Kokosové ostrovy v Indickém oceánu

V červenci nás meteorologové varují snad každý týden tím, že teploty překročí 30 °C a že zažijeme další tropický den, popř. i tropickou noc. Tropy jsem už několikrát navštívil a musím popravdě napsat, že tropické podnebí se odlišuje od horkých letních veder mírného pásu. Přestože podobné okamžiky jsou, a to hlavně v údobí mezi letní bouřkou a časem těsně před ní. To je vzduch cítit vodou, je neskonale vlhké dusno a člověk se těší na přicházející déšť, který vzduch pročistí a na chvíli ochladí.

Cedule na letišti - Kokosové ostrovy

Ostrovy v nejteplejším oceánu

A v duchu léta vás dnes zavedu do modravých vod teplého Indického oceánu. Mou oblíbenou destinací východní části zmíněného oceánu jsou Kokosové ostrovy. Indický oceán je třetím největším oceánem světa a omývá východní Afriku, jižní Asii a západní Austrálii. Na jihu je svírán ledovým světadílem. Díky jeho poloze, kdy větší část je v tropickém a subtropickém pásu, je nejteplejším oceánem. 

Kokosová palma - Kokosové ostrovy

Kokosové ostrovy ještě nezasáhl masivní turistický ruch

Kokosové ostrovy se svou rozlohou 14 kilometrů čtverečních jsou nepatrnou tečkou na mapě světa, stěží postřehnutelnou. Oproti dalším destinacím Indického oceánu, kterými jsou: Mauricius, Réunion, Seychely či Maledivy, mají Kokosové ostrovy velkou výhodu. Není zde masivní turistický ruch. Přesto se zde cestovatel i turista můžou cítit skvěle.

Vlajka - Kokosové ostrovy

Kokosové ostrovy, stejně jako Vánoční ostrov, který jsem vám již představil, patří Australskému svazu, kterému jsem věnoval též několik článků (třeba Za australskou zvířenou). Kokosové ostrovy však geograficky patří k Asii.

Někdy se můžete setkat i s označením Keelingovy ostrovy, což odkazuje na mořeplavce kapitána Williama Keelinga, který na začátku 17. století ostrovy objevil. Ostrovy jsou ploché a nad hladinu oceánu vyčnívají maximálně pět metrů. To však nebrání tomu, aby byly osídlené. Nečekejte však nějaké husté zalidnění. Lidí tu žije něco málo přes pět set. Na ostrovech během tří století se usadili hlavně Malajci a běloši (Angličané, Australané).

Místní jsou velmi přátelští a mají, jak já říkám, ostrovní syndrom. Ten spatřuji v tom, že všichni vědí, či mají v podvědomí, že si musí pomáhat a že musí s každým, kdo na ostrově je, vyjít. Není totiž úniku. Nepoznal jsem rozdíl v chování muslimských Malajců či křesťanských bělochů, třebaže rozdíl na první pohled je patrný.

Atoly Kokosových ostrovů

Kokosové ostrovy jsou dva atoly: severní a jižní. Severní je těžce přístupný, neboť je vyhlášeným národním parkem s podmořskou rezervací. Od obydleného jižního atolu je potřeba plout na nafukovacím člunu asi devadesát minut. Člunem se opatrně přiblížíte k atolu tak, abyste si ho nepoškodili o ostré korálové útesy. Po zakotvení je třeba si stoupnout na surfovací prkno nebo plavat na ostrov. Ostrov není volně přístupný a výlet je třeba realizovat se se správcem parku či osvědčeným průvodcem.

Krab na kokosu - Kokosové ostrovy

Ale i jižní atol stojí za prohlídku a pobyt. Zbývá tu asi dvacet pět ostrovů a ostrůvků. Nemusíte se bát, že byste se tu nudili. Ostrovy nabízejí nádherné bílé písečné pláže. Je pravda, že při odlivu je okolní oceán dost dlouho pouze do poloviny lýtek. Naštěstí uprostřed atolu se nachází laguna, která je obklopená stejně nádhernými, ne-li krásnějšími plážemi a vodou dostatečně hlubokou. V laguně se určitě vyplatí potápět s dýchací trubicí a maskou, popřípadě i s lahvemi do větší hloubky.

Laguna - Kokosové ostrovy

Potápění ve světoznámém úseku mezi ostrovem Direction a Prison

Nejlepší potápění je na ostrově Direction. Ten je neobydlený, přesto sem pluje lagunový přívoz, který spojuje West, Home a Direction ostrovy. Světoznámý vyhlášený podmořský úsek pro potápění s velkým počtem korálů a mořských živočichů je právě trhlina (rip) v útesu mezi ostrovem Direction a Prison (vězení). Zde objevíte naprosto úchvatné a neškodné žraloky černocípé a další zástupce mořské fauny. Třebaže slibují, že v okolí se pohybuje mořská kráva (kapustňák) neměl jsem to štěstí se s ním potkat.

Přívoz - Kokosové ostrovy

Trajekt na ostrov Direction pluje třikrát denně ve vybraných dnech. Doporučuji se vybavit pitnou vodou, jídlem, potápěcími potřebami a opalovacím krémem a užít si celý den na ostrově. Jsou i tací dobrodruzi, kteří tam tráví dvě noci a bivakují pod jednoduchými přístřešky či přímo pod hvězdnou oblohou se souhvězdím Jižního kříže.

Korál - Kokosové ostrovy

Mušle - Kokosové ostrovy

Ostrov Home

Ostrov Home je obydlen Malajci a hustě zastavěn. Nečekejte žádné mrakodrapy, jedná se o přízemní, maximálně jednopatrové domky. Ostrov projdete během chvilky. Od přístavního mola na jih se dostanete do jihozápadního zeleného cípu ostrova, kde se nachází Oceania House Cocos Island. Původní rezidence skotské rodiny Clunies-Ross, která v 19. století ostrovy osídlila. V roce 1955 se ostrovy dostaly pod australskou správu a Austrálie je v roce 1978 od rodiny odkoupila. V současnosti se v památném domě můžete ubytovat.

Stará mešita - Kokosové ostrovy

Nová mešita - Kokosové ostrovy

Dalšími památkami na Home ostrově jsou Stará a Nová mešita. V severozápadním cípu naleznete volně přístupný hřbitov a za ním nádherné pláže.

Hřbitov - Kokosové ostrovy

Home Island, pláž - Kokosové ostrovy

Home Island - Kokosové ostrovy

Ostrov West Island

Na zbylém ostrově West se nachází letiště, nemocnice, vládní dům, pošta i návštěvnické centrum. Přesto hlavním městem je prohlášen Home ostrov. 


West ostrov je domovem bělochů. Zde je možné sehnat též ubytování. A jezdí zde ostrovní veřejná autobusová doprava. Občas i za poplatek.

Autobusová zastávka - Kokosové ostrovy

Autobus - Kokosové ostrovy

Nejlepším způsobem jak poznat celý jižní atol je využít místní školu kitesurfingu. Je to surfování na vlnách, kdy vás táhne drak (obdobný způsob našeho podzimního pouštění draka). Nebo si můžete na den zapůjčit kolo. Ale pozor, helma je povinná. Dohlíží na to místní mladík v šortkách, který se vám představí jako místní zástupce policie.

Kitesurfer - Kokosové ostrovy

West Island, pláž - Kokosové ostrovy

Doprava na Kokosové ostrovy

Na Kokosové ostrovy se dostanete pravidelnou leteckou linkou z australského Perthu. Letadlo létá dvakrát týdně. Jednou v trase: Perth – Kokosové ostrovy – Vánoční ostrov – Perth, podruhé v protisměru. Jelikož se jedná o australské území, musíte mít vyřízené povolení formou eVisitora přes webové stránky australské pohraniční stráže, které je zdarma na tři měsíce v rámci roku.

Odlet - Kokosové ostrovy

Měna

Na ostrovech se platí australskými dolary a doporučuji směnu před návštěvou ostrovů. Naleznete tu obchody i restaurace. Z důvodu odlehlosti a výpadku připojení je vhodnější mít hotovost před platebními kartami.

Golf na Kokosových ostrovech

Pokud holdujete golfu, můžete si zahrát i na Kokosových ostrovech. Nepřekvapí vás, že část letiště je součástí golfového hřiště. Další možností jsou lodní výpravy za pozorováním velryb, želv či ptáků.

Golfové hřiště - Kokosové ostrovy

Na závěr...

Dorozumíte se anglicky, popřípadě malajsky, pokud umíte. Celoročně je tu příjemné tropické klima s minimem srážek. Jedinou skvrnou území jsou plastové odpady, které sem přinášejí mořské proudy z Indonésie, ale ještě to není tak viditelné jako na sousedním Vánočním ostrově.

Přečtěte si také článek Maledivy, ráj v Indickém oceánu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej