Srbsko, srdce bývalé Jugoslávie

Vnitrozemské Srbsko sice nepatří mezi nejnavštěvovanější země Balkánu, i přes to má však co nabídnout. V Srbsku naleznete spoustu historicky významných míst, ať už se jedná o archeologická naleziště nebo hrady. Za návštěvu stojí taktéž mnohá města. Jestliže však místo všudypřítomného hluku srbských měst preferujete raději poznávání krajiny, v Srbsku máte hned několik možností, kde si můžete odpočinout a nabrat sílu v mnohdy nedotčené krajině. Nachází se zde totiž nespočet přírodních rezervací, několik národních parků, jezer, či jeskyní. Příroda je zde opravdu velmi bohatá. Nejnavštěvovanějším místem Srbska však i nadále zůstává hlavní město Bělehrad.

Bělehrad, město na soutoku Dunaje a Sávy

Největší město Srbska je dnes významným městem kultury. Koná se zde mnoho festivalů, z nichž nejzajímavější jsou zejména filmový či mezinárodní divadelní festival, popřípadě festival piva. Bělehrad je také vyhlášen bujarým nočním životem. Zdejší kluby navštěvují nejen místní, ale rovněž i lidé z Bosny a Hercegoviny, Slovinska či Chorvatska. 

Většina dnešní zástavby metropole pochází z doby po druhé světové válce. Město však bylo následně bombardováno i v roce 1999 během kosovské války. Dodnes tak zde můžete najít místa, připomínající tuto smutnou historii země. 

Bělehradská pevnost - Srbsko

Moderní město a nepřehlédnutelný chrám Sv. Sávy

Jedním z míst, které v moderní části města opravdu nemůžete minout, je ortodoxní chrám svatého Sávy, který je symbolem tradic srbského národa. Jedná se o největší pravoslavný kostel na celém Balkáně, který se buduje již několik desetiletí. Základní kámen byl položen v roce 1935, výstavba ale byla několikrát přerušena. Nejprve kvůli první a druhé světové válce, poté také za socialismu bývalé Jugoslávie a následné poválečné krizi. Dokončení se plánuje na rok 2022. Chrám je jednou z dominant města a můžete jej vidět opravdu z daleka, jelikož dosahuje do výšky 82 metrů. Má 4 zvonice a v nich celkem 49 zvonů. V prvním a ve druhém patře se nachází galerie a pod chrámem se pak nalézá krypta, v níž jsou umístěny ostatky sv. Sávy a dalších osobností srbské historie. Celý chrám je v novo-byzantském stylu a je pokryt bílým mramorem a žulou. Interiér zdobí mozaiky. Před kostelem byla vybudována velká fontána, která láká nejen fotografy. 

Chrám sv. Sávy, Bělehrad - Srbsko

Staré město 

Nejnavštěvovanější památkou v tzv. starém městě je bezpochyby pevnost Kalemegdan. Nachází se ve stejnojmenném parku o rozloze 30 hektarů, který je oblíbeným místem pro pasivní či aktivní relaxaci. Kromě samotné pevnosti Kalemegdan zde naleznete i spoustu meziválečných památníků, soch, či studen z doby římské. Můžete zde navštívit kapli, kostel sv. Petky, vojenské muzeum nebo některou z galerií. Popřípadě také nedalekou zoologickou zahradu.  

Park Kalemegdan - Bělehrad, Srbsko

Za návštěvu ve starém městě jistě stojí i Náměstí republiky, na kterém se nachází Národní muzeum v neoklasicistním stylu a budova Národního divadla. V Národním muzeu můžete vidět zajímavou sbírku mnoha slavných děl. Například od italských umělců Tiziana či Caravaggia, dále jsou zde k vidění díla od známých vlámských (Rembrandt, van Gogh) nebo francouzských malířů (Monet, Lautrec, Renoir). 

Jestliže jste milovníci balkánské kuchyně, nezapomeňte se zastavit v některé z autentických restaurací na pěší zóně nazývané Skadarlija. Nejen tradiční restaurace, ale i kavárny jsou zde snad na každém rohu a navíc na mnoha místech můžete narazit na živou hudbu. Srbové se totiž rádi baví. I když jsou to také Slované stejně jako my Češi, mají v sobě více toho pravého balkánského temperamentu, což poznáte zejména na ulici. Srbové jsou totiž velmi impulzivní řidiči. Takže se připravte na to, že používání klaksonu je nejen v Bělehradě naprosto běžnou záležitostí. 

Archeologické naleziště Viminacium 

Pokud patříte mezi milovníky historie, určitě se zastavte v archeologickém nalezišti Viminacium, což bylo kdysi starověké město římské provincie Moesia, která byla na území Srbska a Bulharska. Viminacium, jenž sloužilo i jako válečné tábořiště, je opravdu rozsáhlým komplexem. Prohlídka zabere 2,5 hodiny. Naleziště je veřejnosti přístupné od roku 2006. Můžete zde vidět mauzoleum, kde byl pravděpodobně pohřben římský císař Hostilianus, dále pak ruiny římských lázní, amfiteátr, řemeslné centrum s pecemi na výrobu keramiky a cihel, hřbitovy či hrobky. Některá místa se nedoporučují navštěvovat lidem, trpícím klaustrofobií. 

Pro návštěvníky je k dispozici taverna a obchod se suvenýry. Z Bělehradu sem však není přímé spojení, takže nejlepší cesta je vlastním nebo pronajatým vozem. 

Hrad Golubac

Nedaleko od archeologického naleziště Viminacium můžete navštívit středověkou pevnost Golubac, která se po rekonstrukci v roce 2019 stala velmi vyhledávanou turistickou atrakcí. Areál hradu tvoří dvě historické brány a devět dochovaných věží, uvnitř kterých můžete navštívit zajímavé výstavy s historickou tematikou. Pevnost, postavená na břehu Dunaje na příkré skále, se nachází v severovýchodním Srbsku na území národního parku Djerap u hranic s Rumunskem. Z Bělehradu sem autem dojedete zhruba za 2 hodiny. 

Hrad Golubac - Srbsko

Pevnost Smederevo

Další zajímavou historickou památkou, nacházející se také nedaleko Bělehradu, je pevnost Smederevo. Jedná se o středověké opevněné město, vybudované v 15. století. Pevnost byla během druhé světové války silně poničena bombardováním, avšak v roce 1979 byla zapsána jako národní kulturní památka mimořádného významu a dočkala se mnohých restaurátorských oprav. V současné době se zde konají také různé festivaly, koncerty či veletrhy. 

Pevnost Smederevo - Srbsko

Pro milovníky přírody

Pokud dáváte přednost návštěvě přírody před návštěvou historických památek, kterých je Srbsko opravdu plné, zastavte se v populárním horském regionu Zlatibor. Zlatibor není známý jen díky lyžařskému a turistickému středisku, ale také z toho důvodu, že jsou zde k vidění kulturní památky, zapsané jako národní dědictví. Nedaleko Zlatiboru se pak nachází státem chráněná přírodní památka Stopića, což je vápencová jeskyně. 

Srbské národní parky

Pro relaxaci, ať už aktivní či pasivní, si můžete vybrat také jeden z národních srbských parků. Kromě již dříve zmiňovaného parku Djerap můžete zavítat do oblíbeného lyžařského střediska Kopaonik nebo do národního parku Tara, který je známý především díky kaňonu Drina. Voda v řece má neobvyklou zelenou barvu a návštěvníky sem láká hlavně populární rafting.

Řeka Drina v parku Tara - Srbsko

Pokud však preferujete něco klidnějšího, než rafting na divoké vodě, vyzkoušejte jízdu na kajaku na jednom z místních jezer (Perućac nebo Zaovine). V případě, že máte raději klasickou turistiku, spojenou například s poznáváním místních vesnic, zajeďte si do nejstaršího srbského národního parku Fruška gora, jenž se nachází nedaleko města Novi Sad. V okolí tohoto národního parku můžete navštívit opravdu velké množství ortodoxních klášterů nebo se zastavit na jedné z místních vinic. Víno z tohoto regionu je opravdu vyhlášené. A pokud se sem vypravíte v dubnu, zkuste se třeba zúčastnit velké sportovní a turistické události, nazývané Fruškogorský maraton. 

Novi Sad – druhé největší město Srbska

Město Novi Sad je známé hlavně díky letnímu hudebnímu festivalu Exit, který sem již od roku 2000 každoročně láká velké množství lidí. Koná se v prostorech v blízkosti Petrovaradinské pevnosti, dominanty města, vybudované na skále nad řekou Dunaj. Dříve pevnost po dlouhou dobu sloužila armádě, a to až do druhé světové války. Dnes se jedná o hlavní turistickou atrakcí města. Nachází se zde městské muzeum a velmi populárním místem všech turistů je zejména věž s hodinami, odkud máte krásný výhled nejen na fotogenický Most Svobody, ale i na celé město. 

Věž s hodinami,Novi Sad - Srbsko

Výhled na řeku od hodin, Novi Sad - Srbsko

Náměstí, Novi Sad - Srbsko

Závěrem o Srbsku...

V Srbsku můžete najít opravdu celou řadu historických památek nebo různých zajímavých míst, která jistě stojí za návštěvu. Návštěvníky sem přitahuje nejen pravoslavná kultura a zajímavá historie země, ale i místní, mnohdy nedotčená krajina. Cestovatelé zde jistě ocení i výbornou srbskou kuchyni, temperament místních, a také místní kulturu. Navíc ceny jsou zde na naše poměry velmi přijatelné. 

Přečtěte si také o sousední Černé Hoře, nejmladším sátu Evropy.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej