Oděsa, netradiční letní dovolená

V tento mrazivý čas je nejlepší zahřát se u kamen a představovat si svou letní dovolenou. Třeba se už vidíte někde u moře v teple, nebo si představujete přelidněné pláže italského či chorvatského pobřeží, a říkáte si, zda letos včas si zařídíte vše potřebné, abyste v létě pohodlně a příjemně strávili alespoň týden relaxací u slané vody.

Já vám dnes přináším tip, který by vás mohl zaujmout. Tou netradiční destinací, kterou vám představuji, je ukrajinská Oděsa. Oděsa je černomořský ukrajinský přístav, ale také vyhlášené ukrajinské letovisko. Přemýšlím, zda slovo letovisko je odvozené od slova léto či od slova let, ale je to v podstatě jedno.

Ukrajina je pro většinu nás spjatá se Sovětským svazem, popř. v současnosti s válkou – neválkou na východě země při hranicích s Ruskem. Je pravda, že bojová linie je od Oděsy vzdálena asi 500 kilometrů, ale v Oděse se o probíhajícím ukrajinsko-ruském konfliktu nic nedozvíte.

Z historie Oděsy

Oděsu založila na konci 18. století ruská carevna Kateřina II. Veliká a již s myšlenkou na vybudování černomořského přístavu. Však socha imperátorky zdobí jedno z náměstí. Vzhledem k strategické poloze města, došlo velmi rychle k nárůstu obyvatelstva a Oděsa se po padesáti letech od svého založení stává třetím největším městem carského Ruska.

Kateřina II. Veliká, Oděsa

Prosperita města byl ochromená po 1. světové válce, kdy se Oděsa stala bojištěm občanské války. Za druhé světové války bylo město bombardováno a obsazeno německou armádou. Pod velením maršála Malinovského (kterého proslavil Miroslav Donutil v Hřebejkově filmu Pelíšky) Rudá armáda Oděsu osvobodila již v roce 1944. Rodion Malinovský je oděský rodák. A i jemu ve městě vztyčili sochu.

Územního rozmachu se Oděse dostalo po válce a za dob sovětských město vzkvétalo. Útlum rozvoje přišel po rozpadu SSSR na začátku 90. let 20. století. Další zhoršení přišlo před čtyřmi lety, ale v současnosti je v Oděse klid a mír. Oděsa opět nabírá dech a ve výstavbě je mnoho rezidenčních domů a podnikových sídel.

Historické centrum Oděsy

Historický střed města se nachází na ostrohu vysoko nad mořem. Z tohoto pohledu se dá hovořit o Horní a Dolní Oděse. Horní Oděsa je výstavní částí města, kde se nacházejí přepychové domy ze začátku 20. století. Bohužel většina z nich v současné době není v dobré kondici a potřebovaly by silnou finanční injekci. 

Rozpadlý dům, Oděsa

Dolní část města má dělnický charakter, neboť se tam nacházejí dva námořní přístavy, v současnosti oba funkční, neboť po ruské anexi Krymu přišla Ukrajina o významné černomořské přístavy. Na rušný pohyb v přístavu navazují komplexy továren.

Přístav, Oděsa

Rekreační oblast

Na jih od středu města se nachází rekreační oblast, kde na kopci jsou povětšinou hotelové komplexy a pod nimi se rozprostírají velice dobře vybavené písečné pláže. Černé moře není hluboké, proto má teplou vodu ještě dlouho po sezóně a před sezónou už je moře opět vyhřáté od slunečních paprsků. Pokud vezmete k moři své malé ratolesti, tak určitě přivítáte pozvolný svah do slané vody.

Mile jsem byl překvapený, když jsem na konci září procházel místní pláže, že jsou dobře vybavené. Jsou tu klasické plechové převlékárny, sprchy, záchody a mnoho možností k občerstvení, ať už v podobě plážových kiosků či útulných restaurací.

Pláž Otrada, Oděsa

Pláž Otrada slunečníky, Oděsa

Pokud by vás moře a vyhřátý písek již začali unavovat, můžete navštívit nedaleké delfinárium. Denně tu probíhá drezúra těchto mořských savců a za příplatek se můžete dostat do blízkosti delfínů a popřípadě si s nimi i zaplavat. V delfináriu je umístěno i akvárium, tak v mnoha skleněných nádobách si zblízka můžete prohlédnout i další obyvatele světových moří.

Delfín, Oděsa

Zajímavá místa v Oděse

Oděsa však nabízí více než horké slunce, zlatavý písek a teplé moře. K předním pamětihodnostem patří známé Potěmkinovy schody, které Oděsu proslavily v nejednom filmu. Schody jsou po renovaci, přesto jsem byl trochu zklamaný, neboť jsem si je představoval mnohem širší a delší. Spojují horní část města s osobním přístavem. Pokud byste nechtěli jít schody nahoru, můžete se za pár hřiven nechat vyvézt pozemní lanovkou, která vede paralelně se schody.

Potěmkinovy schody, Oděsa

Nedaleko schodů se nachází Voroncovův palác, který právě prochází důkladnou rekonstrukcí. Od paláce se přes úzkou lávku dostanete na místo, které je zaslíbené všem milencům. Jedná se o malebný kout, který by vám při prohlídce města neměl ujít. Oděský ostroh je místy přerušen hlubokými údolími, která směřují k moři.

Srdce milenců, Oděsa

Pokud se od Potěmkinových schodů vydáte na druhou stranu, dojdete k soše Alexandra Sergejeviče Puškina a za ní se nachází majestátní budova oděského magistrátu

Radnice, Oděsa

Město svého bývalého bohatství využilo i ke kulturnímu rozvoji, proto naleznete ve městě mnoho muzeí a divadel. Nejimpozantnější budovou je Oděské národní akademické divadlo opery a baletu

Divadlo opery a baletu

Archeologické muzeum, Oděsa

Střed města se nachází na katedrálním náměstí, kde se nachází největší pravoslavný chrám v Oděse – Preobraženská katedrála. Naproti ní naleznete na jednom chátrajícím domku pamětní desku Svatopluka Čecha, který v Oděse nějaký čas pobýval. Střed města je přes značnou patinu a chátrání velice malebný.

Katedrála, Oděsa

Nesmím zapomenout, že velkým turistickým tahákem města jsou katakomby, které vznikly za druhé světové války a v současnosti je můžete navštívit v rámci organizovaných prohlídek.

Jak se pohybovat po Oděse?

Po městě se můžete pohybovat pěšky, rozhodně v centru. Pro delší cesty můžete využít městskou veřejnou dopravu, stále tu jsou v provozu pražské tramvaje. 

Tramvaj, Oděsa

Jezdí tu však i trolejbusy a autobusy. Platí se řidiči při výstupu a cena jízdenky jsou tři hřivny a tarif je nepřestupní. Z města k plážím vede otevřená kabinková lanovka.

Plážová lanovka, Oděsa

Oděsské restaurace

Ve městě naleznete řadu skvělých restaurací, kde chutně a levně pojíte. Jsou tu i jídelny rychlého občerstvení nadnárodních značek, ale v těch je vždy a v každé denní době plno. Osobně doporučuji vyzkoušet ukrajinskou kuchyni, je lehká a velmi chutná, ať se jedná o pokrmy z ryb, masa či zeleniny. Ukrajinská kuchyně je typická východoevropská. V Oděse vznikl i jedinečný cukrářský výrobek Fontána, který stojí za ochutnání, zvláště máte-li rádi čokoládu.

Humr, Oděsa

A na závěr pár praktických rad...

Do Oděsy se pohodlně dostanete letadlem ČSA z pražského letiště Václava Havla přímou linkou. V Oděse je o hodinu či dvě více, záleží na tom, v jakém časovém období roku se tam vydáte. V Oděse se bez problému dohovoříte rusky, s mladými lidmi i anglicky či německy. Azbuka je všudypřítomná, takže je dobré před návštěvou města si ruštinu zlehka oprášit. Na Ukrajině se platí ukrajinskou hřivnou, kterou lze ve vybraných pražských směnárnách zakoupit. Hrubý kurs je 1:1 k české koruně, ale hřivnu seženete i za 90 haléřů. Cenová úroveň je nízká, a to včetně hotelů, restaurací a turistických atrakcí.

Vřele vám doporučuji si užít příjemný pobyt v ukrajinské Oděse. Pláže předčí i vyhlášená bulharská letoviska a Černé moře nikdy nezklame.

Přečtěte si také o dalších nevšedních destinací pro dovolenou - Moldavsko, zapomenutý kout Evropy nebo Sarajevo, město se silnou atmosférou.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej