Oslo, město moderního designu

Zajímalo by mě, kdo z vás, z cestovatelů, někdy přemýšlel o návštěvě Norska. Podle mě téměř každý dobrodruh. O přírodních krásách Norska, o fjordech, sobech a losech, sní snad každý cestovatel, který nosí rád batoh na zádech a poznává panenskou přírodu. Divokost Skandinávie láká mnohé, a když vás Norsko úplně zláká, pravděpodobně přiletíte do Osla, do hlavního města. A já vám dneska o supermoderním městě něco povím.

Za čím se vydat do Osla?

Nečekejte uměleckou Paříž, slunečnou Barcelonu nebo památkami nadupaný Londýn. Zde čekejte účelnost, strohost, modernost, designovou praktičnost, sklo a dřevo. Až Oslo navštívíte, tak si utvořte názor sami. Já jen podotýkám, že Norové mají vytříbený vkus a v mnohém udávají designový směr. Jsou bohatí a takové stavby, které vyrostly v Oslu se jen tak na světě nevidí. 

Moderní budovy - Oslo

Muzea v Oslu vás překvapí...

Geometrické a hranaté Oslo v mnohém vyniká. Tedy u mě rozhodně zabodovalo. A to třemi muzei s výbornými expozicemi. Žádné umění, žádné obrazy či sochy, ale pěkně syrová drsná historie Vikingů, polárních průzkumníků a nebo o Thorovi, o kterém vám něco napíši za chvíli. 

Muzea v Norsku ani nemůžou být jiná než lodní, expediční či vikingská. A ty příběhy mě opravdu dokázaly vtáhnout. Mně osobně severská muzea a skanzeny zajímají více než velkolepá muzea s třemi patry plnými obrazů.

Kulturu hledejte na poloostrově Bygdøy!

Vikingskipshuset

Zde se dozvíte o 1100 let staré lodi Oseberg, která sloužila jako poslední místo odpočinku důležitým Vikingům. Třeba vůdcům.

Loď měří 22 metrů a pohřební komora je největší sbírkou vikingských předmětů. Ono se není čemu divit, když s významným bojovníkem naložili plavidlo i zbraněmi, nábytkem, potravou a třeba i psy. Kdoví, co by se mu mohlo v dalším životě hodit...

Vstup: 80 NOK (1 NOK = 2.93 KČ)

Fram Museum 

Pokud vás zajímají napínavé příběhy polárních průzkumníků, navštivte muzeum s nejbytelnější dřevěnou lodí z 19.století. Do světoznámé lodi Fram se můžete jít i podívat. (Interiér lodi se mně moc líbil.) Také se zde dozvíte příběhy o jednotlivých dobrodruzích. Třeba Fridtjof Nansen v roce 1888 s pěti dalšími průzkumníky jako první přešel Grónsko. 

Vstup: 100 NOK (1 NOK = 2.93 KČ)

Kon Tiki Museum 

Muzeum o Thorovi Heyerdahlovi, který na voru Kon Tiki v roce 1947 přeplul Tichý oceán. Součást muzea je i desetimetrový model žraloka

Vstup: 100 NOK (1 NOK = 2.93 KČ)

Kon Tiki muzeum - Oslo

Na “kulturním poloostrově” najdete i Norsk Maritimt Museum (lodě, moře, námořníci,..) – hned vedle Kon Tiki a Fram muzea. Dále tu stojí muzeum norské kulturní historie a nebo centrum studií holokaustu. 

Cetrum Osla

Přesuneme-li se do centra, tak kromě skvělých, avšak drahých nákupů, rozhodně oceníte další pamětihodnosti a zajímavosti, které město nabízí. Až skončíte s honičkou za suvenýry, zakoupíte si do zásoby originální a vtipná trička s losy a rodině nakoupíte tucty teplých ponožek s usměvavými soby, zajděte se podívat k radnici.

Oslo - radnice

Strohá radnice je zajímavá obřími hodinami. Další pamětihodnosti hodné vašeho drahocenného času je katedrála a hlavně moderní skleněná budova Opera huset. Katedrála i skleněný architektonický moderní skvost leží kousek od sebe. 

Opera Huset - Oslo

Také tu “za rohem” najdete nádherný Det Kongelige Slott – Královský palác. Pokud byste si chtěli Královský palác prohlédnout důkladně, naskýtá se možnost prohlídky komnat s průvodcem za 95 NOR. Jinak vstup do zeleného parku je zdarma. 

Královský palác - Oslo

Tip na výlet: 30 minut za městem stojí 60 metrů vysoký skokanský můstek na vrcholu kopce. Rekreační oblast Norů z Osla, se nazývá Holmenkollen. Turisté, cyklisti a lyžaři si zde přijdou na své. 

Abych nezapomněla, na výlet do Osla si s sebou přibalte deštník. Léta bývají pěkná, avšak občas i hodně deštivá.

Jaký dopravní prostředek zvolit pro cestu do Osla? 

  • Asi nejpohodlnější a snad i nejlevnější doprava je letecká. V dnešní době letecké společnosti nabízejí velmi výhodné koupě letenek! 
  • Autem budete mít zaručenou flexibilitu pro další Skandinávské objevování. (Trajekty vás neminou. Urychlí cestu.)
  • Já na svou cestu zvolila autobus. Do Norska pravidelně jezdí Student Agency a Eurolines. Pokud vám nevadí asi tak 23 hodin v autobuse, zvolte autobus. Pozor, někdy se přesedá v Kodani a Berlíně. 
  • Vlakem. Tak s tímto nemám zkušenost. Každopádně jsem zaslechla, že vláček po Evropě v dnešní době pěkně zdražuje…

Užijte si hlavní město Norska :-)


Přečtěte si také o dalších severských městech EvropyAmsterdamu, městě úzkých domů anebo o městečku Ribe. A až budete hledat, kde zaparkovat v Praze u letiště, můžete vyzkoušet třeba naše parkování :-) 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej