Ostrov Sv. Martina, perla Karibiku

Tentokrát jsem vybral jeden zajímavý nevelký karibský ostrov. Svatý Martin leží ve skupině Závětrných ostrovů Malých Antil a vyniká tím, že je rozdělen mezi dvě evropské země, které díky tomuto odlehlému koutu světa mají společnou hranici, neboť v Evropě sousedy nejsou.

Něco málo z historie...

Svatý Martin si rozdělily Francie a Nizozemsko. Tudíž jedna část, ta větší, má republikové zřízení, ta druhá je konstituční monarchií. Podle místní legendy k spravedlivému rozdělení ostrova posloužil test brannosti jednotlivých armád. Velitelé se dohodli na tom, že si ostrov rozdělí východo-západní hranicí na severní a jižní část. Sešli se v zátoce Ústřic a francouzské vojsko vyrazilo po pobřeží severním směrem, nizozemské jižním. Tam, kde se armády střetnou na západním pobřeží, bude druhý konec hranice. Jenže Francouzi stihli obejít ostrov rychleji a tudíž zabrali větší část ostrova. Zlý jazykové však tvrdí, že to bylo způsobeno alkoholem. Obě armády se během pochodu posilňovaly, francouzská však pila víno, kdežto nizozemská holdovala rumu a po něm, jak známo, těžknou nohy.

Výletní loď

Cesta na ostrov Sv. Martina

Na Svatý Martin se dostanete letecky z Prahy s přestupem v Amsterodamu či Paříži. Všechny evropské lety jsou směřované do jižní nizozemské části, kde se nachází velké mezinárodní letiště Princezny Juliany. Zde budete odbaveni, včetně razítek do pasu, neboť nizozemský Svatý Martin (Sint Maarten) není součástí Evropské unie a má v rámci Nizozemského království postavení konstituční země. Francouzská část je přímou součástí Evropské unie. Přesto se nemusíte bát dalších pohraničních kontrol, neboť hranice mezi oběma částmi ostrova je pouze symbolická.

Dvě části, dva světy

Přesto se obě části ostrova od sebe odlišují a vy to poznáte na první pohled. Francouzská část je upravenější, čistší, klidnější a má výborný stav silnic. Oproti tomu nizozemská část je živější a turisticky lákavější, neboť zde naleznete kasina, hlučné diskotéky a spoustu podniků, kde si můžete užít zábavu. Takže je opravdu na vás, čemu na tomto ostrově dáte přednost, popřípadě na co budete mít právě chuť.

Hranice mezi francouzskou a nizozemskou částí

Čím se tu platí?

Ohledně peněz je tento ostrov také raritní. Zatímco ve francouzské části je oficiální měnou euro, v nizozemské se platí nizozemskoantilským guldenem, který stále ještě přetrvává, třebaže Nizozemské Antily jako státní útvar zanikly před čtyřmi lety. Přesto z vlastní zkušenosti doporučuji se vybavit americkými dolary. Těmi bez problému zaplatíte v jižní části, neboť všechny ceny jsou uváděné v USD, a taktéž ve státních institucích, jako je pošta, lépe pochodíte s americkými dolary. V severní části doporučuji také raději platit dolary, neboť jejich směnný kurs k euru je 1:1, tudíž americký dolar vychází pro turistu lépe.

Jak cestovat po ostrově?

K cestám po ostrově, a to i bez problému z jedné části do druhé, můžete využít taxi. Levnější variantou jsou mikrobusy, které jezdí v denních hodinách téměř pořád. Hlavní trasy jsou mezi hlavním letištěm a hlavními městy obou částí. Francouzským hlavním městem je Marigot, nizozemským hlavním městem je Phillipsburg. Méně často jezdí mikrobusy mezi hlavními městy, ale to nevadí, neboť mezi mikrobusy se přestupuje. Dokonce jsem zažil, že nás skupinku cestovatelů vzal řidič mikrobusu, který jel z Phillipsburgu do Marigotu, na letiště. A stávající cestující vysadil se slovy, že si můžou stopnout další spoj. Inu Karibik, vládne tu přátelská pohodová atmosféra.

Ubytování na ostrově Sv. Martina

Pokud budete shánět ubytování, mějte na paměti, že levnější, přesto dobré, ubytování se nachází v jižní části ostrova. Nabídka je velká a zahrnuje typy ubytování od luxusních hotelů až po rodinné penzióny.

Co podnikat na ostrovech Malých Antil?

Tak rozhodně vás nepřekvapí, když napíšu, že prioritou je teplé moře, které poskytuje dostatek prostoru ke koupání, potápění se s dýchací trubicí i s lahvemi. Já však na prvním místě musím uvést společnost Loterie Farm, kde jsem zatím zažil nejlepší pralesní ježdění na kladkách, tzv. ZipLine. Na výběr je z řady tras, které vedou z kopce dolů a kombinují jízdu na kladce po laně z jednoho stromu na druhý se závěsnými opičími drahami. Jinde ve světě jsem tak dobře udělané trasy s dlouhými přejezdy nepotkal. Farma se nachází v severní části ostrova a věřte, že je dobré si objednat zážitek v den, kdy nepřijíždí do Phillipsburgu žádná výletní loď. Doporučuji využít dopolední hodiny, kdy si užijete klidný prales a podívaná z vrchních pater stromů je opravdu úchvatná. Určitě se vám poštěstí vidět mangovníky s jejich sladkými plody a hlavně po této aktivitě si můžete dopřát skvělý chutný karibský oběd tamtéž.

Loterie  Farm

Ranvej u pláže

Další velkou, ne-li největší, atrakcí ostrova je letištní přistávací plocha mezinárodního letiště. Ranvej začíná hned na Maho Bay pláži, tudíž přistávací letadla téměř češou slunící se lidi. Největším zážitkem je, když přistává obří jumbo. Pozor však, motory víří písek, tak ať se vám nedostane do fotoaparátů! Pro malá děcka je atrakcí start takového letadla, neboť se chytnou plotu, který odděluje letiště od pláže, a nechají se nadzvednout ze země proudy horkého vzduchu.

Letadlo nad pláží

Svatý Bartoloměj

Pokud si chcete pobyt na Svatém Martinovi zpestřit jednodenními výlety, tak vězte, že můžete podniknout z nizozemské zátoky Simpson Bay výlet na francouzský Svatý Bartoloměj, který sice již není součástí Evropské unie, přesto se vstupem na toto území nemají Češi žádný problém. Platí se tu oficiálně eurem, ale americký dolar je všude přijímaný. Tento drobný ostrov je od Svatého Martina vzdálen na dohled a člunem jste tam za hodinku.

Simpson Bay

Anguilla

Další možností je plavba z francouzského Marigotu na britskou Anguillu. I tento suchý plochý ostrov je na dohled Svatého Martina a plavba lodí trvá kolem třiceti minut. Zde plně záleží na imigračních orgánech, neboť Anguilla nikdy nebyla součástí Evropské unie a má vlastní imigrační politiku. Pokud však připlujete na jednodenní výlet, nebudete mít žádné problémy se vstupem. Na Anguille byste správně měli platit východokaribskými dolary, ale realita je taková, že zde obíhají téměř výlučně americké dolary. V jedné restauraci jsme se snažili uplatnit mince východokaribského dolaru a obsluha na ně nevěřícně zírala, neboť se za celý svůj život s nimi nesetkala.

Musím vás však upozornit, že oba ostrovy jsou považované za území pro bohatou klientelu. Na Svatém Bartoloměji, někdy se můžete setkat se zkráceným názvem St. Barths, je řada privátních usedlostí ve vlastnictví amerických hvězd šoubyznysu, které tam hledají potřebný klid a odpočinek. Přesto toulání se klidnými úzkými uličkami hlavního města Gustavia je příjemnou změnou oproti rušnému Svatému Martinovi.

Na Anguille po přistání v přístavu Blowing Point se vás rád ujme taxikář s luxusním vozem, který vás odveze do resortu, kde si za nemalý peníz můžete pronajmout lehátko a slunečník na prvotřídní pláži za pouhých 50 dolarů, samozřejmě těch amerických. Anguilla je pozoruhodná tím, že nemá ucelené hlavní město. Je to pár rozesetých budov, které dohromady tvoří oficiální hlavní město The Valley (v překladu Údolí). Proč se nazývá zrovna tak, mi není jasné, neboť ostrov je opravdu plochý. Avšak na této ploše se nachází budova pošty a anguillské známky jsou velmi pěkné a určitě na poslaném pohledu udělají vašim blízkým radost (http://www.aps.ai/philatelic.php).

Kdy ostrov Sv. Martina navštívit?

Svatý Martin můžete navštívit celoročně, ale od června do října hrozí hurikány. Já jsem tento ostrov navštívil na přelomu června a července a měl jsem počasí přímo nádherné, nebe i moře mělo pověstnou barvu karibské modři.

Kostel na Frontstreet

Závěrem...

Na závěr mi dovolte jedno doporučení. V neděli dopoledne si nenechte ujít mši v jakémkoliv kostele na ostrově. Třebaže nejste věřící, tak vám garantuji, že se vám atmosféra karibské mše bude moc líbit. Lidé se slavnostně obléknou a téměř po celou dobu zní z kostelů nádherné karibské písně. Užijte si to, neboť Karibik, zvláště pak Malé Antily, jsou jedním z rájů na zemi. Neexistuje zde malárie a zvláštního očkování není třeba.

Dále se můžete v Karibiku zastavit třeba na nedalekých Amerických Panenských ostrovech, kde je stejně krásně jako na ostrově Sv. Martina. A pokud byste hledali, kde před cestou zaparkovat u pražského Letiště Václava Havla, vyzkoušejte třeba naše parkování u letiště Parkování R7 :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej