Tonga, království v jižním Tichomoří

Tento měsíc jsem pro vás vybral vzdálenou exotickou destinaci. Tou destinací je ostrovní království Tonga, které se nachází téměř proti území naší republiky. Takže právem můžeme psát o obyvatelích jako o protinožcích. Ale nenechte se mýlit, jako já v dětství, i oni chodí po nohách.

O obyvatelích Tongy se dá napsat i to, že patří mezi Polynésany, a že jsou velmi hrdým národem. S oblibou o sobě tvrdí, že nikdy nebyli kolonizováni, třebaže Tonga byla po dobu sedmdesáti let britským protektorátem (1900 – 1970). V období protektorátu však v zásadě neztratila svou domorodou vládu. Dynastie Tupou vládne bez přerušení od roku 1875 dodnes. Jedinou změnou byl rok 2008, kdy se předchozí panovník George Tupou V. vzdal části svých pravomocí a Tonga se proměnila z monarchie absolutní na monarchii konstituční. Tonga je od roku 1970 v Britském společenství, a proto jsme mohli vidět v roce 2012 tonžského panovníka na královské svatbě v Londýně. 

Jak na Tongu? 

Cesta na Tongu je opravdu náročná. Na loď v klidu zapomeňte, z Evropy je jediným použitelným dopravním prostředkem letadlo. Mně osobně se jeví cesta přes Soul a fidžijské Nadi jako nejlepší volba. Samozřejmě můžete letět i přes nějaké evropské letiště a novozélandský Auckland. Počítejte však s tím, že na cestě strávíte víc než jeden den. Ale ta fyzická i psychická námaha za to stojí. Tonga je víceméně nedotčená masovou turistikou, a tomu odpovídají jak přiměřené ceny (ve srovnání s Francouzskou Polynésií), tak turistická infrastruktura. 

Na ostrově Tongatapu

První kontakt s pevninou si prožijete na hlavním ostrově Tongatapu. Po mnoha hodinách letu nad nekonečnými vodami Tichého oceánu to bude úlevný pocit. Někteří návštěvníci Tongatapu tvrdí, že je to nezajímavý ostrov a nemá cenu se na něm zdržovat. Já si to nemyslím a pokusím se vám tento tropický ostrov představit a popsat tak, abyste uvěřili, že i zde je mnoho věcí k objevování. 

V hlavním městě Nuku´alofa

Určitě si hned na letišti půjčte automobil, neboť ostrov je poměrně rozsáhlý a na veřejnou dopravu se nemůžete spoléhat. Hlavní město Nuku’alofa je nevelké a z hlediska urbanizace opravdu nezajímavé město. Nachází se zde několik bank s funkčními bankomaty, hlavní pošta, kde můžete zakoupit nádherné pohlednice, královský palác a hrobky vládnoucí dynastie. 

Královský palác je veřejnosti nepřístupný, ale exteriér si můžete zpovzdálí prohlédnout, neboť bílý palác s červenou střechou je zasazen do zeleného anglického trávníku a obehnán pouze bílým plotem. Obešli jsme plot téměř celý a královská garda nenamítala nic proti naší přítomnosti i pořizování fotografií. 

Královský palác

Nedaleko paláce, který se nachází na pobřeží, je centrální prostor města, kde jsou vztyčené monumentální hrobky vládnoucí královské dynastie. Vstup k hrobkám je zakázaný a celé prostranství je obehnáno plotem. Před tímto prostranstvím se nachází poměrně velká kamenná katedrála. Jelikož zde křesťanští misionáři byli úspěšní, naleznete v celém městě více kostelů různých odnoží křesťanské věrouky. Nám se podařilo spatřit v neděli dopoledne příjezd královské rodiny do metodistického kostela s nepřehlédnutelnou hranolovou věží na pravidelnou bohoslužbu, který se nachází ve vzdálenosti jednoho bloku od paláce. Tím se turistická nabídka tohoto hlavního města vyčerpává a není důvod tu déle pobývat.

Královské hrobky 

Kam dál?

Díky nadačnímu fondu z Nového Zélandu se objevily na Tongatapu ukazatele turistických cílů, takže cesta k nim není až tak náročná. Pokud chcete vyrazit na objížďku ostrova z Nuku’alofy východním směrem, musíte nejdříve na jih, abyste objeli rozsáhlou vnitřní lagunu. Na východě ostrova před vesnicí Alaki naleznete místo, kde poprvé přistál James Cook. Bylo to v roce 1777. Na místě samém uvidíte skromný památník a jinak pouze mangrovové porosty. Ve vesnici Mua můžete zastavit a prohlédnout si původní pyramidy. I zde tyto pyramidy slouží coby hrobky panovníků, kteří vládli ostrovu v minulosti. Pyramidy pocházejí z 15. století. Nejsou to však typické jehlany, známé ze severní Afriky či Latinské Ameriky. Zde se jedná spíš o komolé jehlany. 

Na severovýchodě ostrova narazíte na megalitickou stavbu, která je dodnes opředena tajemstvím. Snad pochází z před evropských časů a místní tomuto trilithonu dali jméno Ha’amonga’a Maui. Jedná se o dva vztyčené kvádry, na kterých spočívá v zářezech kamenné břevno. Nenechte se však mýlit, není to celek. Neboť o pár metrů dále je ještě velký balvan, který zajisté k této památce patří. 


Ha’amonga’a Maui

Na jihu ostrova si můžete na plážích dopřát koupání v Pacifiku a přitom probádat jeskyně. Jeskyně jsou volně přístupné. V tom případě doporučuji svítilnu. Pokud baterku nevlastníte, za malý peníz vám místní v jeskyni rozsvítí. Nedaleko odtud jsou tzv. Blowholes. Vyvřelé pobřeží díky styku s oceánem zchladlo a vytvořily se v něm průchozí díry. Kdykoliv se příboj opře do pobřeží, skrze tyto díry voda mohutně vytryskne vzhůru. Je to nádherná, avšak velmi mokrá podívaná. 


Mapu'av'avVaca


Za kaloni 

Na severozápadě ostrova ve vesnici Kolovai můžete pozorovat místní vyhlášené kaloně. Tito velcí létaví savci nejsou místními v oblibě, neboť páchají na ovocných plantážích nemalé škody. Doporučuji se sem vypravit na sklonku dne, neboť to jejich aktivita začíná. Z velkého stromu uprostřed návsi se začínají rozlétat do všech možných stran. 


Kaloni


Výlet za velrybami

Tonga je však vyhlášená úplně jinými savci. Tentokrát se jedná o savce mořské. Jsou zde výborné možnosti pro pozorování velryb. V hlavním městě v přístavu existuje společnost, která vás na výlet za velrybami vezme. My jsme měli velké štěstí, že ten den se nám poměrně rychle, asi po hodince plavby, podařilo kontaktovat samici s mládětem. Samice byla klidná a naší loďku, kterou kdyby chtěla potopit, neměla by s tím mnoho práce, pustila do svého teritoria na vzdálenost minimálně pěti metrů. Vždy si však pečlivě hlídala, aby mezi mládětem a lodí byla ona sama. Nepojala k nám však naprostou důvěru a s mládětem se nezastavila. Jak nám průvodce sdělil, někdy se podaří, že samice s mládětem zůstanou na jednom místě a dovolí pozorovatelům sdílet mořskou vodu společně. 
Pro mne je setkání s keporkakem nezapomenutelnou životní událostí, a proto jsem se rozhodl vás touto cestou na Tongu pozvat. 


Velryby


Za potápěním 

Musím zdůraznit, že potápěči si zde přijdou na své též. V okolí hlavního ostrova se nacházejí menší i malé ostrovy, které skýtají podmořské bohatství v podobě korálů a velkého množství ryb. I s dýchací trubicí jsem za hodinu zhlédl živý korálový útes v jeho přirozené nádheře, který překypoval životem. 

Romantické ostrovy plné klidu 

Kdo však chce si vychutnat více klidu a romantiky, tomu můžu doporučit nedaleký ostrov Eua, kde se nachází příjemný klidný hotýlek se zaměřením na potápění. Drtivá většina cestovatelů však popisuje, že rajským místem na zemi je ostrov Vava’u, nejkrásnější ostrov celé Tongy. Z Tongatapu se na tento ostrov dostanete místní leteckou linkou. 

Kdy se vydat na Tongu? 

Tongu můžete navštívit celoročně. Tahy velryb s mláďaty jsou od dubna do listopadu. Na Tonze se platí místní měnou pa’anga, kterou bez problému můžete směnit za australské, novozélandské či americké dolary. Pochodíte i s evropskými měnami: britskou librou a eurem. K návštěvě vám stačí pouze platný cestovní pas, neboť na Tonze můžete pobývat až 31 dní, neboť vám při příletu vystaví automaticky zdarma vízum.


Pa'anga

Přečtěte si také článek o dalším zajímavém státu v Oceánii - ostrovech Vanuatu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej