Kouzlo podzimních Brugg

Opět vás, milí čtenáři, zavedu do Belgie. Tentokrát do podzimních Brugg.

Už jsem vám detailně představil hlavní město Brusel, kdy jsem vás tam loni lákal na mušle, pivo a čokoládu. Neopomenul jsem ani významná flanderská města Antverpy a Gent.

Dnes představím pro mne nejmalebnější belgické město, které jsem navštívil. Tím městem jsou Bruggy. Toto město se nachází též ve flanderské části Belgie a všichni zde mluví nizozemsky. Jestliže tímto jazykem nevládnete, nezoufejte. Velice dobře se dorozumíte anglicky i německy. A pokud hovoříte francouzsky, tak se setkáte s pochopením a domluvíte se též. Protože kdo chce, ten se vždy domluví!

Kde se nachází Bruggy?

Bruggy se nacházejí v severozápadní části Belgie a jsou asi 100 kilometrů vzdálené od hlavního města Bruselu. Na belgické poměry se nejedná o malé nevýznamné město, je správním střediskem provincie Západní Flandry.

Bruggy, Benátky severu

Město samotné je protkané řadou vodních kanálů, a právě proto se zdobí přízviskem Benátky severu. Městské kanály napájí vodou řeka Reie. Je však obtížné rozeznat koryto řeky od četných kanálů. Bruggy jsou propojené kanálem se vzdáleným Gentem i s mořskými přístavy Ostende a Zeebrugge. Koneckonců Zeebrugge je městskou aglomerací města Brugg. Ve středověku byly Bruggy samotné přístavním městem, ale postupem času se naplavila zemina, význam města začal upadat a v současnosti je to z centra města na pobřeží úctyhodných necelých 15 kilometrů. Koneckonců název města se odvozuje od starověkého slova bryggja, které značí přístavní molo. Bruggy jsou však stále výstavním městem a drží si středověké pozlátko bohatství a prosperity, které jim přinášel obchod se Skandinávií a Anglií.

Kanál, Bruggy - Belgie

V Bruggách naleznete řadu architektonických perel. Urbanismus středu města vedl k zápisu do Seznam světového dědictví UNESCO v roce 2000. K zápisu vedlo i to, že město si zachovalo čistý středověký ráz a z pohledu architektury se dá psát o gotickém městě. Neboť gotických staveb je tu mnoho. Jsou doplněné o renesanční budovy, ale těch už je nemnoho, z důvodu ekonomického a obchodního útlumu. Útlum trval od konce 16. století do začátku 20. století, kdy se Bruggy staly vyhledávanou turistickou destinací. A to je jeden z důvodů, proč o nich dnes píšu i já.

Pohled z vody na Bruggy je úchvatný

Největším turistickým lákadlem tohoto města jsou plavby po kanálech. Určitě si vychutnejte poklidnou atmosféru a lehce se pohupující loďky. Pohled z vody na město je vždy úchvatný a v Bruggách to platí dvojnásobně. Plavba je zpravidla hodinová a proplujete historickým centrem a lodivod vám sdělí i podstatná fakta o městě.

Přirozeným středem města je velké náměstí jednoduše nazvané Markt. Na tomto náměstí se nacházejí restaurace, tržnice i obchodní dům. Pokud byste se ve spleti středověkých uliček ztráceli, tak na náměstí trefíte snadno. Na jeho jižním okraji se nachází středověká zvonice Belfort, která má výšku 83 metry. Na věž je zpoplatněný vstup a výšlap je náročnější. Rozhled na rovinné město ovšem za tu námahu stojí. Při dobrém počasí lze zahlédnout i Severní moře.

Grote Market, Bruggy - Belgie

Belfort, Bruggy - Belgie

Dalším významnou částí města je ulička a náměstí Burg, kde se nachází gotická radnice z počátku 14. století. Nedaleko radnice se nachází raritní bazilika svaté Krve. Samotná bazilika je nádhernou gotickou stavbou, raritní je však tím, že se modlitebna nachází v poschodí.

Gotická radnice, Bruggy - Belgie

Kaple v poschodí, Bruggy - Belgie

Bazilika však není jedinou církevní stavbou ve městě. Nejnavštěvovanější kostelem je kostel Panny Marie, který je doplněn vysokou věží, čítající sto dvacet dva metry na výšku. Ale turistický věhlas kostelu nezajistila druhá nejvyšší kostelní věž v Evropě, která je zároveň nejvyšší cihlovou stavbou Evropy. Návštěvníky láká vnitřek kostela, kde je vystavená vysoce ceněná Michelangelova socha Madony s dítětem.

Kostel Panny Marie, Bruggy - Belgie

Pokud byste chtěli navštívit další církevní stavbu, doporučuji do třetice katedrálu Spasitele. Bruggy se můžou také pochlubit rozsáhlým nemocničním areálem z dob dávno minulých. Špitál svatého Jana je přeměněný na muzeum a prohlídka středověké nemocnice, překvapivě na vysoké úrovni, je další možností, jak si Bruggy užít.

Katedrála Spasitele, Bruggy - Belgie

Špitál sv. Jana, Bruggy - Belgie

Pokud vás zajímají muzea, vězte, že v Bruggách si je můžete užít dosyta. Určitě navštivte přístupný renesanční sál v městském archivu, který se nachází na Burgu. Kdo z vás holduje malířskému umění, nechť navštíví muzeum Groeningemuseum. V současné době však doporučuji provést si rezervace prohlídek přes webové stránky, neboť koronavirová opatření fungují i v Belgii. Takže se na prohlídky vnitřních prostor vybavte rouškou a rezervací.

Poslední muzeum, které vám chci nabídnout je muzeum větrných mlýnů, přece jenom se Bruggy nacházejí ve Flandrech a ty mají k Nizozemsku více než blízko. Jedná se o mlýn Sint-Janshuismolen, který jediný ze čtveřice zachovalých je přístupný a užijete si výklad s ukázkou mletí obilí. Milovníky českých filmů můžu ubezpečit, že výklad je slyšet celou dobu, ne jako ve filmu Na samotě u lesa. Mlýny naleznete na břehu z jednoho kanálů severovýchodně od centra města.

Větrný mlýn, Bruggy - Belgie

Lázeňské městečko Ostende

Pokud už je na vás památek moc a chcete si od města odpočinout, doporučuji zavítat na belgické pobřeží. Mondénní ospalé příměstské lázeňské městečko Ostende je pravou oázou pro odpočinek těla i ducha. Sice se jedná o největší belgické přístavní město, přesto je tu klid. Trvalých obyvatel je tu něco kolem sedmdesáti tisíc. Doporučuji procházku po pobřežní promenádě. Jediným vzruchem jsou drzí rackové, kteří svým křikem ale podmanivě dokreslují přímořskou atmosféru. Na vodě se pohupují jachty a loďky a čas tu plyne opravdu pomalu.

Ostende, plachetnice - Belgie

Ostende, racek mořský - Belgie

I Ostende se může pochlubit katedrálou, třebaže není tak výstavní jako v ostatních belgických městech. 

Katedrála, Ostende - Belgie

Já jsem však byla uchvácen belgickou pobřežní tramvajovou tratí, která vede po celém belgickém pobřeží z obce De Panne u francouzských hranic až do obce Knokke-Heist, která je nedaleko hranice s Nizozemskem. Zajímavostí je i to, že se svými sedmdesáti zastávkami a délkou 68 kilometrů je nejdelší tramvajovou tratí světa. Poprvé se tramvaj na této trati rozjela v roce 1885, pouze však v úseku Ostende – Nieuwpoort. Od té doby se rozrůstala a elektrifikovala až do dnešní podoby. Před elektrifikací v roce 1912 se zde proháněly tramvaje parní. Tramvaj se prohání po úzkém rozchodu, který činí jeden metr.

Tramvaj v Bredene - Belgie

Užitečné informace k cestě do Belgie

Do Belgie se z České republiky pohodlně dostanete letecky z letiště Václava Havla v Praze. Přiletíte do Bruselu, odkud se vydáte buď ve vypůjčeném automobilu či hromadnou dopravou do města Bruggy. Spojení s Bruselem je časté, rychlé a pohodlné.

Do Belgie vám stačí občanský průkaz.

V Belgii se platí eurem, ale všude jsou přijímané a vítané platební karty. 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej