Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • chania - Kréta, Řecko 1500.jpg

    Řecký ostrov Kréta

    Největší a zároveň nejjižněji položený řecký ostrov ve Středozemním moři, který nabízí nádherné pláže, spoustu historických památek, a také velmi působivé horské scenérie, je oblíbenou letní destinací již několik let.

  • Lodě - Stockholm, Švédsko 1500.jpg

    Stockholm, klidná metropole plná zeleně a muzeí

    Benátky severu. Tak se Stockholmu často přezdívá. Navíc má mnoho společného i s Paříží. Hlavní město Švédska ovšem nemá zapotřebí se snažit okopírovat jiné metropole. Je přitažlivé a zajímavé samo o sobě. Řadí se mezi nejkrásnější hlavní města v Evropě. Velmi sympatické je to, že Stockholm není tak uspěchaný jako jiné evropské metropole jeho významu. A navíc je plný zeleně. Natrefit zde na park není nic těžkého. Zelené plochy ostatně zabírají jednu třetinu jeho rozlohy.

  • Kodaň, výhled - Dánsko 1500.jpg

    Eurovíkend v Kodani

    Opouštím na trajektu švédské přístavní město Helsingborg a vydávám se do Dánska. Trajekt spojuje zmíněný přístav s dánským přístavním městem Helsingør. Třebaže mořský průliv Öresund je v těchto místech široký pouhých 5 kilometrů, trvá plavba s naloděním a vyloděním plných 30 minut. Průliv Öresund je součástí Baltského moře, proto se ani nedivím, že počasí je nevlídné a na moři jsou velké vlny. A v červenci roku 2000 se zprovoznil dvoupatrový most a tunel přes zmíněný průliv, který spojuje dánské hlavní město Kodaň s jihošvédským městem Malmö.

  • před katedrálou maria del fiore - florencie, itálie.jpg

    Florencie a Pisa, zápisky z cest

    Můj výlet do Florencie zahrnoval jeden den v Pise a potom 5 dní ve Florencii. Původně jsem chtěl letět přímo z Prahy do Florencie, ale nakonec jsem letěl nejdřív do Pisy a pak se přesunul vlakem do Florencie. Zde je můj zápis formou deníku:

  • Velky barierovy utes 1500.jpg

    Cairns a Velký bariérový útes

    Minule jsem vám slíbil, že vás i v dalším pokračování seriálu o Austrálii zavedu do Queenslandu. Tentokrát vám představím jednu z nejvyhlášenějších přírodních památek Austrálie. Tou je podmořský Velký bariérový útes. Nejlepším výchozím bodem je město Cairns, které se nachází na východním pobřeží a je omýváno Tichým oceánem.

  • Mostar most 04 - Bosna a Hercegovina 1500.jpg

    Bosna a Hercegovina

    Dnes společně zavítáme opět na Balkánský poloostrov, jmenovitě do mnohonárodnostního státu Bosna a Hercegovina. K tomuto kroku mě vedou znepokojivé informace o možném zániku tohoto státního útvaru. Nebo spíš o možném rozdělení této federace na dvě samostatné části, které by spěly ke sjednocení se sousedními zeměmi. Obávám se však, že by to opět vedlo k prolévání krve. Což na tak malou zemi by bylo další velké utrpení, které si snad nezaslouží. Bosna a Hercegovina oplývá nejen nádhernou přírodou, divokými horami, hlubokými lesy a dravými řekami, ale i města se vyznačují malebností a balkánskou orientální atmosférou.

  • snowdonia, národní park - Wales, Velká Británie 1500.jpg

    Wales, země protnutá tajemnými hrady, dechberoucí přírodou i jedinečnou atmosférou

    Wales nepatří mezi nejoblíbenější turistické cíle. Jedná se přitom o místo, které vás pohltí svou atmosférou. I když nejde o rozsáhlé území, je natolik prošpikované magickými hrady, opuštěnými vřesovišti a nedotčenou přírodou, že uchvátí každého. S Walesem se pojí velké množství nejrůznějších mýtů a legend, člověk ani nepotřebuje mnoho fantazie, aby si na některých místech představil vzdělané druidy nebo chrabré rytíře. Podle některých bájí odsud pocházel i legendární král Artuš. Wales je tak místem, které si oblíbí milovníci historie i přírody.

  • Korsika ostrov pobřeží 1500.jpg

    Korsika, ostrov císaře Napoleona

    Naproti Janovskému zálivu, na druhé straně Ligurského moře, leží ostrov připomínající zatnutou pěst. K tomuto čtvrtému největšímu ostrovu středomoří byste asi těžko hledali příměr. Jmenuje se Korsika a je zkrátka svůj. Má svoji jedinečnou přírodu, kulturu, řeč i vůni. Jeho asi nejvýznamnější rodák, kterým nebyl nikdo slavnější, než sám císař Napoleon Bonaparte, o něm prohlásil, že i kdyby měl zavázané oči, Korsiku pozná podle vůně. A myslím, že nelhal.

  • Majak v Douglasu - Ostrov Man 1500 .jpg

    Ostrov Man

    Pro tyto jarní dny jsem vybral nádherný ostrov Man, který se rozprostírá mezi Irskem a Velkou Británií v Irském moři. Ostrov není přímou součástí Spojeného království, ale je britským korunním závislým územím. To znamená, že je přímo ve vlastnictví britské koruny. Po brexitu, který se reálně naplnil před několika lety, můžete tedy získat otisk manského razítka do cestovního pasu. Mně se to v minulosti nepovedlo, třebaže jsem oběhal všemožné úřady tohoto ostrova. Bylo to z důvodu, že obě země byly členy Evropské unie.

  • Bělehradská pevnost - Srbsko 1500.jpg

    Srbsko, srdce bývalé Jugoslávie

    Vnitrozemské Srbsko sice nepatří mezi nejnavštěvovanější země Balkánu, i přes to má však co nabídnout. V Srbsku naleznete spoustu historicky významných míst, ať už se jedná o archeologická naleziště nebo hrady. Za návštěvu stojí taktéž mnohá města. Jestliže však místo všudypřítomného hluku srbských měst preferujete raději poznávání krajiny, v Srbsku máte hned několik možností, kde si můžete odpočinout a nabrat sílu v mnohdy nedotčené krajině. Nachází se zde totiž nespočet přírodních rezervací, několik národních parků, jezer, či jeskyní. Příroda je zde opravdu velmi bohatá. Nejnavštěvovanějším místem Srbska však i nadále zůstává hlavní město Bělehrad.