Macao, kousek Portugalska v Asii

Do 20. prosince 1999 držela evropská země poslední koloniální državu. Tohoto dne přišlo Portugalsko o poslední závislé území. V 19. století vnutilo Portugalsko Číně nevýhodnou smlouvu na věky věků o držení tohoto čínského území. Z pohledu mezinárodního práva šlo de facto o okupaci.

Po vzniku ČLR a vyrovnání se s vnitropolitickou situací vynaložila lidová Čína mnoho úsilí, aby dostala portugalskou vládu k jednacímu stolu o Macau. Možnost jednání se otevřela až po roce 1974, kdy v Portugalsku skončila diktatura. 

Macajská vlajka

V roce 1987 podepsalo Portugalsko a Čínská lidová republika dohodu o předání území. ČLR spravuje nevelké území stejným systémem jako Hongkong, tj. jedna země, dva systémy. Uplatňuje tu i správu Macaa obyvateli Macaa a poskytuje území vysoký stupeň autonomie.

Kde najdete Macao?

Macao se nachází při ústí Perlové řeky do Jihočínského moře. Když Portugalci předávali území Číně, mělo rozlohu něco málo přes 21 kilometrů čtverečních. V současné době se rozloha zvětšila na 29 km2. Macao se skládá z pevninského poloostrova a dvou přilehlých ostrovů: Taipa a Coloane. Lidskou činností se oba ostrovy propojily v jednu pevninu. S poloostrovem je území spojených ostrovů spojeno třemi mosty.

Historické centrum Macaa

Historické centrum Macaa (města, třebaže v současnosti se jedná o území s vysokým stupněm urbanismu a zastavěním ploch) je zapsané na seznam památek Světového dědictví UNESCO. Celý poloostrov je zastavěn nízkými budovami. Při pobřeží však již vyrostly mrakodrapy ze skla, oceli a betonu.

Macao - budovy

Středem města Macaa je Senátní náměstí (Largo do Seando), které je zajímavě vydlážděné. Dlažba připomíná abstraktní mozaiku, kde se opakuje motiv vlnek. Na náměstí se v minulosti nacházel senát, který tuto portugalskou kolonii spravoval. V současné době se tu nachází Úřad pro občanské a městské záležitosti, což je obdoba našeho magistrátu.

Macao - Largo do Senado

Macao - zeď s kachličkami

V rohu náměstí se nachází nádherná koloniální budova pošty. Pošta zde vydržela do těchto dnů. Náměstí má trojúhelníkový půdorys. V severním cípu se nachází bělostná novoklasicistní budova, ve které sídlí muzeum při Svatém domu milosrdenství. Muzeum je zaměřováno na činnost katolické církve v Asii a důraz na snahu přiblížit západní a východní civilizaci. Tím, že se tu dlouho držela portugalská správa, je zapříčiněno, že je na tomto území katolická víra silně zastoupená.

Macao - ruiny kostela sv. Pavla

Nejznámější památkou Macaa jsou ruiny katedrály svatého Pavla. Po ničivém zemětřesení zbylo pouze vstupní barokní průčelí. Ke vstupu z města vedou široké pozvolné dlouhé schody. V těsné blízkosti se nachází pevnost Monte (Monte Fort), ve které se usídlilo Muzeum Macaa. V okolí pevnosti je klidná oáza tepajícího města, která se nazývá Zahradou pevnosti Monte. Pokud si zakoupíte lehký oběd, doporučuji ho zkonzumovat právě v této zahradě. Nebudete tu totiž sami.

Na protějším pahorku se k nebi vypíná žlutý maják Guia. Můžete k němu vystoupat po schodech, cestičkami v parku, nebo se na hřeben pahorku můžete pohodlně vyvézt kabinkovou lanovkou. Maják není veřejnosti přístupný, ale v těsném sousedství se nachází Bazilika Panny Marie. V interiéru baziliky naleznete nástěnné malby s biblickými motivy, které byly zhotovené tradičními čínskými postupy. Opět důkaz propojení západního a východního světa.

Macao - Maják Guia

V severní části města se nachází Macajská brána, která je v současné době zastíněna obrovským pohraničním a celním terminálem. Třebaže je Macao součástí ČLR, má zvláštní status, což znamená, že volný pohyb Číňanů mezi oběma územími (pevninskou Čínou a Macaem) není možný. Naštěstí historická brána je součástí Macaa, takže ji návštěvník může obdivovat a projít se kolem ní. Hranice je s pasem a čínským vízem prostupná. Macajskou bránu nepotkal osud Braniborské brány v Berlíně, která po desetiletí byla neprostupná.

Macao - Portas do Cerco

Na jihu poloostrova stojí Věž Macaa, která svou štíhlostí připomíná jehlu. Na vrcholu je vyhlídková plošina s proskleným dnem. Nachází se tu i restaurace a středisko adrenalinových sportů. Komu nestačí kochat se pohledem na Macao a přilehlou Čínu z výšky, může se tu projít v oblacích, popřípadě si skočit z věže, samozřejmě na pružném laně. Na vrchol věže vás přepraví rychlovýtahy.

Macao - Torre de Macau z Penhy

Macao - pohled z Torre de Macau


Macao je jediným čínským územím, kde je legální provozování heren a kasin. Některé zdroje uvádějí, že zisky z heren putují do Pekingu a financují Komunistickou stranu Číny. Je pravdou, že herny již dávno nejsou v majetku triád (macajské mafie). Současný čínský prezident vyhlásil, že by v Macau chtěl regulovat hazard. Macao by se podle jeho slov mělo proměnit v město mladých čínských rodin.

Macao - Casino Rio

Ostrov Taipa

Ostrov Taipa má městský charakter též. Vedlejší umělý ostrov posloužil pro stavbu mezinárodního letiště. Na pahorku je umístěna v nadživotní velikosti socha Bohyně A-Ma, která území dala jméno. Její chrám se nachází na jihozápadě poloostrova Macao. 

Macao - chrám A-Ma

Nové propojení ostrova Taipa a Coloane zaujme kopií italských Benátek a kopií francouzské Paříže. Naleznete tu věž svatého Marka či Eiffelovu věž.

CoTai - umělé Benátky

Ostrov Coloane

Ostrov Coloane je ostrovem malých čínských vesnic, ale nevím, jak dlouho vydrží macajský boom stát před tímto ostrovem. Zde naleznete klid od rušného tepajícího velkoměsta. Jsou tu pláže s černým pískem.

Coloane - pláž Hac Sa

Užitečné rady a tipy na cestu do Macaa...

Do Macaa se z letiště Václava Havla v Praze přímou linkou nedostanete. Můžete využít asijské aerolinky buď s přestupem v Šanghaji, nebo v Soulu.

V Macau se hovoří kantonskou čínštinou nebo portugalsky (úřední jazyk). Turistické informace lze získat i v angličtině a mladí obyvatelé Macaa dávají přednost angličtině před portugalštinou. Na vlastní kůži jsem však nejednou v Macau zažil, že jsem se nedokázal domluvit ani jedním z evropských jazyků. Přesto jsem se domluvil.

Macajskou měnou je pataca. Lze platit i hongkongskými dolary. Čínské jüany tu nejsou běžně přijímané, ale lze je na patacu směnit. Pataca není paritní k hongkongskému dolaru, třebaže se tu parita prakticky využívá. Za 100 HKD obdržíte 103 MOP.

Macajské pataky

Po městě je možné se pohybovat pěšky nebo využít hustou síť autobusových linek. Autobusy zajíždějí z Macaa i na ostrovy. Jen je potřeba mít předem odpočítané mince, neboť řidič autobusu nevrací a ani nerozměňuje. Jízdné je pásmové a jízdenky zakoupíte pouze u řidiče. Území je rozděleno na tři pásma: Macao město, Taipa a Coloane. 

Macao - autobus

Do Macaa můžete cestovat na 90 dní bez víz po celý rok. Ale v letních měsících zde stoupá relativní vlhkost. Pokud byste si chtěli udělat jednodenní výlet do nedalekého Macaa, převezou vás tam rychle a levně rychločluny, které mají nízké intervaly. Pro inspiraci se můžete začíst do článku Jeden den v Hongkongu. Krásné zážitky! 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej