Maledivy, ráj v Indickém oceánu

Dnes se pokusím vám rozbít vžité klišé, že některé země jsou pouze pro bohaté. Mezi takové země je řazena i malá republika téměř ztracená v modrých vodách Indického oceánu. Maledivy jsou vnímanou destinací, která je přednostně určená pouze k odpočinku. Mnoho cestovních kanceláří doporučuje po namáhavém poznávacím zájezdu Srí Lankou či jižní Indií prodloužit si pobyt na klidných Maledivách.

Maledivy - země tisíce ostrovů

Měli bychom si nejdříve napsat, jak to s Maledivami vlastně je. Maledivy jsou ostrovní republikou, která se rozkládá na 19 atolech kolem rovníku. Převážná část atolů se však nachází na severní zeměkouli. Atoly se skládají téměř z 1200 ostrovů. Pouhých 200 ostrovů je obydlených. Maledivy patří k nejohroženějším zemím světa, pokud se naplní hypotéza, že stoupne hladina oceánů. Nejvyšší bod Malediv totiž leží ve 2,5 metrech nad mořem. To byl hlavní důvod, proč jsem se vydal na toto tropické souostroví.

V dřívějších letech bylo naprostou samozřejmostí, že přijíždějící turista byl na letišti naložen do lodi, popřípadě hydroplánu, a dopraven na resortní ostrov. Kde si užil slunce, moře, perfektní servis, klid a mnoho dalšího, za čím na Maledivy vyrazil, ale neužil si kontaktu s domorodci a volný pohyb po republice. Neboť mnoho ostrovů bylo turistům zapovězeno a na další z nich bylo obtížné se dostat. V současné době je vše jinak.

Maledivy se otevřely turismu a mnohá opatření byla zrušena. Přesto se musíte připravit na nějaká omezení. Mimo resorty neseženete alkohol a dovoz alkoholu je bedlivě hlídán. Pokud se budete chtít posílit alkoholickým nápojem, musíte do resortu. Kde zaplatíte patřičnou sumu. Maledivy jsou muslimskou zemí (islámskou republikou), tudíž požívači vepřového opět přijdou zkrátka (vyjma resortů, protože to jsou jiné Maledivy). Dámy mimo resortní pláže nemůžou odložit při slunění plavky. Přes tato omezení jsou Maledivy přátelskou zemí a vědí, že turismus je hlavním zdrojem jejich bohatství.

Maledivy, země tisíce ostrovů

Jste-li dobrodružné povahy, necestujte s cestovkou

Vstupní branou do ostrovního ráje Indického oceánu je mezinárodní letiště na ostrově Hulhulé, které je vzdálené od hlavního ostrova Malé pouze deset minut trajektem. Naopak s novým umělým ostrovem Hulhumalé je spojen letištní ostrov sypanou hrází. Kdo z vás využije k návštěvě Malediv služeb cestovní kanceláře, může se spolehnout na bezchybný servis a užít si klid a čistotu resortu. Jen upozorňuji, pokud někdo z vás netouží pouze ležet na pláži, není vhodné cestovat na Maledivy s cestovkou. Neboť resortní ostrovy neskýtají nic jiného než restaurace a hotely či bungalovy k ubytování. Každý takový resort je vybaven i přístavištěm, prvotřídní pláží a dostatkem korálových ryb.

Pokud však jste dobrodružné povahy, nebojte se vyrazit na Maledivy sami. Doporučuji si rezervovat ubytování dopředu. Levné a dobré ubytovací kapacity jsou právě na ostrově Hulhumalé, který je budován jako záloha k hlavnímu městu. Zde se na cestovatele nedívají přes prsty. Třebaže je ostrov zastaven pouze z 1/3, nechybí tu žádné důležité služby: ubytování, stravování, nakupování, veřejná doprava, pošta. Zajíždí sem od letiště mikrobus i vozy taxislužby. Trajektem je ostrov Hulhumalé spojen s hlavním městem Malé. Příjemně mě zde překvapily ceny, které jsou opravdu nízké. Oproti Malé je zde klid. Pokud však máte rádi rušný městský život, poohlédněte se po ubytování v Malé.

Co tedy podniknout, když už Maledivy navštívíte? 

Rozhodně si nezapomeňte s sebou opalovací krém, plavky, dýchací trubici a masku. Neboť je naprosto jasné, že hlavní nabídkou Malediv je Indický oceán. Pokud jste vyznavači hlubinného potápění, není problém si zde domluvit ponory a objevovat krásy Indického oceánu. Ti z vás, kteří se nepotápějí, nemusí ničeho litovat, neboť i při šnorchlování uvidíte dostatek rybek a ryb. Párkrát jsem byl obklopen i hejnem olihní.

Pláž

Nepotápíte se a ani nešnorchlujete, a přesto chcete vidět, jak to v moři vypadá? Není žádný problém, neboť v Malé existuje společnost provozující plavby ponorkou, která je cenově přijatelná (http://www.whalesubmarine.com.mv/).

Když už budete v Malé, doporučuji si toto město, které beze zbytku zaplnilo celý ostrov, prohlédnout. K cestám po městě můžete využít taxi, které není levné, nebo pravidelnou městskou hromadnou dopravu, nebo budete chodit pěšky. Za pozornost určitě stojí Prezidentský palác, a na maledivské poměry centrální náměstí Jumhooree Maidan. (Podobnost s kyjevským Majdanem je na místě, neboť i zde se konaly a konají protivládní demonstrace, čas od času). Hlavní město je výborným místem pro nákupy, ale nezapomeňte smlouvat, přece jenom vliv arabského obchodu je zde stále značný. Severní břeh je výstavnější, nacházejí se zde moderní i vládní budovy. Nezapomenutelným okamžikem je návštěva rybího trhu. Kdo nemá rád vůni ryb, měl by se tomuto místu vyhnout. Ale vidět na vlastní oči veliké tuňáky, chobotnice a jiné obyvatele oceánu, je opravdu neopakovatelným zážitkem. Nedaleko je i trh s kořením a ovocem. Za exotické ovoce zde jsou považována jablka a třešně.

Pokud se z centrálního náměstí vydáte na jih, minete areál věznice a ocitnete se u Islámského centra, jehož nedílnou součástí je Velká Páteční mešita. Pokud sem nezavítáte v pátek, není problém, abyste si mešitu prohlédli a i vevnitř nafotili. Je tu příjemný chládek a můžete si tu odpočinout. Oproti Staré Páteční mešitě je nevýhodou její poměrná novost. Stará Páteční mešita se nachází východně odtud a je poměrně dobře přehlédnutelná, chvíli mi trvalo, než jsem ji objevil. Modrobílý nízký minaret spíše připomíná maják a mešita je schovaná pod vlnitým plechem, neboť je postavená z korálů. Jaký jiný materiál byste také měli na atolu k dispozici, že? Oficiálně je mešita přístupná pouze věřícím muslimům, neboť je posvátná. Ale můžete se do ní podívat, pokud budete mít doprovod pravověrného muslima, který vás tam vezme. Nedaleko této korálové mešity se nachází Sultánův palác, neboť Maledivy před vyhlášením republiky byly sultanátem.

Výlet do resortu

To je asi souhrn všech pamětihodností, které můžete v Maledivách poznávat. Vřele však doporučuji si na jeden den vyzkoušet resortní život. Stačí se zeptat na recepci svého hotelu, zda vám nemůžou zprostředkovat jednodenní návštěvu. Od 50 do 100 dolarů získáte jednodenní výlet na nedaleký resort, včetně oběda a dopravy a poplatků za vstup. Tam si můžete dopřát chlazené pivo, vepřové maso, uklizenou čistou pláž. V resortu, který nám náš pan domácí vybral, jsme narazili i na Čechy, kteří nám sdělili, že si zaplatili čtrnáctidenní dovolenou a hořce toho litují, protože nabídka jednodenních výletů v resortu je velmi drahá (však resorty byly budované pro movitou klientelu), a oni jsou odkázáni pouze na koupání a lenošení.

Tak zvažte, kolik jste ochotni na dovolenou vydat peněz, neboť základní pobyty začínají od 40 tisíc korun výše. Já jsem sehnal levnou letenku s Aeroflotem přes Moskvu a týden na Maledivách mě vyšel na 20 tisíc korun. Jenže v tom byla ještě vnitrostátní letenka za sedm tisíc korun. Bez té by mě pobyt na Maledivách vyšel na necelých 15 tisíc, což mi přijde velmi slušná cena.

Kousek Anglie uprostřed Indického oceánu

A proč jsem si koupil tak drahou vnitrostátní letenku? Jediný důvod byl ten, abych přeletěl rovník na jižní zeměkouli a prohlédl si nejjižnější atol Addu a ostrov Gan. Tento ostrov v dobách britského protektorátu byl vojenskou základnou a dodnes je nejčistším ostrovem Malediv. Stále tu převládají anglické zvyky. Na první pohled je to znát na sestřihu pověstného anglického trávníku. Zde život plyne opravdu líně a místní resort patří k těm přijatelnějším ubytovacím kapacitám, neboť sem mnoho turistů nelétá. Možná je to dáno i tím, že na zdejší mezinárodní letiště nejsou směřované žádné pravidelné mezinárodní lety. 

Embudu Village

Tak doufám, že jsem vás naladil k návštěvě této republiky dřív, než zmizí ve vodách Indického oceánu. A zapomeňte na to, že Maledivy jsou destinací pouze pro bohaté! I skromnější cestovatelé zde můžou příjemně a levně trávit čas vyhrazený k cestám.

Další tipy na dovolenou zalitou sluncem :) - Portoriko, americký ostrov se španělskou tradicí, Americké Panenské ostrovy, křehký ráj v Karibiku.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej