Řím – tipy a zajímavosti

Připravili jsme pro vás pár zajímavostí, rad a tipů z naší cesty do Říma, které se vám můžou hodit při návštěvě tohoto města, které zaslouženě patří mezi nejnavštěvovanější města Evropy.

Teď na jaře je ideální doba navštívit právě Řím, protože se teploty pohybují kolem příjemných 20°C. Takové počasí je nejlepší pro prohlížení krás tohoto města, které vyniká mimořádným bohatstvím uměleckých a kulturních památek. V Římě můžete také ochutnat skvělou italskou kuchyni, vydat se na nákupy módy od předních italských návrhářů anebo se vydat z centra na výlet k moři.

Koloseum Řím


Jídlo, pití a restaurace

Vodu v Římě řešit nemusíte, v centru jsou rozeseta pítka s chutnou pitnou vodou.  Jídlo v restauracích není nejlevnější. Oproti tomu kávu seženete už od 1 eura, ale pozor jen u baru, pokud se posadíte a necháte se obsloužit, tak se poněkud prodraží.

Pokud si budete chtít dát třeba těstoviny, které patří mezi méně drahé, tak počítejte s cenou tak od 7 eur.  Ve čtvrti Trastevere jsou ceny příznivější než v ostatních čtvrtích v centru. Chutnalo nám v restauraci L´Insalata Ricca, kde jsme si dali tradiční špagety carbonara a byly výborné. Restaurace má i zahrádku a tak si můžete za příznivého počasí posedět i venku. U této restaurace bylo i příjemné, že nám do ceny rovnou nezahrnuli spropitné a mohli jsme si jeho výši určit sami. Jinde vám napočítají třeba i 3 eura na osobu.

Pítko v Římě

Zmrzlina vás vyjde od 2,50 eur za kopeček, ale je to pořádná porce a zmrzlina je vynikající. Dezerty jako tiramisu vyjdou zhruba na 5 eur.

Pizzu prodávají běžně na ulicích jako rychlé občerstvení a jeden kousek stojí cca 2,50 eur. 

Pokud chcete na jídle ušetřit, můžete zajít do supermarketů a nakoupit si italské potraviny. Například nedaleko vstupu do Vatikánských muzeí se nachází supermarket Todis Roma ve Via Sebastiano Veniero.

Ubytování v Římě

Ubytování si můžete vybrat třeba přes booking.com nebo airbnb.cz, kde najdete cenově příznivé ubytování i v centru. Ubytování v centru Říma se určitě vyplatí, abyste nemuseli dlouho cestovat hromadnou dopravou za památkami. Pak byste zbytečně hodně času procestovali a nemohli se třeba jen tak večer vydat na procházku nočním městem. 

Z Říma za mořem

Nejsnadněji dostupné moře hromadnou dopravou je moře u Ostie, kde se rozprostírá dlouhá písečná pláž s velmi jemným pískem. Dostanete se tam snadno městskou dopravou. Vlak jede cca 40 minut z centra. Vydáte se ze stanice metra B Piramide (vlaková stanice se jmenuje Porta St. Paolo a je hned vedle metra) až na konečnou stanici Cristoforo Colombo, kde přestoupíte na autobus číslo 07, který jede přímo k volně přístupným plážím. 

Řím - Moře Ostie

Autobus staví na osmi cancello – branách, můžete si tak vybrat tu svojí část pláže. Jednotlivé cancello jsou od sebe jen malý kousek a zastávky jsou na znamení, takže musíte dávat pozor, abyste nepřejeli. Byli jsme se podívat na čísle 4, kde je na pláži ristorante a prošli jsme se až k číslu 8, kde najdete bar a také veřejné záchody.  Na pláži nemusíte jen tak odpočívat, ale třeba si zahrát i plážový volejbal. Jízdní řád autobusu 07 jsme na vývěsní tabuli nenašli, ale čekali jsme jen pár minut.

Zásuvky v Římě

Před cestou si zjistěte, jaký je v pokoji použit typ zásuvek, nebo si rovnou pro jistotu vezměte adaptér. Dost často jsou v Itálii použity zásuvky, do kterých naše spotřebiče nezapojíte, protože dírky mají jinou rozteč než naše zásuvky, bez adaptéru se tak neobejdete.

Fronty u římských památek a jak se jim vyhnout

V Římě se musíte připravit, že jeho krásy s vámi obdivuje i spoustu dalších lidí a u muzeí a galerií jsou velké fronty. Frontám se, ale můžete částečně vyhnout díky rezervaci prohlídky na určitý čas, nebo pokud si zakoupíte Roma pass. Pro identifikaci se vyžaduje s sebou mít identifikační doklad, ale nikdo ho po nás nechtěl.

Do Vatikánských muzeí je nejlepší si rezervovat prohlídku předem, protože fronty jsou opravdu dlouhé. Online rezervace mají vlastní vstup v pravé části vstupu a tak se frontě úplně vyhnete. Po vstupní prohlídce si jen dojdete vyzvednout vstupenky a hurá do muzeí. Plné vstupné činí 17 eur a 4 eura si připočítávají za online rezervaci za každou osobu.

Vstupenka do Vatikánských muzeí

Poslední neděli dopoledne v měsíci jsou muzea přístupná zdarma. Fronta bývá v tento den ohromná. Viděli jsme stát lidi skoro až k Náměstí sv. Petra. V tento den je návštěva muzea sice zdarma, ale to čekání ve frontě a nával uvnitř muzea si myslím nestojí za to. 

Vstup si lze rezervovat až 60 dní předem a pár dní před termínem prohlídky bývá už vyprodáno. Do Vatikánských muzeí se můžete vydat i na večerní prohlídku. Muzea jsou večer otevřena od 19 do 23 hodin. Večerní prohlídky mají své kouzlo a také na ně chodí méně lidí. Nevýhodu představuje fakt, že některé části muzea nejsou večer přístupná. Vstupné je stejné jako přes den a je nutné se rezervovat předem online.

Vatikánská muzea interiér

V prostorách muzea se smí fotit až na Sixtinskou kapli, kde je focení zakázáno. Výmalba kaple působí úchvatně a připadá Vám, že postavy ze stropu vystupují.

U římských památek se může vyplatit Roma pass, který existuje ve variantě 72 hodin a 48 hodin. V případě první varianty máte dopravu po Římě zdarma a dva volné vstupy do vybraných památek ze seznamu, který Roma pass zahrnuje (Na Vatikán se nevztahuje). U varianty na 48 hodin máte jeden volný vstup také dle vlastního výběru. Na vstupy do dalších památek je poskytována sleva. Ti, kteří mají Roma pass, mají u památek zvláštní vstup a vyhnou se tak frontám. Roma pass na 72 hodin stojí 52 eur a na 48 hodin 32 eur. Je třeba zvážit, které památky chcete navštívit a jestli se vám vyplatí, ale jistě oceníte, až vás budou bolet nohy, že nemusíte řešit, kolikrát pojedete městskou dopravou. Více o Roma pass najdete na romapass.it.

Roma pass

Jsou ale i památky, kam se vstupné neplatí a frontu nemůžete nijak předběhnout. Až se budete chystat na prohlídky Baziliky sv. Petra ve Vatikánu, tak doporučuji vydat se na prohlídku už před sedmou hodinou, kdy otvírají. Až si ji prohlédnete, tak se můžete vydat na kopuli, kde se vstup otevírá v osm hodin a vstup je zpoplatněn 6 eury, když nevyužijete výtah, jinak si připlatíte ještě 2 eura. Na kopuli vede více než 500 schodů, částečně se můžete svézt výtahem, ale tu nejtěžší horní část stejně musíte vyjít pěšky. Je to námaha, ale výhled z kopule stojí za to. Určitě vás potěší při cestě dolů občerstvení na střeše baziliky, kde si můžete dát třeba výborné cappuccino :-)

Výhled z kopule Baziliky sv. Petra - Vatikán

Fronty jsou tam, i kde by vás to třeba ani nenapadlo. Třeba u Úst pravdy (La Bocca Della Veritá), která jsou umístěna v podloubí kostela Santa Maria in Cosmedin v Aventinu. Také počítejte s tím, že podloubí kostela je zamřížované a po zavírací době se na ně můžete podívat už jen přes mříž.  

Fontana di Trevi - Řím

Davům u známých fontán se můžete vyhnout asi jedině tak, že se k nim vydáte brzy ráno. I pozdě večer bylo u Fontány di Trevi úplně plno, že měl člověk chuť to vzdát a odejít. Pak se můžete vydat třeba do nějakého muzea, kde máte prohlídku už zamluvenou nebo použijete Roma pass a dál se můžete vydat třeba i do méně známých částí města. Odpočinout si můžete třeba v parku Villa Borghese nebo ve vedlejším Pinciano.

Vstupní prohlídky

Při vstupech do muzeí počítejte se vstupními prohlídkami, kde procházíte kontrolním rámem a zavazadlo musíte dávat do rentgenu jako na letišti. Takže si nezapomeňte vyndat v hotelu zavírací nožíky nebo vidličky na svačinu :-)

Kapitolská muzea

Při návštěvě Říma doporučuji neminout Kapitolská muzeam, která se nachází na Piazza del Capidoglio na vrcholku Kapitolu. Budovy na náměstí jsou propojeny podzemní chodbou a z jedné z budov se vám naskytne úchvatný pohled na Forum Romanum. Muzeum je hlavně plné krásných soch, mezi kterými najdete i symbol Říma – etruskou vlčici a je tu narozdíl od Vatikánských muzeí málo turistů. Až budete v muzeu potřebovat doplnit síly, můžete si dát něco dobrého v kavárně, která je součástí muzea a také si zajít na terasu s výhledem na město.

Římská vlčice

Pouliční prodavači

Všudypřítomní pouliční prodavači jsou až neskutečně vynalézaví. Když začíná pršet tak se najednou objeví a nabízí vám hned, jestli si nechcete koupit deštník nebo pláštěnku. Jakmile začne pařit slunce, vynoří se se slamáky, slunečními brýlemi anebo vychlazenou vodou a mezi tím, když je počasí stálejšího charakteru tak prodávají hlavně selfie tyče. Klidně si i vymyslí nějaký ten příběh, třeba že se jim právě narodilo dítě a dávají vám něco jako zdarma, abyste si od nich koupili něco dalšího, samozřejmě o dost dražšího. Asi vám budou brzy připadat otravní a už vás ani nebude bavit jim odpovídat, že nic nechcete a budete je ignorovat.

Výhledy na město

Pokud se budete chtít kochat výhledem na Řím, tak mám pro vás tři tipy. Prvním je římský vrcholek Aventin, na kterém se nachází park, ze kterého je krásný výhled na město. Cestu parkem lemují pinie a po stranách rostou citrusy. Pokud budete mít štěstí, tak zde bude hrát i pouliční hudebník a romantická atmosféra tak bude dokonalá.

Výhled na Řím z Aventinu

Také zelený vrcholek Janicul nabízí výhled na město, na kterém po projití platanovou alejí dojdete až k vyhlídce, kde narazíte na pomník s jezdeckou sochou Garibaldiho.

Výhled na Řím z Janiculu

Pěkné západy slunce můžete v Římě pozorovat nad městem z klidného parku Pinciano, kde najdete i mnoho soch.

Výhled na Řím z Pinciano

Římské slunce

I když je v Římě slunečno a jen kolem 20 °C nezapomeňte se namazat opalovacím krémem a klobouk a sluneční brýle se taky hodí. Slunce je tu daleko silnější než u nás, tak abyste se nespálili a nemuseli se pak ukrývat před sluncem :-)

Cestování po Římě

V Římě můžete cestovat metrem, autobusem nebo tramvají. Metro představuje nejrychlejší způsob přepravy a má tři linky. Jeden lístek na metro stojí 1,50 eur a platí 100 minut, můžete však využít jen jednu linku metra. Lístky si musíte při vstupu do metra označit a pozor - lístek vám vyjede na stejné straně před vstupní branou. Lístky si koupíte v automatech před turnikety, pobočkách městské dopravy nebo v trafikách.

Lístek na metro Řím

Pokud si zakoupíte Roma pass, který využijete i na vstupy do památek, (viz výše Fronty u římských památek a jak se jim vyhnout), tak vám platí na všechnu městskou dopravu. Při vstupu do metra kartu jen přiložíte k žlutému bodu na označovači jízdenek. 

Cesta z/na letiště Ciampino v Římě

Při cestě na a z letiště se nám osvědčila společnost Atral, která jezdí z letiště Ciampino na konečnou zastávku metra A – Anagnina. Autobus staví i u vlakové stanice Ciampino (5 minut cesty), ze které se můžete vydat na nádraží Termini v centru města. Cesta na Anagnino trvá zhruba 20 minut a stojí 1,20 eur. Za nadrozměrné zavazadlo se platí dalších 1,20 eur. Autobus staví přímo naproti terminálu a na Anagnina jsou zastávky vedle metra (nástupiště č. 3). 

Cesta na/z Letiště Václava Havla v Praze

Pokud se plánujete dopravit na pražské letiště autem a nechcete platit drahé letištní parkování, zaparkujte u nás na našem rodinném parkovišti Parkování R7. Parkoviště je plně zabezpečeno, ceny jsou příznivé a najdete ho jen 5 minut od letiště v Praze. Budeme se na vás těšit :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej