Utrecht, čtvrté největší město Nizozemska

Dnes jsem si pro vás připravil článek o čtvrtém největším městě Nizozemska. Po Amsterodamu, Haagu a Rotterdamu je Utrecht tím městem, který představuji. Město se nachází uprostřed Nizozemska, tím pádem má velmi dobré spojení se všemi kouty tohoto evropského království. Já jsem do Utrechtu přijel vlakem z Amsterodamu.

Příjezd vlakem podél říčního kanálu nabízí zajímavou podívanou

Hlavní nádraží v Utrechtu je hned za pomyslnými hradbami města. Třebaže jsem v úvodu naznačil, že je Utrecht velké město, tak jeho historický střed je poměrně malý a vystačíte si chůzí po všech zajímavých památkách. Ale už samotný příjezd vlakem do města je zajímavý. Utrecht se nachází v říční deltě řeky Rýn a přesně nevím, jak se dílčí ramena obklopující město jmenují. Také je tu hustá síť vodních kanálů, jak se na Nizozemsko sluší. A železniční koleje vedou podél říčního kanálu, na kterém panuje čilý dopravní ruch. Vedle soukromých loděk se v kanále pohybují ladně i velké nákladní lodě. Díky rovinatosti této západoevropské země se občas může zdát, že šíf pluje úrodnými poli.

Loď v kanálu - Utrecht, Nizozemsko

Parkoviště jízdních kol v Utrechtu

Asi není překvapením, že u hlavního nádraží Utrecht Centraal je velké parkoviště jízdních kol. Existuje tu i parkovací dům na kola s automatickým ukládáním. V Utrechtu jsem se setkal i s namalovanou značkou na chodníku, která vyznačuje místa, kde je zakázáno stání kol či mopedů.

Parkoviště kol - Utrecht, Nizozemsko

Zákaz stání kol a mopedů - Utrecht, Nizozemsko

Centrum Utrechtu a Domská věž

Když jsem se protáhl kolem stovek zaparkovaných kol, nabraly mé kroky jasný směr. Vyrazil jsem do samotného centra města, které je v nizozemštině označováno jako Domplein. Překonal jsem Starý kanál (Oudegracht), který je kulturní živou tepnou města. Na vyvýšeném nábřeží jsem si vyhlédl příjemnou kavárnu (opravdickou kavárnu, ne pověstný amsterodamský Coffee Shop), kde jsem vydatně posnídal s pohledem upřeným na vodní hladinu.

Pak už mě čekal náročný výstup na sto a dvanáct metrů vysokou Domskou věž (Domtoren). Jedná se o nejvyšší věž Nizozemska. Při absenci jakýchkoliv vrcholů v evropské části této země, je to úctyhodná výška. Jen tak mimochodem, nejvyšší bod Nizozemského království leží na karibském ostrově Saba, o kterém si můžete přečíst v článku Saba, panenská královna Karibiku.

Věž katedrály - Utrecht, Nizozemsko

Utrecht, průchod pod věří katedrály - Utrecht, Nizozemsko

Naštěstí jsem si snídani protáhl do deváté hodiny, neboť vstupenky na věž se prodávají v turistické kanceláři až od devíti hodin. Prohlídky jsou komentované průvodcem a první prohlídka začíná v 10.00. Na výběr máte možnost si vybrat prohlídku v nizozemštině nebo v angličtině. V kanceláři si můžete vzít i tištěné průvodce, ale čeština v nabídce není. Územně nejbližší je zřejmě po němčině maďarština. Ze slovanských jazyků je zastoupena pouze ruština.

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 95 metrů. A těch schodů, ale aspoň nějakou energii z té opulentní snídaně zde vydám. Na ochozu se dozvídám, že věž je vysoká přesně 112 metrů a 32 centimetry. Další informace je, že jsem právě zdolal 465 schodů. Ale tyto informace pro mne nejsou tak zásadní a těším se nádherným výhledem na město a jeho okolí.

V současné době je věž rekonstruovaná a její gotická krása je zahalená do lešení. Na druhou stranu je výhoda ta, že nemusíte vystoupat schody, neboť je tu instalován od 5. června 2021 do 6. února 2026 výtah. Rekonstruuje se pouze exteriér věže, a pokud zvolíte výtah, dostanete se ještě o pět metrů výše a budete mít výhled z plošiny umístěné 100 metrů nad povrchem.

Věž můžete navštívit každý den od 10 do 17 hodin, ale výtahem se vyvezete pouze v pátek, v sobotu a v neděli.

Do podzemí Dómského náměstí

A po takovém výšlapu je dobré se zanořit pod Dómské náměstí (Domplein). Vstup do podzemí naleznete uprostřed náměstí. Rázem se ocitnete na začátku našeho letopočtu, kdy na tomto místě vybudovali první osadu Římané. Díky zdařilé animaci, kdy si pouštíte videa pomocí speciální louče, můžete zažít nejen období Římanů, ale také rok 1674. V tomto roce totiž Utrecht postihlo ničivé tornádo, které způsobilo zřícení katedrály. Do podzemí se můžete podívat denně od 10.00 do 16.30 vyjma pondělí.

Honosný dům - Utrecht, Nizozemsko

Když už jsem se zmínil o katedrále, tak je dobré navštívit i tuto pamětihodnost. Katedrála (Domkekr) je zasvěcená svatému Martinovi z Tours. Jedná se o předreformační gotickou katedrálu, která je částečně pobořená se zachovalou věží, kůrem, příčnou lodí a nádvořím. U katedrály se nachází Pandhofova zahrada (Pandhof van de Dom), která je otevřená od 10 do 16 hodin. Jedná se o obnovenou klášterní zahradu se středověkými prvky, ale hlavně v ní dobrovolníci pěstují mnoho okrasných rostlin.

Utrecht jako významné místo evropských dějin

Utrecht hraje v historie Nizozemska důležitou roli. V roce 1579 zde byly podepsané zakládací listiny Utrechtské unie, což byl základ Republiky spojených nizozemských provincií.

Dalším historickým počinem, který se váže k tomuto městu, je Utrechtský mír. Ten podepsaly Francie a Španělsko v roce 1713 s Velkou Británií, Nizozemím, Portugalskem Pruskem a Savojskem. Tento mír ukončoval tzv. válku o španělské dědictví.

Hurá na oběd

Den pomalu zvolna ubíhá a po všech těch návštěvách pamětihodností, je potřeba opět myslet na své tělo. Žaludek už hlásí, že by si dal nějakou vyhlášenou utrechtskou lahůdku k obědu. V centru Utrechtu si vybere každý. Já si vybral příjemnou restauraci, která servíruje ryby a mořské plody. Tak výborně připravené mušle jsem naposledy jedl v belgických Bruggách. A po druhém chodu - úhoři jsem byl plně spokojený.

Kdo však nevyhledává ryby a dary moře, může zkusit navštívit vyhlášený obchod Sandwich Mario, kde si vyberete z mnoha přísad a sestavíte si vlastní sendvič. I v Utrechtu naleznete asijské restaurace, kde zaplatíte jednotnou cenu a jíte, dokud můžete. Musím uznat, že tento typ stravování má něco do sebe a určitě si tam vybere každý, neboť bufet teplých i studených jídel je opravdu bohatý.

Samozřejmě že i vnitrozemský Utrecht je věrný nizozemské tradici. I zde totiž naleznete typický nizozemský větrný mlýn. Tyto mlýny slouží hlavně k odčerpávání vody do zavlažovacích kanálů. Přece jenom některá místa tohoto království leží pod úrovní moře.

Větrný mlýn - Utrecht, Nizozemsko

V Utrechtu se nachází největší nizozemská univerzita, která se pravidelné umisťuje v žebříčku hodnocení světových univerzit do stého místa. Před univerzitou se nachází socha Jana VI., vévody z Nassau-Dillenburgu, který žil na přelomu 16. a 17. století. Vévoda je považován za předka královského domu, který dodnes vládne v Nizozemsku.

Univerzita  - Utrecht, Nizozemsko

Utrecht a doprava...

Utrecht určitě stojí za návštěvu, pokud zavítáte do Nizozemska. Alespoň jednodenní výlet stojí za naplánování a uskutečnění. Utrecht je, jak jsem se zmínil na začátku, největším železničním uzlem království, proto mi přijde vhodné se sem vlakem dopravit. Pokud však přijedete autem, je vhodné, nechat auto zaparkované na záchytných parkovištích na okraji města. Pak můžete využít městskou hromadnou dopravu, a to tramvaje či konstrukčně zajímavé dlouhé autobusy s dvěma klouby. Popřípadě si půjčte kolo.

5025 Sneltram - Utrecht, Nizozemsko

Doublekloubák 4910 na lince 12 - Utrecht, Nizozemsko

Praktické informace na závěr

V Utrechtu se bez problémů domluvíte anglicky či německy, pokud netrpíte nizozemštinou. Platit většinou můžete eury a eurocenty (nepřijímají se eurocenty v nominální hodnotě 1 a 2) a při platbě v hotovosti se zaokrouhluje na pěticenty. Při platbě platebními kartami se zaokrouhlování neuskutečňuje, stejně jako v České republice.

Přečtěte si takéAmsterodamu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej