Sicílie, největší ostrov Středomoří

Ostrov ve tvaru trojúhelníku ležící ve Středozemním moři má řadu jmen. Mnozí ho považují za ráj citrusů, neboť citron tu roste skoro jako plevel a místní trhy doslova přetékají mandarinkami a pomeranči. Ostatní o Sicílii mluví jako o jednom velkém muzeu, či o křižovatce kultur, neboť na jednom ostrově můžete navštívit řecké chrámy, římské amfiteátry, normanské paláce, arabské mozaiky, ale i klasické barokní stavby.

Sicílie má zkrátka své kouzlo a i sám J. W. Goethe o ní napsal: „Itálie bez Sicílie nezanechá stopu v duši: tady leží klíč ke všemu“.

Domy - Sicílie, Itálie

Skvělá a strategicky výhodná poloha

Řekové, Římané, Kartáginci, Arabové a Normané, ti všichni už si moc dobře v průběhu dvou tisíciletí uvědomovali, že Sicílie je klíč ke Středozemnímu moři, neboť kdo si podmanil Sicílii, měl přístup ke všem lodním trasám. Z tohoto důvodu byla Sicílie svědkem velkého počtu bitev. Mezi ty nejznámější patří nejspíše Punské války, kde o nadvládu o Sicílii bojovalo Kartágo s římskou říší. Dodnes leží v hlubinách moře důkazy o těchto krvavých bojích – stovky potopených lodí. 

Nejstarší památky na Sicílii - chrámy

Pokud u historie zůstaneme, tak určitě každému návštěvníkovi Sicílie doporučuji navštívit minimálně jeden řecký chrám. Jsou to ohromné dechberoucí stavby. Člověk o to víc zůstává žasnout, když si uvědomí, že tyto velkolepé architektonické skvosty postavili místní obyvatelé před více než 2000 lety. Největší počet řeckých chrámů na jednom místě najdete u města Agrigento. Je zde celý chrámový komplex nazývaný Údolí chrámů. Nádherné místo! Avšak davy turistů Vám trochu pocity z tohoto místa naruší. Pokud Vám mohu poradit, navštivte spíše Segestu. Naleznete zde sice pouze jeden řecký chrám a jedno řecké divadlo, ale díky mnohonásobně menšímu počtu turistů na Vás toto místo určitě zapůsobí lépe. 

Řecký chrám Segesto - Sicílie, Itálie

Hlavní město Palermo a plážová dovolená? Zapomeňte.

Asi by každý čekal, že město u moře bude obklopené jednou velkou písečnou pláží s resortem vedle resortu, jak je tomu například na Turecké riviéře. U Palerma, mimo jiné hlavního města Sicílie, však toto nečekejte. Předem Vás varuji, že pokud do tohoto města vyjedete s cílem plážové dovolené, tak budete zklamáni. V blízkosti města se nachází pouze jedna větší pláž, Mondello beach, vzdálená od centra přibližně 40 minut autobusem a žádný ráj na zemi zde v letní sezóně rozhodně nenajdete. Voda je sice průzračně čistá, ale na této jedné pláži se doslova mačká celé město. Mondello beach bych doporučil navštívit pouze mimo hlavní sezónu, nejlépe na jaře nebo na podzim. Koupání v tuto roční dobu je sice jen pro otužilce, ale vy si můžete v mikině udělat nezapomenutelný piknik na liduprázdné pláži s nádherným výhledem.

Pláž Mondello u Palerma - Sicílie, Itálie

Palermo Vás sice ochudí o písečné pláže, ale o to více Vám může nabídnout, co se týče památek a různých městských zákoutí. Díky tomu, že se zde na trůnu vystřídalo spousty panovníků z různých částí světa, naleznete v tomto městě opravdu všehochuť architektonických směrů. Vaši prohlídku městem Vám doporučuji začít v naprostém středu města – náměstí Quattro Canti. Od tohoto místa jsou doslova, co by kamenem dohodil, ostatní nejnavštěvovanější památky. Mezi ně se řadí: Cattedrale di Palermo, Palazzo dei Normanni a Fontana Pretoria. Pokud jste i vy fanoušek filmové série Kmotr, rozhodně musíte navštívit Teatro Massimo. Na jeho monumentálních schodech se natáčela scéna pro film Kmotr III. 

Palermo - Sicílie, Itálie

Palermo je městem kontrastu. V jedné ulici se procházíte po hlavní turistické trase s památkami, kde se vše blyští čistotou a po ruce máte i nespočet obchůdku se suvenýry a jídlem. Omylem však odbočíte do vedlejší ulice a nestačíte se divit. Ulice je tak ucpaná odpadky, že skoro nemůžete projít skrz. Pokud zabloudíte do malých uliček dál od centra, může se i velice snadno rychle stát, že pár minut na Evropana nenarazíte a nebudete se zde rozhodně cítit jako v Evropské unii. 

Milovníci plážových radovánek, zbystřete!

Sicílie se určitě hodí i pro tento styl dovolené. Vyhnete-li se velkým městům a vyberete si pro ubytování menší městečko, či vesničku, čekají Vás nezapomenutelné okamžiky na poloprázdných plážích i v hlavní sezóně. Vyhnete se i hluku a špíně velkoměst.  Pokud Vám toto intonuje, začněte hledat ubytování například v nejjižnější části ostrova. Jedna z mnoha vesnic, která naplňuje předchozí řádky je Portopalo di Capo Passero

Moře - Sicílie, Itálie

Obyvatelé jsou Siciliáni, nikoliv Italové

Další významné plus je, že na odlehlejších místech potkáte pravé rodilé Siciliány. Jsou to vstřícní a přátelští lidé, kteří dbají na tradice a jsou hrdí na svůj původ. Do pár sekund poznají, že nejste místní, ale když na ně promluvíte pomocí pár lámaných frází, které jste se naučili cestou v letadle, vykouzlíte jim úsměv na tváři a budou se k Vám chovat o to více laskavěji. 

Jídlo a pití

Cesta na tento ostrov se vyplatí už jen třeba kvůli samotnému jídlu a pití. Díky skvělé poloze se zde daří hodně druhům ovoce, a jelikož se nacházíte na ostrově, na ryby a plody moře tu narazíte také na každém rohu. Nejlépe se o tom přesvědčíte na místních trzích. Návštěva většího trhu například v Palermu je zážitek sám o sobě. Přejít se Vám ho rychlým tempem podaří za půl hodiny. Setkáte se zde s kořením, zeleninou, ovocem, čerstvými rybami, plody moře (chobotnice, mušle, olihně), pečivem a nesmí chybět ani vyhlášené sladké (dolce). Prodejci zde nahlas vyřvávají a nabízí své produkty a Vás to katapultuje rázem o pár set let do minulosti. 

Rybí trh - Sicílie, Itálie

Ze Sicílie se rozhodně nesmíte vrátit bez ochutnání mořských plodů, v tom jsou sicilští kuchaři odborníci. Já jsem si zde oblíbil pokrm Pasta alla marinara. Jedná se o těstoviny s rajčatovou omáčkou, mušlemi, mečounem, chobotnicí. Zkrátka se vším, co konkrétní restaurace má k dispozici z mořských plodů. 

Spaghetti marinara - Sicílie, Itálie

Pro ty, co upřednostňují sladké, mají Sicilané připravené cannoli, fritované trubičky z těsta plněné sladkou ricottou. 

Cannoli siciliani - Sicílie, Itálie

Vulkanická aktivita

Sicílie bývá také označována jako země ohně, neboť se zde nachází největší aktivní vulkán v Evropě, Etna. Se svou výškou 3 329 metrů nabízí více možných aktivit. V zimě se zde můžete prohánět na zasněžených svazích a zbylá roční období zdolávat krátery a nechávat se ohromit pohledem na Etnu, jak ze sebe chrlí mohutná mračna dýmu. Tento pohled se Vám zaručeně zapíše do paměti. Každý má šanci poznat sílu vulkánu už při samotné cestě na vrchol. A to když míjí lávou zaplavený dům, kterému kouká jen střecha. Člověka až mrazí po zádech.

Cesta na Etnu - Sicílie, Itálie

Kouř z Etny - Sicílie, Itálie

Další místo, kde se máte šanci setkat s aktivními vulkány, je souostroví Lipari. Nachází se severně od Sicílie a dopravit se sem můžete levněji a pomalu s trajektem, nebo rychle a draze s vysokorychlostní lodí. 

Je Sicílie ta správná volba?

Zajímá Vás historie? Milujete moře a pláže? Dokážete ocenit dobré jídlo? Pokud alespoň na jednu z těchto otázek můžete říct ano, tak si můžete zakřičet „HEURÉKA“ jako ten nejznámější Sicilián vůbec, Archimedes, a vydat se poznávat krásy tohoto různorodého ostrova i Vy. 

Přečtěte si také o dalším ostrově Středozemního moře - Korsika, ostrov císaře Napoleona.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej