Alicante a Peñíscola, skvělé zážitky na prvotřídních plážích i polibek historie

Dovolená ve Španělsku, to je záruka příjemného odpočinku na plážích s vyhřátým pískem, ale také možnost poznávání zajímavých historických památek. Vyhlášených dovolenkových letovisek se zde nachází celá řada. My jsme navštívili Alicante a Peñíscolu. A byla to výborná volba.

Začínáme v Alicante

Provincie Alicante patří mezi tři provincie Valencijského společenství a nachází se úplně na jihu. Její břehy omývá Středozemní moře. Díky své dostupnosti je Alicante oblíbeným cílem českých turistů. Ale rozhodně to není jediný benefit, který toto překrásné středisko nabízí. Oblast se pyšní báječnými plážemi a bohatým kulturním i sportovním vyžitím.

Hrad svaté Barbory a bazilika Panny Marie

Ve městě na nás hned dýchla historie. Nejkrásnější místní památkou je středověký hrad svaté Barbory (Santa Barbara Castle), jehož současná podoba pochází ze 13. století. Založen však byl už 200 let před naším letopočtem. A je skutečnou dominantou, majestátně se tyčí na nejvyšším kopci města Mount Benacantil (169 metrů). O nádherné výhledy tak odsud není nouze.

Alicante - Španělsko

Co se týče památek, zaujala nás také bazilika Panny Marie (Basilica of Santa Maria). Dlouhá staletí se jednalo o velmi důležité místo pro konání římsko-katolických bohoslužeb. Má navíc pohnutou historii. Když bylo město ve 14. století dobyto, bazilika byla částečně zničena. Dílo zkázy pak v 15. století dokonal požár. Dnes se však stavba může pyšnit bohatě zdobeným interiérem a varhany z poloviny 17. století.

Promenáda La Explanada de España

V Alicante nelze minout ani promenádu La Explanada de España. Jedná se o nejrušnější ulici celého města, která je obklopená nejrůznějšími obchůdky, ale také restauracemi. Nabízí se odtud krásný výhled na moře a celou atmosféru dokreslují palmy, které promenádu vedoucí až k velkému přístavu lemují. Tím ulice získává nádech exotiky, který se ještě prohloubí, jakmile se podíváme pod nohy. Promenádu totiž tvoří celkem šest a půl milionu dlaždiček, které připomínají mořské vlny.

Španělé se o pláže perfektně starají

To, za čím do Alicante míří turisté, jsou ale pochopitelně místní pláže. Tou nejvyhlášenější je Playa de San Juan. A její popularita je na místě. Pláž je dobře udržovaná, čistá a má výborné zázemí. Je ostatně držitelkou prestižního ocenění Modrá vlajka, které mezinárodní Nadace pro environmentální vzdělávání (FEE) uděluje jen těm nejlepším plážím splňujícím přísné standardy. Takových pláží má Španělsko v současné době 579, tedy nejvíc na světě, což ukazuje, jak skvěle se Španělé o své pláže umí starat.

Nevýhodou ovšem je, že Playa de San Juan leží 7 kilometrů od centra města, takže je potřeba využít městskou hromadnou dopravu. V následujících dnech jsme proto zvolili další oblíbenou pláž El Postiguet, která se rozkládá pod hradem svaté Barbory. Pohled na památku je odsud dechberoucí, připomíná lidskou tvář, které se přezdívá Moor Head. Přímo ve městě se nachází také pláž Urbanova.

Večer je pak potřeba se trochu vyřádit. K tomu je jako stvořená čtvrť El Barrio, kde to v noci skutečně žije. Na nezapomenutelnou párty s jedinečným výhledem jsme se vydali i do místního přístavu el Puerto. Vyhlášený je také Regata Club.

Druhá zastávka: Peñíscola

Naší druhou vybranou dovolenkovou destinací je Peñíscola. Ta se nachází zhruba 220 kilometrů jižně od Barcelony na Costa del Azahar - "Pobřeží pomerančového květu". Je velmi žádaným střediskem. Tomu nasvědčuje i rozšiřující se moderní výstavba a rostoucí úroveň služeb. Výhodou je, že ceny nadále zůstávají dostupné.

Peñíscola bude zajímat i milovníky historie, sídlil zde vzdoropapež Benedikt XIII. (známý také jako Papa Luna). Původní templářský hrad z 13. století nechal přestavět na papežský palác, kde se usídlil. Díky tomu se Peñíscola stala třetím sídlem papežů – kromě Říma a Avignonu.

Peñíscola - Španělsko

Nejde ale jen o hrad, vzhledem k jejímu umístění přes Peñíscolu v minulosti prošla řada civilizací a každá z nich zde zanechala svůj otisk. Toulat se úzkými křivolakými uličkami města je tak velký zážitek.

Pláž s Modrou vlajkou a krásná promenáda

Také Peñíscola se může pochlubit kvalitní pláží ověnčenou Modrou vlajkou. I když se jedná o veřejnou pláž, je skvěle udržovaná a nechybí klasické zázemí jako sprchy a toalety nebo zábavné prvky pro děti. Pláže jsou zde široké (v některých částech dokonce až 100 metrů) a písčité. Jemný písek sem byl dovezen až ze Sahary. Na jihu je ovšem pobřeží členitější a pláže tvoří malé oblázky.

Peñíscola, pláž - Španělsko

Podél pláže se pak táhne široká promenáda, která vede až do Benicarla. Pro ty, kteří si chtějí hned po ránu zaběhat, je to ideální možnost. Sportovní a kulturní možnosti jsou v Peñíscole obrovské. Nachází se zde řada sportovišť, ale také restaurací a diskoték. Pro ty odvážnější je tu i karaoke.

Nelze neochutnat místní paellu

Prostředí je ve Španělsku nádherné. Několik večerů jsme dokázali jen tak sedět na balkoně a užívat si pohled na západ slunce. K tomu se perfektně hodí sklenička sangrie, oblíbeného španělského nápoje. Přestože může mít řadu variant, nejčastěji se jedná o červené víno s ovocem.

Paella - Španělsko

A už se dostáváme k naší další zálibě – gastronomii. Při návštěvě Španělska jsme si nemohli odpustit ochutnávku místních specialit. To by byl pěkný hřích. Španělé nedají dopustit na čerstvé suroviny. Základ je samozřejmě paella, která údajně pochází přímo z Valencie. Jedná se o šafránovou rýži se zeleninou nebo králičím či kuřecím masem a fazolemi, která se podává v litinové pánvi. A je to lahůdka. Důležitou součástí jídelníčku Španělů jsou pochopitelně ryby a mořské plody. Vyzkoušeli jsme i tradiční dezert farton, jedná se o slazené pečivo, které se namáčí do nápoje horchata. Byla to zajímavá kombinace, kterou jsme si ale už víckrát nedali.

Výlet do Valencie bez davu turistů

Nemohli jme si nechat ujít ani návštěvu zmíněné Valencie. Na výlet jsme ale měli jen jeden den, takže jsme ani zdaleka nedokázali projít všechny zajímavosti, které toto třetí největší město Španělska nabízí. Příjemně nás překvapilo, že i když se jedná o známou metropoli, není tak přeplněná turisty jako Barcelona nebo Madrid.

Dominantou je místní gotická katedrála, která turisty láká nejen díky své zajímavé architektuře, ale především pro to, co se v ní ukrývá. Je zde totiž umístěn alabastrový kalich, o němž se traduje, že je to Svatý grál, z něhož Kristus pil při poslední večeři. 

Katedrála, Valencie - Španělsko

Důležitou historickou památkou jsou také věže Torres de Serranos, které patří k městským hradbám. Jedná se o nejstarší gotickou vstupní bránu v Evropě.

Byli jsme rádi, že jsme navzdory původnímu plánu zůstali ve Valencii až do večera. Zamířili jsme totiž na hlavní náměstí Plaza Ayuntamiento a ta podívaná stála za to. Nachází se zde radnice a další administrativní budovy, které v noci doslova září díky barevnému nasvícení.

Odpočinková dovolená okořeněná výborným jídlem

Španělsko je oblíbeným místem pro turisty, kteří si chtějí užít příjemnou dovolenou u moře, nechat se lechtat slunečními paprsky a užívat si skvělou gastronomii. Letoviska Alicante a Peñíscola patří k těm nejžádanějším především díky nádherným a kvalitním plážím, vysoké úrovni služeb, ale také bohaté nabídce aktivit. I lidé, které ležení na pláži po pár dnech omrzí, si takovou dovolenou nepochybně užijí. Možností je tady víc než dost. Není problém se věnovat sportu nebo vyrazit na výlet do Valencie či Barcelony.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej