Gruzie, brána do orientu

Už Vás nebaví ty plážové dovolené, kdy jste uzavřeni v jednom hotelovém komplexu s masou dalších rekreantů a vaše celodenní náplň je cesta z hotelu k pláži a zpět? I já jsem toužil po něčem víc a právě Gruzie mi pomohla se vymanit z tohoto stereotypu.

Evropa, či Asie?

Skvělá otázka! Gruzie leží přímo na rozhraní těchto dvou světadílů. Obyvatelé, Gruzínci, se však hlásí spíše k Evropě a mluví o sobě jako o Evropanech. 

Pokud zůstaneme u geografického popisu, tak je nutno zmínit opravdu výtečnou polohu tohoto státu. Z levé strany Gruzii lemuje Černé moře a horní hranice mu vytváří Kavkaz, ohromná horská hradba. A právě to dává Gruzii tu jedinečnost a kontrast, který jen tak někde nenaleznete. 

Kazbegi - cesta ke Kostelu Nejsvětější Trojice - Gruzie

Doprava

Nejoptimálnější přeprava do této země z České republiky, co se týče času a peněz, je určitě letadlem. Pravidelné a přímé spoje létají z Prahy do hlavního města Tbilisi a dále také do městečka Kutaisi. Člověk by řekl, že když Gruzie není v Evropské unii, tak bude potřebovat pas, nebo možná i vízum. Omyl! Do Gruzie se dostanete i s pouhým občanským průkazem. (Aktualizované informace si ale vždy pro jistotu překontrolujte zde.)

Maršrutky - Gruzie

Jak se dostat do Gruzie už tedy víme. Teď nastává otázka, jak se pohybovat po Gruzii. Žádné pravidelné autobusové linky zde rozhodně nečekejte. Železnice tu sice stojí, ale ceny jízdenek jsou poměrně drahé, a navíc Vás vlak nedoveze kamkoliv. Nejčastějším hromadným dopravním prostředkem jsou zde maršrutky. Mnozí se budou ptát: „Co to je?“. Jedná se o miniautobus. Přesněji o předělanou dodávku. Řidiči těchto dodávek se většinou ve městech shlukují na jednom místě. Každý si na čelní sklo svého auta napíše cílové místo jeho cesty a pak už jen do dodávky doslova narve co největší počet lidí a zavazadel. O zážitku z jízdy se zde mluvit nedá. Běžně řidiči do tohoto dopravního prostředku nacpou i přes 10 lidí. Dokonce jsem se setkal v jedné maršrutce i s dřevěnou lavicí. Jediné, co Vám vykouzlí úsměv na tváři, je cena za tento druh přepravy. Ta je opravdu velmi přívětivá, ale je tvrdě vykoupená nulovým komfortem. Před nástupem do maršrutky si prvně domluvte cenu a přesné místo, kam chcete dojet. Předejte tak mnoha případným problémům. 

Gruzínci

Než přejdeme k třem hlavním oblastem, které opravdu stojí za zmínku a za návštěvu, je dobré vědět něco o místním kavkazském národu obývajícím toto území. Nazývají se Gruzíni (či Gruzínci) a komunikují svým vlastním jazykem – gruzínštinou. Používají i vlastní písmo, které se jeví v očích normálního Evropana spíše jako šifra. Domluva díky tomu může být občas nadlidský úkol. Nicméně starší ročníky ovládají ruštinu a pár mladistvých Vám ve městech odpoví sem tam i anglicky. Jedno je ale pro Gruzínce opravdu typické, a to jejich známá pohostinnost. To platí dvojnásob pro odlehlejší oblasti. Nesmíte se vůbec divit tomu, když se například procházíte po gruzínské vesnici a najednou Vás někdo úplně cizí začne zvát k sobě domů a nabízet Vám zdarma domácí víno, či po domácku vyrobenou pálenku, kterou místní nazývají Chacha (čteno „čača“). Z vlastní zkušenosti radím, nedávejte se s místními do panákové přestřelky. S velkou pravděpodobností to pro Vás neskončí dobře. Minimálně nadcházející ráno pro Vás bude dosti krušné.  

Trhy - Gruzie

TOP 3 místa v Gruzii

Konečně se dostáváme k tomu hlavnímu. Kam se určitě jet podívat, a co nepropásnout. Na následujících řádcích budu popisovat 3 místa (oblasti) Gruzie, které každému doporučuji navštívit. 

Kazbegi

Nasedněte do maršrutky s nápisem Kazbegi a odstartujte tím Vaší nezapomenutelnou cestu za dobrodružstvím. Cesta z Tbilisi (hlavní město Gruzie) do Stepancmindy, což je hlavní město okresu Kazbegi, zabere přibližně 4 hodiny jízdy. Řidič maršrutky se Vám bude snažit zpříjemnit cestu tím, že zastaví na pár vyhlídkách

Vyhlídka při cestě do oblasti Kazbegi - Gruzie

Častá zastávka v polovině cesty bývá u hradu Ananuri. Jedná se o důležitý strategický bod. Tato pevnost pamatuje mnoho bitev, neboť mnoho staletí odvracela nájezdníky ze severu a nedovolovala jim proniknout do středu země. Můžete zde také využít trochy času a u silnice si zakoupit pro Gruzii typický pokrm - čurčchelu. Tradiční gruzínské jídlo složené z ořechů navlečených na provázek a namáčených v hroznovém moštu. 

Vyhlídka na město Stepancminda - Gruzie

Po pár hodinách náročné cesty se konečně dostanete do cíle – horské městečko Stepancminda. Město se nachází ve výšce 1750 m n. m. a slouží především jako startovací bod pro všechny dobrodruhy, kteří se chystají oblast Kazbegi prozkoumat. Naleznete tu pár obchůdku s potravinami, malé tržiště, a dokonce i malou ambulanci. Pokud byste Stepancmindu přejeli a pokračovali po té stejné cestě dál na sever, dostanete se přibližně za 10 km k Darialské soutěsce, která po mnoha staletí tvořila jediný možný průchod přes Kavkaz. Nyní se zde nachází gruzínská celnice a hranice s Ruskem.

Trhy Gruzie

Z městečka Stepancminda cestovatelé nejčastěji míří ke Kostelu Nejsvětější Trojice v Gergeti, nebo k samotné hoře Kazbek

Kazbek – místo, kde byl přikován Prométheus

Majestátnost. Takto lze jedním slovem popsat tuto 5047 metrů vysokou horu. Málo kdo ale ví, že se ve skutečnosti jedná o sopku. Nemusíte se ale vůbec obávat, je už téměř 3000 let neaktivní. Hora je opředena mnoha legendami. Měl zde být například připoután Prométheus za vzpouru proti bohům. 

Pokud to tak opravdu bylo, či ne, se už nejspíše nedozvíme, tak i tak hora Kazbek je při nejmenším nevídanou pastvou pro oči. Celoročně zasněžený vrcholek hory je jako maják, který dohlíží nad celým okresem Kazbegi. 

Kostel Nejsvětější Trojice v Gergeti

Památka nese název Gergeti, což je nyní už zaniklá vesnice, ve které byl kostel dříve postaven. Osamělost tohoto kostela uprostřed přírody a všudypřítomné zasněžené vrcholky hor propůjčují tomuto místu tu správnou horskou atmosféru. Budete doslova cítit, jak se do vás dostává všudypřítomný klid, který okolní příroda ze sebe vypouští do ovzduší. Díky těmto vlastnostem se z Kostela Nejsvětější Trojice v Gergeti pomalu stává poutní místo, které navštěvuje každým rokem více a více turistů. Existují dva způsoby, jak se sem dostat. Ze Stepancmindy se sem můžete za 30 minut nechat vyvézt terénním autem. Druhá varianta, kterou určitě více doporučuji, je jít tu samou trasu pěšky. Budete zápasit se zhruba tří hodinovým stoupáním, ale následné výhledy určitě stojí za tu námahu, to mi dáte za pravdu. 

Kazbegi - Kostel Nejsvětější Trojice - GruzieKazbegi - poblíž Kostela Nejsvětější TrojiceKazbegi - Gruzie

Svaneti

Další oblast, kterou musíte při návštěvě Gruzie navštívit, se jmenuje Svaneti. Tato severní část Gruzie je známa především díky středověkým horským vesnicím, které se zde nachází. Každá takováto vesnice je poseta mohutnými kamennými věžemi, které ve středověku plnily primárně obrannou funkci. I nyní je stále většina těchto věží lidmi obydlená a z těch ostatních si místní udělali například chlív pro svůj dobytek. Svaneti se pyšní i jedním NEJ. Nachází se zde totiž nejvyšší hora Gruzie – Šchara, která se vyjímá do výšky 5201 m n. m

Gruzie - oblast Svaneti

Oblast Svaneti - Gruzie

Oblast Svaneti - Gruzie

Oblast Svaneti - Gruzie

Maršrutky s nápisem Svaneti startují z každého většího města a dovezou Vás do horského městečka – Mestie. V tomto městečku je vybudované opravdu skvělé zázemí pro turisty a všechny dobrodruhy. Naleznete tu INFO point, obchod s potravinami, a dokonce i pár penzionů s ubytováním. Dobře si před vaší cestou načerpejte zásoby a nabijte všechna svá chytrá zařízení, neboť Mestie je poslední civilizované místo. Dál na sever už krom pár odlehlých vesnic nenaleznete nic jiného než přírodu a hřebeny pohoří Kavkaz. 

Jeden z mnoha výhledů při cestě do oblasti Svaneti - Gruzie

Oblast Svaneti - Gruzie

Dalším lákadlem pro turisty krom středověkých vesnic jsou zde ledovce. Dostat se k tomu nejbližšímu (ledovec Chalaadi) Vám zabere z Mestie přibližně 3 hodiny chůze. 

Ledovcová řeka z ledovce Chalaadi - Gruzie

Cesta k ledovci Chaladi, most přes řeku - Gruzie

Ledovec Chalaadi - Gruzie

Ledovec Chalaadi - Gruzie

Svaneti si velmi lehce a rychle zamilujete. Kombinace středověkých vesnic a skalních masivů Kavkazu spolu s pohostinností a skromností místních dává tomuto místu jedinečnost. Díky naprosté odlehlosti si místní žijí svým životem a krajina si ponechává svůj přirozený ráz. A vy tu zcela určitě díky tomu zapomenete na malichernosti našeho civilizovaného světa. 

Batumi

A teď srdce zajásá i milovníkům plážových radovánek. Gruzie má totiž pro ně připravené místo jménem Batumi. Toto letovisko uspokojí každého člověka, kterému k dokonalé dovolené postačí pouze pláž a moře. Batumi Vám také k tomu všemu nabídne i v celku bohatý noční život, a když přihlédnete ke skutečnosti, že je v Gruzii pro nás (Čechy) poměrně levno, možná se nám tu z Batumi stává vážný konkurent pro všechna ostatní prázdninová letoviska.

Přečtěte si také Černé Hoře, nejmladším státu Evropy.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej