Lucembursko, malebná země jako dlaň

Po těch okouzlujících a exotikou vonících dálkách vás dnes vezmu do jediného velkovévodství světa, se kterým nás pojí dlouholeté pouto. Tou zemí je nedaleké Lucembursko. Celá země zabírá rozlohu asi jako pět Prah, přesto (anebo právě proto) má mnohé k nabídnutí. To pouto vzniklo již na začátku 14. století, kdy se rod Lucemburků spojil s rodem Přemyslovců. Jistě si z hodin dějepisu pamatujete, že Jan Lucemburský pojal za manželku Elišku Přemyslovnu, která mu povila syna Václava, ze kterého se díky diplomacii otce stal český král a římský císař Karel IV.

Jak cestovat do Lucemburska?

Přestože pouto našich zemí je prastaré, v současné době nemáme s Lucemburskem přímé spojení ani vlakové či letecké. Do Lucemburska, které je vzdáleno něco přes 700 kilometrů, je vhodné se dopravit vlastním vozem, neboť použití dálnice v Německu i v Lucembursku je zatím bezplatné. Pokud si chcete dopřát pohodlí, doporučuji letět z Prahy do Lucemburku, maximálně s jedním přestupem. Já jsem protentokrát zvolil kombinaci přímého letu do Bruselu a z Bruselu přímého vlaku do Lucemburku. 

Lucemburk, Gibraltar severu

Lucemburk je hlavním městem stejnojmenného velkovévodství. Lucemburk je i výhodným místem k poznávání této malebné země. Ubytování v Lucemburku je dražší, neboť těží z toho, že i zde sídlí orgány Evropské unie, ale dá se pořídit slušné bydlení přes víkend za rozumnou cenu.

V Lucemburku byste měli povinně zamířit do katedrály, která je sama o sobě krásná, ale pro nás je významná její podzemní část. V kryptě tam odpočívají ostatky českého krále Jana Lucemburského. Katedrála i krypta jsou volně přístupné. Na přelomu srpna a září se koná v Lucemburku před českým velvyslanectvím každoroční pouť pod názvem Schueberfouer. Tradici této poutě založil již zmíněný Jan Lucemburský. Pouť se ničím neodlišuje od známé pražské Matějské, jen s tím rozdílem, že doprava na pouť je městskými autobusy zdarma a v areálu pouti je bezplatná možnost přihlášení se do celosvětové sítě Internet.

Kasematy Lucemburk

Lucemburku se přezdívá Gibraltar severu pro jeho fortifikační systém. Pevnosti jsou na dvou místech přístupné a pohled do kasemat města je velice zajímavý. I tuto návštěvu můžu vřele doporučit. Pokud do hlavního města zavítáte v období prázdnin (od půlky července do půlky září), můžete si prohlédnout i velkovévodský palác, který se nachází uprostřed města, neboť velkovévoda tento čas tráví mimo město. Prohlídka je s průvodcem a můžete si zvolit, zda se vypravíte na prohlídku v lucemburštině, francouzštině, němčině, nizozemštině či angličtině.

Lucembursko není jen Lucemburk

Omezit návštěvu pouze na hlavní město by bylo promarněným časem, neboť krajina samotná oplývá mnohými skvosty. Země je protkaná železniční sítí, kterou doplňují silnice a cesty. Na sever od Lucemburku se nacházejí poměrně husté lesy, které přecházejí ve zvlněnou krajinu posetou pastvinami s kravami, koňmi a ovcemi, za kterými se zvedají zalesněné Ardeny. Pokud budete touto zemí projíždět, dáte mi za pravdu, že je opravdu malebná. Jak městečka, tak i hlavní město jsou prostá jakéhokoliv pouličního umění, takže se zde nesetkáte s graffiti a jinými postmoderními projevy současného umění. Za sebe musím přiznat, že ve srovnání se sousední Belgií, mi tento druh umění v Lucembursku nechyběl.

Za návštěvu v Lucembursku stojí řada míst, já vás zavedu na tři. Prvním městečkem, které za to stojí je Diekirch. V tomto městě končí vlak a z Lucemburku jste tam za krátký čas. Městečko samo o sobě je malebné, stejně jako krajina kolem něj. V Diekirchu si nenechte ujít prohlídku pivovarského muzea, kde můžete sledovat vývoj inzerátů místního pivovaru.  Neméně zajímavá je i výstava 1000 věcí, kde si můžete prohlédnout zápalky, neony, brýle a jiné věci.

Hrad Beaufort

Z Diekirchu se autobusem přepravte do Beaufortu. Toto město se nachází na kopci, ale vy musíte sejít dolů do údolí za město, abyste se mohli kochat romantickou zříceninou hradu. Kamenné ruiny si vás jistojistě podmaní. Prohlídka je bez průvodce, ale v pokladně si můžete zažádat o tištěného průvodce ve světových jazycích. Jelikož je prohlídka bez průvodce, můžete se pustit do objevování skrytých zákoutí hradu sami. Zajímavá je hladomorna v jedné z bašt, ale lepší je vyjít pár schodů a rozhlédnout se po okolí. V samotném jádru hradu stojí za povšimnutí studna i hradní kuchyně. Ve sklepení je nainstalovaná expozice mučírny, která byla vždy nedílnou součástí jakéhokoliv hradu.

Hrad Beaufort - mučírna

Pokud si chcete protáhnout lýtka, můžete vystoupat řadu kamenných schodů točitého schodiště na věž, ze které je lepší výhled než z hradební bašty. Z věže spatříte zámek, který se nachází nad hradní zříceninou. Ten je však přístupný pouze s průvodcem dvakrát denně, neboť tam sále bydlí zámečtí páni. Při odchodu nezapomeňte ochutnat likér Cassero z černého rybízu, kterým je toto panství pověstné. Můžete si ho namíchat s třešňovou šťávou, sektem či bílým vínem. I samotný je velice lahodný.

Na hrad, kde pobýval Jan Lucemburský i Karel IV.…

Pokud se z Beaufortu vrátíte autobusem zpět do Diekirchu, přestupte na místním autobusovém nádraží na autobus do Viandenu. V tomto městě se vám opět propojí pouta naší země s Lucemburskem, neboť na zdejším hradě pobýval král Jan. Město samotné se rozkládá na břehu nevelké říčky a historické jádro je podhradím. Ve městě samotném je mnoho výtečných restaurací, které vás okamžitě zlákají k chutnému obědu. Posilněni můžete vyrazit do kopce na hrad. Jelikož je kopec opravdu strmý, můžete využít k vyvezení se jedinou sedačkovou lanovku ve velkovévodství. Ta strmý kopec hravě zdolá a vy se můžete kochat panoramatickým pohledem na Vianden. Od horní stanice lanovky je to k hradu lesní cestou z kopce jen pár minut. Prohlídka hradu je bez průvodce, ale v pokladně si můžete za mírný poplatek zapůjčit audio průvodce. Hrad byl vystaven v 11. století na místě římského hradiště a dokončen byl ve století čtrnáctém, kdy se hrad stal útočištěm Karla IV. Na konci devatenáctého století však z hradu zbyly pouze romantické trosky, které smutně shlížely do krajiny. Naštěstí na konci 70. let minulého století se našly peníze na jeho renovaci a hrad byl za pár let zachráněn a nyní se skví v celé své kráse.

Hrad Vianden

Cestou z hradu projdete kolem pěkné radnice a pod kopcem narazíte na most přes zmiňovanou říčku. Za mostem vlevo se nachází hotel pojmenovaný po francouzském spisovateli Victoru Hugovi, ale nenechte se zmást, tam on nebydlel. Bydlel naproti v domě, ve kterém se nyní nachází jeho muzeum.

Závěrem

Praktická rada na závěr. Pokud chcete Lucembursko poznat a při poznávání mnoho peněz ušetřit, pořiďte si lucemburskou kartu Luxembourgcard. Ta vám umožní, že můžete cestovat po celé zemi autobusy, lanovkou i vlaky zadarmo. Mnoho turistických cílů vám na tuto kartu otevře své brány zdarma, nebo alespoň s 30 % slevou. Určitě si Lucembursko zamilujete a tento výlet se vám zaryje hluboko do mysli a při dlouhých zimních večerech budete mít nad čím vzpomínat.

Přečtěte si také o Amsterdamu, městu úzkých uliček a tulipánů. A až budete hledat, kde zaparkovat auto u pražského letiště, vyzkoušejte třeba naše parkoviště :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej