Washington D.C., metropole bez davů a mrakodrapů

Žije si svůj americký sen. Toto spojení se používá pro ty, kteří díky tvrdé práci, píli a odvaze dokázali jít za svými cíli, vystoupat po společenském žebříčku a zbohatnout. Ale pro nás bylo splněním takového amerického snu už to, že jsme se do Spojených států vůbec mohli podívat. Při cestách po Americe jsme samozřejmě nemohli vynechat hlavní město – Washington D.C.

Území nikoho a všech

Americká metropole se nachází na východním pobřeží Spojených států na řece Potomac mezi státy Maryland a Virginia. Poloha není náhodná, leží zhruba uprostřed mezi severní a jižní částí země. A písmenka D.C. jsou velmi důležitá. Odlišují americkou metropoli od státu Washington, který se nachází na severozápadě USA až u hranic s Kanadou. Zároveň jsou odkazem na historii. Pod zkratkou se skrývá District of Columbia – podle objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba. Jedná se o federální území, které nepatří žádnému státu a zároveň všem.

Tak trochu jiná metropole

Washington D.C. je tak trochu jiná metropole. Nepanuje tu shon ani se všude netyčí mrakodrapy. S velkou nadsázkou se dá říct, že je to vlastně taková obří vesnice. Přesto se bezpochyby jedná o jedno z nejdůležitějších míst na světě. Denně zde padají rozhodnutí, která ovlivňují životy lidí na celé planetě. Sídlí zde americký prezident, vláda, nejvyšší soud, Světová banka i Mezinárodní měnový fond.

Washington, město studentů a právníků

V ulicích Washingtonu se to jen hemží mladými lidmi. Stojí zde 11 univerzit, které navštěvuje více než 20 tisíc zahraničních studentů. To je dokonce více než v Bostonu, kde sídlí slavný Harvard.

Washington je zároveň takovým hlavním městem advokátů, na 19 obyvatel metropole totiž připadá jeden právník.

První zastávkou je Bílý dům

Nejznámější památkou, kterou nemůže minout žádný návštěvník, je Bílý dům. Než jsme vyrazili, přečetli jsme si několik recenzí, podle nichž řada turistů byla zklamána. Pro nás to ale byl velký zážitek. Přece jenom sídlo amerického prezidenta člověk nevidí každý den. Nachází se na adrese 1600 Pennsylvania Avenue. Postaven byl v gregoriánském stylu v roce 1792, svou typickou bílou barvu ale získal až v roce 1812. Ukrývá se v něm neuvěřitelných 132 pokojů, 35 koupelen, 16 ložnic a 3 kuchyně, ale také kino, tenisový kurt, plavecký bazén, protijaderný kryt a malý pivovar. Nejznámějším a zároveň nejvýznamnějším pokojem je Oválná pracovna prezidenta. Vzhledem k tomu, o jak důležitou vilu se jedná, asi nikoho nepřekvapí, jak ostře je hlídaná. Okolí střeží řada policistů v uniformách i zvláštních agentů v civilním oblečení.

Bílý dům - Washington D.C., USA

Metrem i pěšky

A vzhůru za dalšími památkami. Výhodou je, že po Washingtonu se dá velice snadno cestovat – ať už metrem, nebo pěšky. Místní metro je druhé nejvytíženější ve Spojených státech (hned po New Yorku) a metropole se pyšní titulem amerického města, které se nejlépe přizpůsobilo chodcům.

Washingtonův obelisk

Washingtonův monument se nachází jen 5 minut od Bílého domu. Bílý obelisk se tyčí do výšky 170 metrů. Jednu dobu tak byl dokonce nejvyšší stavbou světa, záhy ho však překonala Eiffelova věž. Postaven byl v roce 1885, zatímco pařížská dominanta byla dokončena jen o 4 roky později. Zaujalo nás, že zhruba ve výšce 50 metrů je na obelisku znatelný barevný přechod. Ten je připomínkou období mezi lety 1854 a 1877, kdy chyběly peníze, a tak se nemohlo stavět.

Obelisk - Washington, D.C., USA

Antický chrám alias Lincolnův památník

Památník dalšího z prezidentů nám připomíná naše milované Řecko. Lincolnův památník totiž vypadá jako antický chrám. Atmosféra je zde skutečně zvláštní, právě na schodech této impozantní stavby pronesl v roce 1963 Martin Luther King svůj světoznámý projev. I když tehdy mluvil „jen“ ke zhruba 250 tisícům lidí, jeho slova začínající památnou větou „I have a dream“ se zapsala do srdcí milionů dalších. Ona známá věta je tu dokonce vyryta do kamene. Zároveň se zde tyčí i téměř šest metrů vysoká socha Abrahama Lincolna.

Kapitol je sídlem Kongresu

Od Bílého domu vede Pennsylvania Avenue až ke Kapitolu, kde sídlí Senát a Sněmovna reprezentantů. Zajímavostí je, že autor Kapitolu William Thornton nebyl architektem z povolání, bylo to jen jeho hobby. Živil se jako fyzik a vynálezce. To mu však nezabránilo v tom, aby vyhrál výběrové řízení a projektoval jednu z nejznámějších staveb USA a potažmo celého světa. Rovnou jsme se vypravili i do Knihovny Kongresu. Jedná se o mekku všech knihomolů, jde totiž o největší knihovnu na světě. Uloženo je zde 155 milionů knihovních jednotek, z toho 40 milionů knih ve 470 jazycích. 

Kapitol - Washington, D.C., USA

Vlastenectví na arlingtonském hřbitově

I když se někomu může zdát divné navštěvovat v cizí zemi hřbitovy a my bychom to normálně také nedělali, hřbitov v Arlingtonu nelze vynechat. Vlastenectví je tu cítit ze všech stran. Nacházejí se zde nekonečné řady bílých náhrobků válečných veteránů, padlých vojáků, ale i členů posádek rakety Challenger. Odpočívá tu i prezident J. F. Kennedy. Nezvyklým duchovním zážitkem je sledovat stráž u hrobu neznámého vojína. Zajímavou zastávkou je v této souvislosti také Fordovo divadlo, kde byl spáchán atentát na prezidenta Lincolna.

Vstupné je zdarma

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od New Yorku je vstup na většinu známých míst ve Washingtonu zdarma. A kromě památek se zde nachází také řada muzeí.

Kuchyně ze všech koutů světa

Během cestování rádi ochutnáváme místní kuchyni. Ale co se týče Washingtonu, nedá se úplně říct, že by se zde podávala nějaká specialita, snad s výjimkou polouzených párků. To však vůbec není na škodu. Město je totiž natolik kosmopolitní, že si na své přijde každý. Zvlášť populární je zde francouzská a indická kuchyně, můžeme doporučit i etiopskou restauraci Mesekrem. Ale pozor, etiopské jídlo se jí rukama, což ne každému může vyhovovat. Vyplatí se chvilku hledat, místní restaurace totiž mají velmi rozdílné ceny. Poměrně levno je ve čtvrtích Chinatown a Columbia Heights. A mimochodem, máte rádi víno? Pokud ano, je pro vás Washington D.C. tím pravým místem. Právě v této metropoli se vypije nejvíc vína z celých Spojených států.

Veřejná prostranství a rozlehlé parky

Washington je ostatně velmi uvolněné město. Pohoda je cítit obzvlášť na veřejných prostranstvích a parcích. Zeleně má metropole víc než dost, největší park National Mall, jenž se nachází u Kapitolu, má dokonce 1,4 krát větší rozlohu než celý Vatikán. Je to jeden z největších veřejných parků v USA. Místní se zde scházejí při různých oslavách i sportovních utkáních. Populární je také zalesněná oblast Rock Creek Park, kam míří především cyklisté. Teče tudy řeka Anacostia River a není problém zde potkat některá zvířata. Měli jsme pocit, jako bychom se najednou ocitli daleko od civilizace. Což v případě hlavního města USA zní až paradoxně.

Park - Washington, D.C., USA

Washington D.C. je jedno velké překvapení

Návštěva Washingtonu asi kdekoho překvapí. Kdo čeká tepající velkoměsto plné mrakodrapů, dopravních zácp a davů lidí, toho udiví klid, který v americké metropoli panuje. Ve vzduchu je cítit vlastenectví a snad na každém rohu se nachází nějaká památka připomínající americkou historii a některého z prezidentů. Oproti New Yorku se tak jedná o obrovský rozdíl. V průvodcích se také píše, že ve Washingtonu se pomalu nedá žít bez deštníku. My jsme ale měli štěstí na příjemné počasí a deštníky mohly zůstat v kufrech. Zkrátka ideální výlet.

Přečtěte si také článek Dovolená v New Yorku? Rozhodně ano!

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej