Ostřihomské zastavení

Dnes jsem vybral zajímavé město našich bývalých sousedů. Maďarsko již téměř 30 let není naší sousední zemí. Po rozpadu Československa jsme o tohoto souseda přišli. Přesto Maďarsko ovlivňovalo kulturně, politicky i gastronomicky Čechy, Moravany i Slezany. Ať to bylo v dobách vlády krále uherského a chorvatského Matyáše I. Korvína, který se roku 1469 stal dědičným králem českým. Matyáš vládl na Moravě, ve Slezsku a v Lužici. Tak později jsme se s Maďary potkali v habsburské monarchii, která dospěla až do rakousko-uherského vyrovnání roku 1867. A s Maďarskem jsme opět spojeni, tentokrát členstvím v Evropské unii.

Město Ostřihom

Pomyslnou branou do maďarské části Panonské pánve, která se rozkládá i na území České republiky, je pro mne město Ostřihom (maďarsky Esztergom). Do Ostřihomi se pohodlně dostanete ze slovenského města Štúrovo. Překonáním mostu Márie Valérie překonáte nejen evropský veletok Dunaj, ale i státní hranici, která odděluje Maďarsko od Slovenska. Most pochází z 19. století a již byl dvakrát rekonstruovaný. Naposledy spojil města v roce 2001, kdy byl opraven z prostředků EU. Na rekonstrukci čekal od roku 1945, kdy ho ustupující německá vojska vyhodila do povětří. Most je vybaven chodníkem pro pěší a otevírají se z něho nádherné výhledy do dvou států.

Most Márie Valérie - Ostřihom, Maďarsko

Ostřihomská bazilika 

Nejvýraznější dominantou města je Ostřihomská (Esztergomi) bazilika, kterou nelze přehlédnout. Plným názvem se jmenuje Katedrála Panny Marie a svatého Vojtěcha v Ostřihomi. Je postavená na Hradním návrší v novoklasicistním slohu. A není první církevní stavbou na tomto území. V minulosti zde stálo sedm středověkých kostelů. První Katedrála sv. Vojtěcha tu stála již v roce 1010. Z jednom kostelů se podle legendy narodil v postranní kapli Vajk, pozdější král svatý Štěpán, zakladatel svatoštěpánské tradice.

Ostřihomská bazilika - Ostřihom, Maďarsko

Nynější katolický svatostánek byl vystavěn mezi lety 1822 – 1869 a je pro jednotlivce volně přístupný, a to jak pro turisty, tak i věřící. To platí pro prostor kostela. Pokud chcete navštívit další zajímavá místa baziliky, což srdečně doporučuji, je potřeba si zakoupit vstupenku. Pokud navštívíte kryptu, zvonici, kupoli a Panoramatickou místnost zaplatíte v tomto roce 1000 forintů. Pokud byste si chtěli prohlédnout klenotnici, vyjde vás vstupenka na 1200 forintů. Jestli si však vyhradíte na návštěvu dostatek času, vyplatí se vám kombinovaná vstupenka za 1800 forintů, která vás opravňuje ke vstupu do všech přístupných prostor. Doporučuji navštívit Panoramatickou místnost, která se nachází nad klenotnicí na západní straně kostela. Díky půlkruhové lunetě budete mít výhled na klikatící se Dunaj pod vámi. Velkou výhodou je, že tuto místnost můžete navštívit i v případě nepřízně počasí, kdy je výhled z kupole uzavřen.

Výhled z ostřihomské baziliky - Ostřihom, Maďarsko

Výhled z ostřihomské baziliky, budovy - Ostřihom, Maďarsko

Výhled z ostřihomské baziliky na řeku a most - Ostřihom, Maďarsko

Tím, že se jedná o náboženské místo, byste měli zohlednit i správným výběrem oblečení. Nejsou tady tak rigidní, ale krátká minisukně, šortky či tričko bez rukávů budou budit oprávněné pohoršení. Prostor kostela je bezbariérový, ale pokud chcete navštívit klenotnici, musíte počítat se šedesáti schody úzkého točitého schodiště. Sem se rozhodně s velkými batohy či kočárky nedostanete. Pokud chcete na krytou vyhlídku k lunetovému oknu, vyšlápnete si 120 schodů a na kupoli je to rovných 400 schodů. Bazilika rozhodně nedisponuje výtahem! Do krypty vede širší schodiště.

Příjemným bonusem návštěvy je to, že zde není zakázané fotografování či neprofesionální natáčení videa, s výjimkou klenotnice. V celém objektu je zakázáno telefonování, na to vás ostatně upozorní řada cedulek. Doporučuji před návštěvou vypnout mobilní telefony, popř. převést je do tichého režimu.

Ostřihomská bazilika, interiér - Ostřihom, Maďarsko

Ostřihomská bazilika, kopule - Ostřihom, Maďarsko

Přímo v objektu naleznete obchod, kde si můžete zakoupit upomínkové předměty. Věřící ocení, že zde je i prodejna svatého Vojtěcha, kde lze zakoupit náboženské předměty, jako jsou svíčky, růžence atp.

Ostřihomský hrad

Jak jsem se již zmínil, nacházíme se na Hradním návrší, tak logicky se tu musí nacházet i hrad. A je tomu tak! V hradním paláci se nachází muzeum a za vstupenku zaplatíte letos 2000 forintů. Ostřihomské hradní muzeum je součástí Maďarského národního muzea. V expozici se nachází stále i časově omezené výstavy. Stálou expozicí je historie hradu v Ostřihomi. Prohlídku hradních prostor můžete absolvovat se zapůjčeným tabletem, který vám bude audiovizuálním průvodcem. Tato možnost je novinkou a nejsem si jistý, zda je tablet vybavený češtinou, ale pro nás srozumitelná slovenština tam určitě bude. Pokud máte s sebou chytrý telefon, pak při koupi vstupenky obdržíte kód na stažení aplikace a pomocí QR kódů se dostanete ke kýženým informacím též. Díky částečné rekonstrukci hradních paláců, která proběhla na přelomu 2. a 3. tisíciletí, se můžeme podívat na Dunaj i z vyhlídky na terase Bílé věže hradu.

Ostřihomský hrad - Ostřihom, Maďarsko

I na zámku se nachází obchod, kde si můžete zakoupit světské upomínkové předměty. Pokud vás prohlídka Hradního návrší udolá, můžete se občerstvit a nabrat síly v zámecké kavárně. Je to paradox, že na hradě se nachází zámecká restaurace, ale je to tak. Dalším paradoxem je to, že se jedná o kavárnu, ale v nabídce je studená i teplá kuchyně, a to jak maďarská (doporučuji), tak mezinárodní.

Ostřihom - Maďarsko

A jak to, že v takto malém městě nad Dunajem, v současnosti tu nežije ani 30 tisíc obyvatel, se nachází Hradní návrší s tak důležitými objekty? Je to dáno tím, že Ostřihom byla v minulosti hlavním městem Uherského království. V roce 1000 zde proběhla korunovace svatého Štěpána na uherského krále. Díky důležitosti města, zde bylo založeno i arcibiskupství. Můžu uvést, že Ostřihom měla mezi 10. a 13. stoletím privilegované postavení. A z pohledu současného turisty si dovolím napsat, že je neprávem její privilegovanost přehlížená. Ostřihom za návštěvu rozhodně stojí. Pokud cestujete s dětmi, určitě bude pro vás vítanou zprávou, že v podhradí nedaleko zmíněného mostu se nachází nově otevřený velký vodní park Aqua Island Esztergom, kde se nachází několik bazénů, vodních atrakcí, sauna i masáže. Můžete si tu vedle klasického koupání užít i wellness služby. Základní celodenní vstupenka vyjde na 3600 forintů, příplatek za wellness je 800 forintů, taktéž zaplatíte za saunové služby. Určitě se vyplatí rodinné vstupné. A pokud dopoledne věnujete Hradnímu návrší a odpoledne zajdete do aquaparku, získáte odpolední slevu na vstupném.

Rady na cestu do města Ostřihom

Maďarsko je členem Evropské unie a díky členství v Schengenském prostoru, nemusíte se na hranicích prokazovat žádnými doklady, jen je potřeba mít u sebe minimálně občanský průkaz. V Maďarsku se hovoří maďarsky, ale díky poloze města Ostřihom zde pochodíte i se slovenštinou, němčinou či angličtinou. Nezkoušejte s Maďary mluvit rusky, většina již tento jazyk neovládá, nebo ovládat nechce. Bez problému všude zaplatíte platebními kartami. Přesto doporučuji mít u sebe i maďarskou měnu forinty a fillery. Třebaže se s fillery již těžko setkáte. Forinty seženete bez problému i v českých směnárnách.

Forinty - Maďarsko

Určitě si nenechte ujít zážitek z maďarské gastronomie. Výborně a ne draze se najíte téměř v každé ostřihomské restauraci. A nezapomeňte, že Maďaři gulášem nazývají gulášovou polévku, ale i ta je vynikající. Doufám, že budete z Ostřihomi stejně nadšení, jako jsem byl já. Neboť do návštěvy tohoto města jsem měl za to, že Maďarsko je jen krásná Budapešť, Balaton a pusta. Ale není tomu tak! Tento středoevropský vnitrozemský stát může cestovateli nabídnout mnohem víc!

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej