu a druhé se nachází na ostrově Tobago. Řevnivost mezi ostrovy se projevuje pouze verbálně. Přirovnal bych to k lehké soutěživosti, která panuje mezi obyvateli měst Pardubice a Hradec Králové nebo třeba Prahou a Brnem.

Ostrov Trinidad

Doporučuji si prohlédnout oba ostrovy, mezi kterými je lodní i letecké spojení. Začnu hlavním a větším Trinidadem. Zdejší letiště se nachází asi 20 kilometrů od hlavního města Port of Spain. Mezi letištěm a cílovými destinacemi jezdí četné vozu taxislužby. Ceník je pevně daný, záleží, do které oblasti jedete a podle toho zaplatíte jízdné.

Port of Spain

Hlavní město nemá nejlepší pověst. Uvádí se, že zde dochází k častým přepadáním a loupežím. Pokud se projdete hlavním městem, uvidíte, že město se dělí na čtvrti, které se od sebe značně liší. Od středu města západním směrem se nachází výstavní čtvrti s moderními budovami ropných a plynárenských společností a bank. Nachází se tu i prezidentský palác a vládní budovy. Východní část města směrem k letišti připomíná svým urbanistickým pojetím slum.

Ulice v Port of Spain - Trinidad a Tobago

Římskokatolický kostel - Trinidad a Tobago

Střed města vyplňuje rozlehlý Queen´s Park Savannah. Právě zde již od ledna po nocích zkoušejí jednotlivé školy samby své kostýmy a alegorické vozy, se kterými vytáhnou do každoročního karnevalu. Určitě není od věci nepodceňovat bezpečnostní riziko, ale sám mohu potvrdit, že půlnoční procházky touto částí města byly bezpečné a nesetkal jsem se nikde s náznakem kriminálního chování. Přesto jsme se vždy pohybovali ve skupince a drželi jsme se pohromadě. Že tu nemusí být vždy bezpečno, je vidět na každém kroku, neboť všechny obchody mají mříže a rolety.

Kouzlo hlavního města v ničem netkví. Pokud budete mít auto, vyjeďte si po městském okruhu nad město, abyste si udělali krásnou panoramatickou fotografii s přístavem a Karibským mořem.

Port of Spain - Trinidad

Přírodní rezervace Caroni

Většinu ostrova pokrývá tropický prales či mokřiny. Za návštěvu stojí určitě přírodní rezervace Caroni. Zde se zaměřují na pozorování vodního ptactva. Hlavně tu nocují ibisi nachoví a volavky bílé. Doporučuji odpolední návštěvu. Neboť se soumrakem se slétají ptáci a připravuji se k přenocování na stromech. Že z loděk spatříte aligátory, kraby či hady, by vás nemělo překvapit. Přístup do rezervace je trochu oříškem. Pokud jedete z hlavního města dálnicí na jih, musíte rezervaci přejet asi o deset až patnáct kilometrů, sjet z dálnice na silnici nižší třídy a souběžně s dálnicí se vrátit na sever.

Coroni rezervace - Trinidad

Ibisové - Trinidad a Tobago

Asfaltové jezírko

Pokud z dálnice nesjedete a pojedete na jih ostrova, čeká vás světová rarita. Na jihu ostrova se nachází asfaltové jezírko. Zde vyvěrá přírodní asfalt. Druhá možnost pozorování tohoto přírodního jevu je v kalifornském Los Angeles. Neviděl jsem kalifornský asfalt, ale trinidadský je úžasný. 

Asfaltové jezero - Trinidad a Tobago

Na břehu je parkoviště a budova, kde si najmete místního průvodce. Ten vás bezpečně provede po hladině jezera. Ukáže vám těžebního místo, pokusí se zapálit plynné bubliny, které se na hladině tvoří a mimo jiné odhání i supy, kteří zde čekají na nebožáky, kteří zapadnou do asfaltu, aby jim vyklovali oči. Teď jsem si to trochu přibarvil, ale ti supi jsou vašimi neplacenými průvodci.

Asfalt - Trinidad a Tobago

Asfaltoví ptáci - Trinidad a Tobago

Koupání a potápění na ostrově

Na jihu ostrova se nacházejí korálové útesy a jsou tu i omezené možnosti koupání a potápění. Přece jenom turistický ruch zde není tak rozšířený, neboť republika žije hlavně z nalezišť zemního plynu a ropy.

Pokud si chcete užít písečné pláže a teplé Karibské moře, zamiřte na sever ostrova. Nejhezčí pláž je pláž Maracas, kam vede dobře udržovaná silnice.

Maracas Bay - Trinidad a Tobago


Ostrov Tobago

Pokud si chcete opravdu odpočinout poleháváním na pláži a koupáním v moři, zvolte sousední ostrov Tobago. Tento ostrov není dotčen těžebním průmyslem a soustředí se pouze na turistický ruch. Zde naleznete resorty i příjemné hotely s poklidnou atmosférou. I zde se vyplatí půjčit si auto. Silnice tu jsou mnohem užší, dálnice tu není vůbec.

Vyplatí se udělat si i mezi koupáním přestávku a vypravit se do středu ostrova k vodopádu Argyle, který je vyhlášený turistickou atrakcí. Přesto tu nečekejte zástupy lidí. Vezměte si s sebou pantofle, neboť se budete brodit mělkou řekou. Když si nezapomenete plavky, můžete se zde vykoupat ve sladké vodě.

Vodopád Argyle - Trinidad a Tobago

Na závěr pár praktických rad...

Na ostrově se hovoří anglicky, neboť do roku 1962 byly ostrovy britským územím. Platí se tu trinidadsko-tobažským dolarem. Směnit si můžete bez problému americké a kanadské dolary, eura, švýcarské franky i lokální východokaribské dolary. Po prozkoumání většiny ostrovů Malých Antil mohu napsat, že je zde nižší cenová hladina.

Trinidadsko-tobažské dolary

Po vzoru bývalých koloniálních správců se jezdí vlevo. V autopůjčovnách jim stačí mezinárodní řidičský průkaz. Bezpečnost na ostrovech je na normální úrovni, stačí se řídit zdravým úsudkem. Přece jenom bych v noci do některých částí sám nešel. Stačí se domluvit na recepci hotelu, popř. vidět, jak se chovají lidé okolo vás.

Východ slunce - Trinidad a Tobago

Tak doufám, že jsem vás nalákal na masopustní sambový rej. A nemusíte zrovna letět do přeplněného a předraženého brazilského města. Zkuste navštívit karneval v trinidadském Port of Spain, neboť jsem se setkal s názorem, že ten brazilský předčí srdečností a pospolitostí.

Přeji vám mnoho krásných a šťastných cest v roce 2018!

Přečtěte si také o dalším kouzelném místě v Karibiku - Amerických Panenských ostrovech nebo o Zanzibaru, exotickém ráji s vůní koření.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej