6 nejkrásnějších míst k potápění

Stále více lidí se přiklání k aktivnější dovolené, která je jak o odpočinku, tak o fyzickém výkonu a dobrodružství. Jednou z možností, jak ozvláštnit dny u moře je potápění či šnorchlování. Za obdiv nestojí jen svět nad hladinou moří a oceánů, své kouzlo skrývají i hlubiny moří a oceánů. Na světě existuje nepřeberné množství destinací, kam se můžete za krásami podvodního světa vydat. My vám některá z těchto míst krátce představíme.

Austrálie: Velký bariérový útes 

Jedná se o více než 2000 kilometrů dlouhý korálový útes - největší na světě. Patří mezi přírodní světové památky chráněné organizací UNESCO. Je to nejrozlehlejší potápěčský park na světě, který byste viděli dokonce i z vesmíru. 

Velký bariérový útes - Austrálie

Ukrývá před námi bohatý podmořský svět, který zahrnuje stovky druhů korálů a tisíce druhů ryb

Rybičky na Velkém bariérovém útesu v Austráliii

Tím největším lákadlem jsou tvrdé korály, které přímo vytvářejí tento útes, jsou dokonale barevné a skládají se do labyrintů, mezi kterými můžete proplouvat nekonečně dlouhou dobu. Můžete si tu i zaplavat s delfíny nebo mořskými želvami, spatřit slavnou rybku NEMO (klaun očkatý), karetu obrovskou či bariérové žraloky

Klaun očkatý - Austrálie

Za potápěním do Egypta 

Egypt patří bezpochyby mezi nejoblíbenější destinace pro potápěče. Pro Čechy představuje určitě jednu z TOP variant i díky finanční dostupnosti. Další předností této země je určitě blízká poloha, nádherné památky, pláže a krásné Rudé moře. 

Egyptské pobřeží má na délku asi 1500 km, nabízí tedy plno různorodých míst vhodných k potápění či šnorchlování. Oblíbenými lokalitami pro potápěče jsou pobřežní města a letoviska jako Hurghada, Marsa Alam či Sharm el Sheikh. Tady není nouze o domluvení potápěčských lekcí, výletů lodí, kterou se můžete nechat zavést k podmořským jeskyním a seznámit se tak s dalšími překrásnými oblastmi podmořského světa Rudého moře. 

Egypt - korálové útesy

Problémem je ale v některých lokalitách velký nápor turistů, kteří korály poškozují. Proto můžu doporučit poměrně nové letovisko Marsa Alam. Nabízí pohled na krásné neporušené korály již na dohled od břehu. Jedná se o velmi oblíbené místo také pro šnorchlaře. Člověk kolem sebe pod vodou může vidět nádherné korálové útesy a pestrobarevné rybky (v celém Rudém moři je možné najít různé exempláře - od malých rybiček až po žraloka kladivouna). 

Žralok kladivoun

Další zajímavou potápěčskou lokalitou v Egyptě jsou Bratrské ostrovy. Jde o vystouplé vrcholky útesových pilířů nacházejících se v severní části pobřeží Egypta. Tyto ostrůvky jsou ze všech stran obklopeny hustým porostem korálů, které přitahují obrovská hejna ryb včetně žraloků. 

Mezi velmi zajímavá místa pro potápěče patří také místo, kde se potopila během druhé světové války loď Thistlegorm. Loď se zachovalou válečnou výbavou najdete na písečném dně v hloubce přibližně třiceti metrů. V lodi mají domov různé druhy ryb a měkkých korálů. 

Thistlegorm - vrak lodi - Egypt

Dalším zajímavým místem pro potápěče je Modrá jáma, svažitý útes, který vytváří jakousi šachtu, kterou neustále proplouvá množství ryb. Jde však o poněkud nebezpečné místo, protože množství potápěčů zde už zaplatilo svým životem, kvůli pokusu o ponor do velkých hloubek. 

Izolovaný malý útes Daedalus, označen majákem, se nachází ve směru na Saudskou Arábii. Klesá strmě do 70 metrů a je znám především pro město sasanek, které vzniklo na jeho západní straně. 

Poloostrov Ras Mohammed Marine Park svým tvarem připomíná zlomený prst. Toto místo nabízí velký výběr míst pro potápění - a to na malé ploše, takže je pro potápěče určitě vhodnou volbou. 

Vyzkoušejte potápění v Norsku 

Nemálo lidí jistě překvapí, že se Norsko dostalo na seznam nejlepších a nejkrásnějších míst vhodných k potápění. Pro Evropana je Norsko stejně lehce dostupné jako Egypt - proto by byla škoda ji ze seznamu vynechat. 

Norské fjordy

Člověk musí sice přivyknout studenějšímu moři, krásy okolí, kterými se však bude moci kochat, mu jistě vše vynahradí. Tyto vody v minulosti brázdili Vikingové, najdeme zde nedotčené fjordy a život pod hladinou moře, který stojí za to spatřit. Právě Norsko patří k jednomu z mála míst na planetě, kde je možné setkat se při potápění s kosatkami. Pod vodou můžeme narazit na nespočet vraků lodí, které byly potopeny buď v období 2. světové války anebo v dávné minulosti. 

Norsko - kosatky

Havaj: Maui Havajský ostrov 

Ostrov Maui leží izolován uprostřed oceánu. Díky své poloze, stejně tak jako díky silným proudům v této oblasti, disponuje množstvím rostlin a živočichů. Tuhnoucí láva vytvořila krásné vulkanické jeskyně a další zajímavé útvary, ve kterých tito živočichové a rostliny sídlí. Kromě různých druhů ryb zde můžete narazit na mořské želvy, velryby, malé korálové žraloky či mořské ježky

Maui - Želva

Maui nabízí pro potápěče opravdu nespočet zajímavých míst, mezi které patří i zátoka Ahihi. Nachází se v přírodní rezervaci Ahihi-Kinau a chlubí se dokonalou viditelností pod hladinou oceánu a svými nádherně zbarvenými korálovými útesy. 

Molokini - korálový útes

V národním parku Waianapanapa se nachází místo pojmenované po černých lávových kamenech a písku - Honokalani Black Sand Beach. Pokud vám zde štěstí bude přát, můžete zahlédnout i tygřího žraloka či zelenou mořskou želvu. V této oblasti jsou mořské proudy extrémně silné a nesou v sobě obrovskou rozmanitost fauny. Nedaleko jihozápadního pobřeží Maui se nachází chráněná přírodní rezervace tvaru půlměsíce Molokini

Potápění na Galapágách

Galapágy bývají označované jako to nejkrásnější místo pro potápění na celé planetě. Ostrovy patří k Ekvádoru a mají na svém území chráněné mořské rezervace. Škála volně žijících druhů živočichů je obrovská. Potkáte se s delfíny, žraloky, tučňáky, želvami a s mnoha dalšími druhy

Galapágy - lachtan

Galapágy sice neoplývají krásou korálových útesů, nicméně nepřeberné množství jak suchozemských tak vodních živočichů vám to zajisté patřičně vynahradí. Pro potápěče to bude nesmírně silný zážitek. Kde jinde se potkat s tak velkými druhy ryb, než právě na Galapágách? Dostanete se do velmi těsného kontaktu třeba s lachtany, narazíte na žraloky velrybí v té největší velikosti, potkáte se s osmimetrovou mantou atlantskou nebo třeba s podmořským leguánem. Nejkrásnějšími místy jsou bezpochyby Wolf a Darwin. Tato místa jsou vzdálena od hlavních galapážských ostrovů, ale určitě stojí za to je navštívit. 

Galapágy - leguán podmořský

Podmořský svět Malediv 

Souostroví Maledivy jsou rájem v Indickém oceánu, který tvoří okolo třiceti atolů. Charakterizováno bývá bezpochyby především blankytně modrým a čistým mořem. To nám poskytuje ty nejideálnější podmínky pro šnorchlování. 

Maledivy - Muréna

K vidění je pak velké množství drobných rybek, korálů, chobotnic či želv. Ve větších hloubkách pak narazíte i na větší exempláře jako jsou rejnoci, některé druhy neškodných žraloků, trnuchy, murény a obří manty

Maledivy - Manta

Na několika místech můžete narazit opět na potopené vraky lodí, které pokrývají korály. Některým šťastlivcům se podaří zahlédnout i obrovského žraloka velrybího, který dorůstá délky až dvanácti metrů. 

Maledivy - podmořský svět

Toto je pouze úzký výčet míst vhodných pro potápění, kterými se můžete inspirovat. V každém resortu narazíte na profesionální potápěčskou základnu, která vás zavede k těm nejzajímavějším lokalitám v dané destinaci.

Krásy podmořského světa můžete také pozorovat uprostřed Pacifiku na Marshallových ostrovech, které jsou tvořeny atoly. Až se vydáte za potápěním a poletíte letadlem z letiště v Praze a budete si vybírat, kde zaparkovat své auto, může se Vám hodit článek o tom Jak si vybrat parkování u letiště

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej