Opuštěná Mohavská poušť v Kalifornii

Daleko od civilizace, daleko od lidí, mezi Los Angeles a Las Vegas a pod známým Death Valley leží třetí největší park v Americe. A ten suchý a rozpraskaný kus země se nazývá Mojave Desert (česky Mohavská poušť) anebo také Mojave National Preserve (česky Mohavský národní park).

Jak to vypadá v Mohavském národním parku? 

Rovné prašné plochy se rozprostírají, kam jen oko dohlédne. Inu, nacházíme se také v nejsušší poušti Severní Ameriky

To by ale bylo trochu nudné, ne? Jen sucho a rovina? Můžete tu vidět kaňony a písečné duny, mnou oblíbené prazvláštní Joshua stromy, suché trsy trávy, ale v určitém období i rozkvetlé pouštní květy

A také spatříte pouštní zvířata nebo je alespoň uslyšíte. Cvrkot, syčení, bzučení a spoustu dalších, ne vždy „nestrašidelných“ zvuků...

Jen asi jezera a řeky tu moc nečekejte.

Mohavská poušť

Upozornění a cenné rady

Voda

Dovezte si dostatek pitné vody, nezapomeňte si pokrývku hlavy, opalovací krém a sluneční brýle. Teplota je tu srovnatelná s Mrtvým Údolím. A tedy nám se teploměr vyšplhal na horké a prašné padesátistupňové horko. (Není také divu, že v informačním centru museli jednu paní téměř oživovat s pomocí studených obkladů a několika větráků.)

GPS

Nespoléhejte se na ni. Ve většině parku nenajdete ani čárku signálu, a navigace bude zmatená. A tak vám radím mějte při sobě mapu, kterou dostanete v informačním centru při vstupu do parku.

Cesty v parku

Když už se vám ranger bude věnovat, optejte se také na stav cest. Snad se ani nedají nazvat „silnice“, protože většina cest je prašných a dokonce několik jich je vhodných jen pro terénní vozidla. Hlavně jezděte opatrně a tam, kam si autem nevěříte ani nejezděte. Neumím si představit někde uvíznout. 

Hadi

Vítejte na území chřestýšů! Dávejte dobrý pozor kam šlapete.

Benzín

Jako všude v USA, tady to není jiné. Hlavně ať se vám nerozsvítí hladové oko uprostřed ničeho. Pamatujte, nádrž musí být pořád plná!

Kde složit v Mohavské poušti hlavu?

Na poušti je místa až až. Dokonce na přespání mimo kemp nepotřebujete ani zvláštní povolení jako tomu může být jinde. 

Jen si pořádně přečtěte informace a prodiskutujte svůj hrdinský a dobrodružný plán se správci parku. Více informací zde.

Kempy najdete tři. Mid Hills Camp, Hole in the wall Camp a Black Canyon Group Camp. Mapka kempů zde.

My přenocovali v Mid Hills Campu a nikdy na tu noc nezapomenu

Náš příběh putování po Mohavské poušti

Do Mojave jsme jeli rovnou z Death Valley, takže nám teplo ani nebylo. Už asi 5 dní nám bylo takové vedro, že to člověk snad přestane i cítit. Naštěstí tady nefoukal téměř vařící vítr jako v Mrtvém údolí, ale stejně, 50 stupňů je 50 stupňů. :)

První zastávka byla jako obvykle v infocentru. To pouštní se nachází v Kelso – Kelso Depot visitor center. Doplnili jsme hladinu vody ve všech lahvích, co jsme v autě našli a do rukou se nám dostala mapka s vyznačeným kempem. Cesta do kempu nebyla dlouhá, jen nás mrzelo, že se nám neukázaly pouštní želvy.

Na ně jsem se opravdu těšila. Avšak zanedlouho se dozvíte, která zvířata se nám ukázala, a která by snad ani nemusela...

Ještě předtím, než jsme vjeli do kempu nás, uchvátily obrovské balvany na útesu, pár opuštěných usedlostí s tak typickými dřevěnými větrnými mlýny a velkými nádržemi na vodu.

V kempu samotném nebyla ani noha. Jen chřestýš na nejlepším místě s výhledem. Jelikož dodnes nevíme, jestli byl mrtvý anebo to jen hrál, našli jsme si něco jiného, pro jistotu. 

Kemp se nachází na kopci, takže máte poušť Mohave jako na dlani, dech beroucí západ slunce se snad ani nedá popsat a celkově to pro nás byl ohromný zážitek. Spát na poušti. A zážitek také byl, když můj bratr navštívil dřevěný suchý záchod a po pár vteřinách vyběhnul s hrůzou ven. Černá vdova si tam na nezvané návštěvníky brousila zuby. Červený znak na jejím zadečku mluvil za vše a my se té dřevěné budce vyhýbali obloukem do konce našeho pobytu.

Mohavská pouť - večer v kempu

Po večeři, když se stmívalo a my seděli u ohně, se stalo něco neskutečného. Zaslechli jsme takové zvláštní kňučení, poté malinko štěkot a nakonec dlouhé a táhlé vytí. Úplně nás to ohromilo. A jak to všechno z ničeho nic začalo, tak to taky skončilo. To se jen kojoti svolali k lovu. Dodnes mně z toho naskakuje mráz po zádech. Jakmile se úplně setmělo, začala další přehlídka. Noční obloha na poušti! Fantastické. Rána jsme se dožili, žádné překvapení v podobě nezvaných hostů nás nečekalo, když tedy nepočítám tu spoustu pouštních ušáků, kteří radostně skákali kolem, protože pravděpodobně unikli nočním lovcům a dravcům a dožili se dalšího dne...

Mohavská poušť - The Hole in the wall nature track

Druhý den nás čekal výlet do kaňonu. The Hole in the wall nature track. Tak se nazývala procházka mezi skalisky, která v sobě mají kulaté díry jako sýr. Tento přírodní úkaz a třeba také zbytky skalních maleb indiánů, kteří tu hojně žili před příchodem bělocha, najdete u požární stanice. Vezměte si na výlet dostatek vody a pevnou obuv, občas se i prolézá skalami a průrvami s pomocí lan. 

A opět žádné želvy. No tak snad se sem ještě někdy podívám a budu mít štěstí!

PS: Vstup do parku je zdarma

Dalším tip na výlet do divočiny v Kalifornii najdete v článku Kalifornský národní park Kings Canyon

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej