Korsika, ostrov císaře Napoleona

Naproti Janovskému zálivu, na druhé straně Ligurského moře, leží ostrov připomínající zatnutou pěst. K tomuto čtvrtému největšímu ostrovu středomoří byste asi těžko hledali příměr. Jmenuje se Korsika a je zkrátka svůj. Má svoji jedinečnou přírodu, kulturu, řeč i vůni. Jeho asi nejvýznamnější rodák, kterým nebyl nikdo slavnější, než sám císař Napoleon Bonaparte, o něm prohlásil, že i kdyby měl zavázané oči, Korsiku pozná podle vůně. A myslím, že nelhal.

Pokud hledáte dlouhé písečné pláže s hotelovými resorty a plně vybavená turistická letoviska, zamiřte raději někam jinam. Korsika sice své pláže má, a dokonce i několik opravdu krásných, ale většinu pobřeží tvoří divoké útesy. Hotelové komplexy zde nenajdete vůbec, protože pro masovou turistiku na Korsice místo opravdu není. Tento ostrov je však rájem pro všechny milovníky divoké přírody, trekkingu, vysokohorské turistiky, kanoistiky a dalších outdoorových sportů. Na své si přijdou i romantické duše, milující krásu panenské přírody.

Korsika - hory

Korsika romantická

Prakticky po celém pobřeží Korsiky jsou místa, která vás naprosto okouzlí. Procházky nad útesy mezi mořem a korsickými horami nenechají snad nikoho chladným. Středověké vesničky i svérázná městečka dýchají svou neopakovatelnou atmosférou a dlouhou historií.

Nejkrásnějším obdobím na ostrově je bezpochyby jaro. Nejen horské stráně poseté záplavou různobarevných květů, ale i věčné střídání azurově modrého nebe s temnými mraky a jemným deštěm vytváří neskutečnou hru barev, jakou si jen stěží dovedete představit. Stačí se v jarních měsících vydat z metropole Ajaccia na samý jih ostrova a zažijete barevné divadlo, které by nebyl schopen zachytit ani nejlepší malíř.

Máte-li raději divočinu, vypravte se na severozápad ostrova. Oblast zvaná Agriatská poušť je hornatá krajina západně od Sant Florenta. V pozdním létě je to vyprahlá země, ale jaro je tu také překrásné. Agriatskou pouští vedou dva značené okruhy a desítky neznačených cest, po kterých lze tuto divokou část ostrova do detailu prozkoumat. Je to jedna z mála částí pobřeží, kudy nevede žádná silnice.

Doslova magické je potom pobřeží poloostrůvku Scandola, rozkládajícího se nad Girolatským zálivem na západním pobřeží. Útesy trčící z moře vytvářejí rozmanité útvary a jejich fotografie zdobí nejeden propagační katalog. Celý poloostrov je však přírodní rezervací a k těmto přírodním úkazům je možné se dostat pouze na loďce a to z městeček Porto nebo Calvi. Obzvlášť působivé jsou večerní výlety, kdy svit zapadajícího slunce celou podívanou ještě několikanásobně umocní.

Pobřeží - ostrov Korsika

Korsika vysokohorská

Na ostrov míří každoročně mnoho vyznavačů vysokohorské turistiky. Napříč Korsikou vede vyhlášená cesta GR-20, která je mnohými označována jako nejkrásnější evropský trek. Patří ale také zároveň k těm nejnáročnějším, a tak kdo se chce na GR-20 vypravit, rozhodně by neměl podcenit přípravu. Stezka vystoupá až do nadmořské výšky přes 2000 metrů, kde i na konci léta leží místy umrzlý sníh a nečekané výkyvy počasí dokážou cestu pořádně zkomplikovat. Je dobré počítat i s tím, že základní potraviny a další důležité věci se v horských chatách po cestě sice koupit dají, ale samozřejmě jsou několikanásobně dražší než ve městě. V letních měsících bývá cesta doslova přeplněná, a tak kdo si chce nádhernou horskou krajinu vychutnat v klidu, může vyrazit třeba na jaře. Většina horských chalup otevírá až během května, takže ani za stanování většinou nic nezaplatíte. V tuto dobu je však nutné počítat s horším počasím a ve vyšších polohách i se sněhem.

Pro ty co se nehodlají hned vrhnout na GR-20 je na Korsice množství méně náročných cest a okruhů, které bývají celkem dobře značené a informace o nich získáte v infocentrech i v hotelech. Cyklisté tu najdou spoustu cyklotras všech obtížností, vhodných jak pro horská kola, tak pro nenáročné projížďky přírodou.

Hitem Korsiky posledních let je divoká voda. Přímo pod horskými hřebeny jsou ideální řeky pro rafty, kajaky či kánoe. Lodě si lze vypůjčit v místních půjčovnách, které vám pochopitelně zajistí veškerý servis.

Korsika kulinářská

Na Korsice se také znamenitě najíte. Místní kuchyně vůbec není chudá a základní suroviny jsou maso, sýry a korsické bylinky. Není to jenom jehněčí a skopové, ale oblíbené je i vepřové, zejména maso z divokých prasat, které má v korsické kuchyni své nezastupitelné místo.

Co je tady opravdu všude a zkrátka se tomu nevyhnete, jsou kaštany. Klima Korsiky je tak specifické, že se prý těžko hledá plodina, která by ho vydržela. Na jednu odolnou nakonec Korsičané přišli a ostrov zaplavily kaštany. Takže si zde můžete dát maso s kaštanovou omáčkou, maso grilované na kaštanovém dřevě nebo místní specialitu, kterou je maso z místních divočáků charcutero, uzené v kouři kaštanových polínek. A aby to nebylo málo, můžete to zapít sklenicí točeného kaštanového piva. Možná se teď začínáte trochu bát, ale věřte, že to vše chutná znamenitě – snad jen to pivo mě moc neoslovilo. Český ležák z ječného sladu to zkrátka není.

Pokud kaštanové pivo vaše chuťové pohárky také neokouzlí, zkuste korsické víno. Je vynikající a výrazně se liší od vín francouzských, což ovšem rozhodně neubírá na jeho kvalitě. Najdete zde několik místních odrůd, mezi kterými kraluje pověstná Nieluccio. Téměř povinností je ochutnat vyhlášené sladké víno ze samého severu ostrova - Muscat du Cap Corse.

Korsika drahá

Menším záporem tohoto ostrova jsou ceny. Korsika bohužel není příliš levnou destinací a také ceny potravin v obchodech jsou poněkud vyšší než na pevnině. Ani ubytování není ve srovnání s jinými středomořskými oblastmi zrovna nejlevnější, což je však kompenzováno opravdu vynikajícími službami a komfortním vybavením hotelů i soukromých penzionů. Lacinější ubytování poskytují vesměs velmi kvalitní kempy, ale i zde většinou zaplatíte od 20 eur na osobu za noc. Je asi namístě ještě upozornit, že táboření mimo oficiální kempy a tábořiště je na Korsice zakázáno.

Město Bonifacio - Korsika

Jak se na Korsiku dostat

Chcete-li vycestovat na Korsiku, máte prakticky jen dvě možnosti. Po vodě nebo vzduchem. Cesta trajektem se vyplatí, pokud si chcete na ostrov dopravit vlastní auto. Pro přepravu na Korsiku je pro našinec nejvýhodnější italský přístav Livorno, a to svou dostupností i cenou. Nejpohodlnějším a zároveň nejlevnějším způsobem přepravy na Korsiku je však letadlo. Nejfrekventovanějším mezinárodním letištěm Korsiky je letiště nesoucí jméno Napoleona Bonaparte, ležící poblíž hlavního města Ajaccio. Z Prahy jsou přímé lety na Korsiku spíše výjimkou, a tak je nutné přestupovat. Nejlepšími přestupními body pro Ajaccio je Brusel nebo Paříž.

Přečtěte si také článek Objevte krásu Azurového pobřeží.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej