Americké Panenské ostrovy, křehký ráj v Karibiku

Není tomu tak dávno, co se nad severovýchodním cípem Malých Antil prohnaly těsně za sebou dva hurikány (rok 2017). Mají na svědomí lidské životy i materiální ztráty. Přesto je důležité napsat, že hurikány tuto oblast ohrožují mnohem déle. Byly tu i v dobách, kdy se vůbec neuvažovalo nad tím, že lidská činnost ovlivňuje podnebí.

Trocha z historie Amerických Panenských ostrovů

Jedním ze zasažených území jsou Americké Panenské ostrovy. Spojené státy americké odkoupily tyto tři ostrovy: Svatý Tomáš, Svatý Kříž a Svatý Jan od Dánska v roce 1917, kdy hrozilo, že by území zabralo Německo. Od roku 1927 jsou občané tohoto území občany Spojených států amerických, ale nemají všechna politická práva, jako Američané žijící přímo v některém z 50 států.

Tři královny - Americké Panenské ostrovy

Hlavní město Charlotte Amalie

Hlavním městem Amerických Panenských ostrovů je Charlotte Amalie na ostrově Svatého Tomáše. Jméno město dostalo na počest manželky dánského krále Kristiána V. Ve městě se nachází námořní přístav, který je nejlepším přírodním hlubinným přístavem Karibiku. Sem připlouvají nákladní lodě i zaoceánské výletní lodě. Odplouvají odtud i trajekty, které spojují jednotlivé ostrovy tohoto území. Lze se odtud plavit i na sousední Britské Panenské ostrovy.

Nábřeží Charlotte Amalie - Americké Panenské ostrovy

Stopy pirátské minulosti

Střed města byl vybudován s ohledem na pirátskou minulost této části Karibiku. Uličky jsou úzké a jsou směřované kolmo k pobřežní promenádě. Domy směrem k moři působí stroze. Výstavnost omítek je situována do vnitrobloků a dvorků.

Přístavní uličky - Americké Panenské ostrovy

Ve městě se nachází bývalá dánská pevnost Fort Christian s červenou omítkou. Nad městem se na dvou pahorcích nacházejí válcové obranné strážné věže, které jsou v současnosti součástmi luxusních hotelů. Věže jsou pojmenované po zdejších pirátech: Modrovousovi a  Černovousovi.

Modrovousův hrad - Americké Panenské ostrovy

Černovous byl obávaný anglický pirát, který se stal postrachem kvůli krvežíznivým historkám, které o sobě nechal vyprávět. Ve skutečnosti to byl milý a vlídný člověk. Který se pirátskému řemeslu věnoval pouhých 15 měsíců. Vlastním jménem se jmenoval Edward Teach.

Černovous, hrad - Americké Panenské ostrovy

Zajímavá místa k navštívení ve městě

Díky bohaté minulosti zde nalezneme i řadu modliteben, ať už se jedná o luteránský kostel, kostel Moravských bratří či židovskou synagogu. V kopci nad středem města se nachází bělostný palác se zdobenými balkóny, to je palác guvernéra, který spravuje celé území Amerických Panenských ostrovů a zastupuje prezidenta Spojených států amerických.

Synagoga - Americké Panenské ostrovy

Moravský kostel - Americké Panenské ostrovy

Lauretánský kostel - Americké Panenské ostrovy

Nedávno se povedl současnému americkému prezidentovi Donaldu Johnu Trumpovi ve vztahu k tomuto území úsměvný přehmat. Chtěl vyjádřit soucit s přírodní pohromou a guvernéra Kennetha Mappa oslovil slovy: „Pane prezidente!“

Sídlo guvernéra - Americké Panenské ostrovy

Schodiště s 99 schody

Od věže Černovouse k poštovnímu úřadu se sestupuje po 99 schodech. Tak je to schodiště i oficiálně pojmenované. Cedule s pojmenováním ulic jsou tu dvojjazyčné: anglicky a dánsky. Schody mají svou historii vyšlapanou do stupňů, proto buďte obezřetní, jak našlapujete. Já jsem cestou dolů chtěl schody přepočítat, a to se mi málem stalo osudným. Na 88 schodů jsem klopýtl a zbylých deset stupňů jsem přelétl a pod schody se rozplácl. Naštěstí jsem vyvázl pouze s oděrkami. To popelící se slepice měly větší šok. Kde v centru města naleznete popelící se slepice v parku?

99 schodů - Americké Panenské ostrovy

Kabinová lanovka od přístaviště

Od přístaviště zaoceánských výletních lodí vede kabinová lanovka na Paradise Point (Rajský bod) odkud je možné prohlédnout si celé město jako na dlani. Nevýhodou je, že lanovka je v provozu pouze, když připluje loď. Mezi dolní stanicí lanovky a přístavištěm je tržnice, kde si můžete bezcelně nakoupit.

Jak Ostrov sv. Tomáše procestovat?

Pokud si chcete rozlohou prostřední ostrov prohlédnout, vezměte si taxi, nebo si pronajměte auto. Pozor, jedná se o jediné území, kde se jezdí vlevo. Je to mimo jiné dáno nedalekými Britskými Panenskými ostrovy. Proslýchá se, že mocná taxi lobby již mnohokrát znemožnila změnu na pravostranné, aby návštěvníci (a ročně jich je kolem 2 miliónů) si auta nepůjčovali, ale využívali taxislužeb. 

Kde se na ostrově koupat?

Ostrov nabízí ke koupání a potápění své severní pobřeží, kde se nacházejí nejkrásnější pláže ostrova. Já doporučuji pláž Coki, která se nachází na severovýchodě ostrova. Pokud vás omrzí bílý písek, slunce a konejšivá náruč Karibského moře, můžete navštívit Coral World – akvárium s mořskými korály.

Pláž Coki - Americké Panenské ostrovy

Coral World - Americké Panenské ostrovy

Na nejmenší ostrov Amerických Panenských ostrovů

Z East Endu se můžete přívozem přepravit na sousední ostrov Svatého Jana, který je z trojice ostrovů nejmenší. Zde naleznete naprostý klid, neboť se na více než 60 % plochy nachází přírodní park, který láká k bezstarostným procházkám.

Ostrov Svatý Kříž

Na jih od hlavního ostrova se nachází největší ostrov území. Svatý Kříž (Saint Croix) je naprosto odlišný od zbylých dvou ostrovů, je plochý a průmyslový. Nachází se tu petrochemický průmysl, přesto i zde jsou možnosti ke strávení aktivní karibské dovolené. Na tento ostrov se však už vyplatí přeletět ze Svatého Tomáše.

Praktické informace k cestě na Americké panenské ostrovy

Americké Panenské ostrovy jsou nazačleněným územím Spojených států amerických, proto nikoho nepřekvapí, že oficiální měnou je americký dolar, který se dělí na sto amerických centů. Oproti nedalekému Portoriku je oficiálním jazykem pouze angličtina. Ke vstupu potřebujete americké vízum, nebo biometrický pas České republiky a povolení k cestě do Spojených států amerických (ESTA), které jednoduše a levně vyřídíte přes internetové stránky (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/). 

Cedule s dvojjazyčným nápisem - Americké Panenské ostrovy

Počasí

Počasí je tropické a po celý rok je tu příjemných 30 °C, ale od května do listopadu stoupá vlhkost a v měsících srpnu a září je vysoké riziko hurikánů. Jelikož se jedná o americké území, předpokládám, že způsobené škody budou brzo odstraněny. Přesto si myslím, že listopad letošního roku ještě není nejvhodnější dobou k návštěvě (situace v roce 2017). Třebaže příliv turistických dolarů se po prožitém přírodním neštěstí místním bude hodit.

Plachetnice - Americké Panenské ostrovy

Jak se na ostrovy dostanete?

Na Svatého Tomáše se pohodlně dostanete z pevninské části Spojených států amerických letadlem. Letiště je nedaleko hlavního města Charlotte Amalie. Směřují sem lety z Miami i Atlanty. Z Prahy se tam přímým letem nedostanete, musíte počítat s jedním až dvěma přestupy.

Pohled z hotelu - Americké Panenské ostrovy

Časový posun

Časový rozdíl oproti České republice je 5 hodin, ale pozor letní čas se tam nezavádí. 

Pokud hledáte klid, služby na úrovni a trochu vesnické atmosféry ve městě, určitě zaměřte svou pozornost na Americké Panenské ostrovy. Splňují vše, co jsem napsal. Jen vás nesmí překvapit, že po sedmé hodině večer (hodina soumraku) je tu naprostý klid.

Přečtěte si také o dalších okouzlujících místech Karibiku na našem blogu:

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej