Ostrov Svatý Eustach, tropické Nizozemsko v Karibiku

Karibik se stal již tradiční zimní dovolenu pro mnohé z nás. Dominikánská republika se svými resorty je již pro Čechy objevená, stejně tak i největší ostrov Karibiku – Kuba. Málokdo však tuší o existenci ostrova s poetickým názvem Svatý Eustach. Přitom tento ostrov, který je součástí Malých Antil, nabízí celý karibský ráj na malém území, které nepřesahuje 21 kilometr čtvereční.

Jméno získal po křesťanském světci Eustachovi Římském, který patří mezi Čtrnáct svatých pomocníků, který byl umučen. Tito jsou uctíváni jako skupina světců – mocných přímluvců a ochránců před neštěstím a nemocemi. Věřím, že tedy patron tohoto nizozemského ostrova odvrátí neštěstí a nemoci i od vás.

Statia Lodge - karibský ostrov Svatý Eustach

Kolonizátoři ostrova Svatého Eustacha

Novodobým objevitelem ostrova byl Kryštof Kolumbus, který dal ostrovu jméno v roce 1493. Do dnešní doby prošel nevelký ostrov mnoha rukama evropských kolonizátorů. Ať již to byly ruce Nizozemců, Britů, Dánů, Španělů či Francouzů. Nakonec zvítězily ruce Nizozemců, které se o ostrov starají dodnes. V nizozemských rukách ostrov vzkvétal, neboť Nizozemci z něj učinili bezcelní území, kam všichni z okolí pašovali své zboží, aby se vyhnuli monopolním obchodním omezením, které svazovali volný pohyb zboží Britové, Francouzi i Španělé. Díky tomu se ostrovu dostalo přízvisko Zlatá skála. Dodnes se s tímto označením setkáte, třeba ve formě razítka v cestovním pasu.

Svatý Eustach sehrál i zajímavou úlohu při založení Spojených států amerických. V roce 1776 mohl malinkatý ostrov vyzbrojit vzniklou armádu Spojených států, neboť obchod se zbraněmi nebyl nikterak omezen.

Pár zajímavostí z historie ostrova

Z historie je ještě zajímavé zmínit, že v roce 1954 vznikly Nizozemské Antily a Svatý Eustach byl začleněn do tohoto autonomního správního celku. V roce 2005 se konalo referendum o zániku Nizozemských Antil. Obyvatelé ostrovů Svatý Martin, Saba, Curaçao a Bonaire se vyslovily pro zánik společného celku, ale výjimkou byli obyvatelé tohoto ostrova, kteří toužili zachovat Nizozemské Antily a úzké vazby s hlavním ostrovem Curaçao. Jelikož však nebylo možné tento slepenec udržet, stal se ostrov společně s ostrovy Saba a Bonaire zvláštní správní jednotkou přímo evropské části Nizozemského království dne 10. října 2010. Někdy se používá pro všechny tři municipality souhrnné označení Karibské Nizozemsko.

Příroda na ostrově Svatý Eustach

V současné době ostrov žije ze štědrých dotací Nizozemska a z rozvijícího se turistického ruchu. Ostrov nabízí téměř nedotčenou přírodu a hlavně bohatství podmořského života. Na ostrově jsou ustaveny národní parky a organizace STENAPA, která je zodpovědná za rozvoj přírodního bohatství a jeho ochrany. Pokud chcete navštívit národní park The Quill (Kráter), nebo se chcete potápět v podmořské rezervaci, měli byste v Oranjestadu navštívit jejich kancelář a zaplatit nevelký poplatek za vstup. Je to čistě na vás a vašem svědomí, protože na strážce parků, kteří by vás kontrolovali, s velkou pravděpodobností nenarazíte.

Národní park The Quill

The Quill je největší turistickou atrakcí ostrova. Jedná se neaktivní vulkán. Do kráteru vede mnoho turisticky značených cest, na vrchol Mazinga však vede cesta pouze jedna.

Výšlap na Quill, cedule - karibský ostrov Svatý Eustach

Výšlap na Quill, rozcestník - karibský ostrov Svatý Eustach

Málokomu se chce na vrchol v tropickém vedru a vlhku šplhat, a to doslova, neboť ke zdolání některých úseků využijete navázaná lana. Doporučuji s výšlapem začít v ranních hodinách, abyste vrcholu dosáhli před polednem, neboť v odpoledních hodinách je túra velmi vyčerpávající. Přestože vrchol je v pouhých šesti stech metrech nad mořem. Celý kráter je zalesněn a není od věci vybavit se dobrými šněrovacími botami. 

Výšlap na Quill - karibský ostrov Svatý Eustach

Vrchol Mazingy a já - karibský ostrov Svatý Eustach

Cestou se můžete kochat tropickým pralesem, ve kterém vás nejčastěji budou doprovázet krabi poustevníci ve vypůjčených ulitách a potom hojně i příslušníci hadí říše. Nedokázal jsem vypátrat české jméno těchto plazů. Anglicky jim tu říkají Red-Bellied Racer, což v překladu je závodník s červeným břichem. Hadi jsou opravdu hbití, ale nejsou agresivní. Jestli jsou jedovatí, to jsem nezkoušel. Většinou se nám klidili z cesty.

Krab - karibský ostrov Svatý Eustach

Had - karibský ostrov Svatý Eustach

Ráj pro potápěče

Pokud milujete potápění, budou nedotčené korálové útesy pro vás rájem podmořského života. V okolí jsou i potopené vraky, takže se pod vodou nudit rozhodně nebudete.

Město Oranjestad

Jediným sídlem je hlavní město Oranjestad, ve kterém si můžete prohlídnout bývalou synagogu, neboť na ostrově, kde se v minulosti dařilo obchodu, nemohli židé chybět. Dále je přístupný protestantský kostel.

 Synagoga, Oranjestad - karibský ostrov Svatý Eustach

Oranjestad z Quillu - karibský ostrov Svatý Eustach

Město samotné je rozděleno strmým útesem na Horní a Dolní Město. Horní část je výstavnější, neboť v nedávné době prošla kompletní rekonstrukcí a právem se považuje za kulturní pokladnici celého Karibiku. V Horním Městě (Upper Town) naleznete většinu vládních budov, obchody, restaurace, stanici policie a pošty. Za návštěvu stojí pevnost Fort Oranjestad, kde sídlí i kancelář turistických informací, kde vás zdarma vybaví mapami ostrova, města i Kráteru.

Fort Oranjestad - karibský ostrov Svatý Eustach

Dolní Město (Lower Town) je s Horním spojeno strmou silnicí. Jedná se o pobřežní pás, kde jsou možnosti potápění, hotely a sídlo správy národních parků STENAPA. Z vlastní zkušenosti vám píšu, že je lepší si vybrat ubytování mimo úzké uličky Horního Města.

Oranjestad, Lower Town - karibský ostrov Svatý Eustach

Jak se dopravit na ostrov Sv. Eustacha?

Na ostrov se dostanete letecky pouze z nizozemské části Svatého Martina, kam létají přímé spoje z Amsterodamu a Paříže. Takže pokud poletíte z ČR, počítejte se dvěma přestupy. Letecká společnost Winair zajišťuje spojení Svatého Eustacha se Svatým Martinem 5x denně.

Kdy ostrov navštívit?

Na ostrově je nejpříjemnější klima od listopadu do dubna. Tím, že ostrov leží v souostroví Závětrných ostrovů, nemusíte se ani v létě bát hurikánů. Celoročně tu panuje tropické počasí, to znamená, že teploty tu jsou celoročně kolem 25 °C, pouze v letních měsících se zvyšuje vlhkost, která díky vanoucím mořským větrům je snesitelná.

Na ostrově jsou úředními jazyky nizozemština a angličtina. Jezdí se vpravo a vypůjčit si automobil je velmi jednoduché. Nejlépe se domluvte v ubytovacím zařízení, neboť mezinárodní půjčovny si tady pobočky neotevřely. K řízení vám postačí český řidičský průkaz, ale na ten automobil nejede, a zaručuji vám, že tento průkaz po vás nikdo nebude chtít. Silnice jsou v dobrém stavu, jen buďte opatrní při řízení v Horním Městě, kde je systém jednosměrných ulic, neboť uličky jsou opravdu úzké. Na ostrově se od roku 2011 platí americkými dolary, ale uplatníte i platební karty.

Užijte si tento opomíjený přenádherný kout romantického Karibiku!

A kdybyste hledali, kde zaparkovat auto u Letiště Praha, zkuste třeba naše parkování - Parkování R7 :)


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej