Eurovíkend v Ženevě

Dnes vás zvu k návštěvě Švýcarské konfederace. Nepozvu vás do hlavního města Bernu, ale představím vám nejzápadnější město této alpské země. Město se nachází na břehu Ženevského jezera (Lac Léman) u odtoku řeky Rhôny z této vodní plochy.

Švýcarská vlajka

V Ženevě se neztratíte

Ženeva není největším městem Švýcarska, ale je hned ve velikosti za Curychem. Mezi těmito městy však panuje zdravá řevnivost. Nemusíte se však obávat, v Ženevě žije necelých 200 tisíc obyvatel a město samotné je velmi přehledné. I bez mapy se tu nemůžete ztratit. Přehlednou mapu města obdržíte v každém hotelu, popřípadě v turistických informacích, které se nacházejí v budově hlavní pošty. Pokud nemáte tištěného průvodce s sebou, v turistických informacích vám rádi poradí, co je třeba ze Ženevy vidět.

OSN a vodotrysk - Ženeva

Kosmopolitní Ženeva

Ženeva je kosmopolitním městem a potkáte tu lidi všech ras a snad i náboženství. A jak to tak chodí v takovýchto městech, není v soužití žádný problém. Je to zřejmě dáno tím, že v Ženevě sídlí mnoho mezinárodních organizací. Naleznete tu část OSN, předcházelo mu Společenství národů, které tu sídlilo v první polovině 20. století. Dále zde naleznete Světovou zdravotnickou organizaci, Mezinárodní telekomunikační unii, Mezinárodní organizaci pro normalizaci, Mezinárodní organizaci práce, ústředí Červeného kříže atp. Nedaleko Ženevy na francouzské hranici se nachází CERN – Evropská organizace pro jaderný výzkum s největším urychlovačem světa. Z centra města se tam pohodlně dostanete linkou číslo 18.

Ženeva - vstup do OSN

Ženeva - Mezinárodní výbor Červeného kříže

Téměř celé město je obklopeno Francií...

Ať se vydáte na sever, západ či jih. Na hranicích jsou ještě patrné budovy celnic, ale Švýcarsko je od roku 2008 členem schengenského prostoru, třebaže není členem Evropské unie. Z toho vyplývá, že pro návštěvu Švýcarska vám stačí platný občanský průkaz, ale můžete cestovat i na cestovní pas, jen vám ho na hranicích nikdo nebude kontrolovat.

Švýcarsko-francouzská hranice - Ženeva

Centrum Ženevy

Historické centrum města je opravdu malé a velikostně bych ho přirovnal k pražským Hradčanům. V úzkých malebných uličkách byste se mohli ztratit, ale jakmile půjdete pořád za nosem, budete během čtvrt hodinky na okraji tohoto zastavěného pahorku. Středu města vévodí majestátní Katedrála svatého Petra. Jedná se o kamennou románsko-gotickou stavbu z počátku 13. století. V sousedství se nachází bývalý biskupský palác, ve kterém dnes sídlí mezinárodní muzeum reformace. V Ženevě je dost muzeí. 

Ženeva - Katedrála sv. Petra

Pokud z pahorku sejdete směrem k jezeru, určitě neminete zajímavou městskou bránu Molard. Od ní je to již kousek k přístavišti přívozů. 

Ženeva - Věž Molard

Po Ženevském jezeře jezdí čtyři linky přívozů, které jsou zahrnuté do sítě městské hromadné dopravy. Můžete se však za turistický poplatek svézt i výletními loděmi, které nabízejí plavbu po jezeře v různých časových délkách.

Ženevské jezero

Vodotrysk - Ženeva

U výtoku řeky z jezera se nachází malý ostrov, kterému dominuje socha Jeana-Jacquese Rousseaua, který se v Ženevě narodil. Ostrov je s nábřežími spojen lávkou.

Ženeva - socha J. J. Rousseau

Na pravém břehu jezera se nachází hlavní nádraží, na které přijíždějí pravidelné vlaky z letiště. Prostor před nádražím je hlavní přestupní bod městské dopravy. Naleznete zde zastávky tramvají, trolejbusů a autobusů. Ty vás odtud odvezou do všech koutů Ženevy a dokonce i do přilehlých obcí a občas se stane, že projedete území nedaleké Francie.

Autobusová linka č. 8

Pro turistu je zajímavá autobusová linka číslo 8. Od nádraží se s ní můžete vydat oběma směry. Na jednu stranu s ní dojedete k Paláci národů. Dnes zde sídlí pobočka OSN, kterou můžete navštívit. Při vstupu vás čeká bezpečnostní prohlídka. Vytisknou vám navštívenku a po zaplacení vstupu se můžete těšit na prohlídku konferenčních sálů.

Palác národů - Ženeva

V budově se nachází i jedna ze tří poboček OSN pošty. V prodejně suvenýrů si můžete zakoupit pohlednice a u poštovní přepážky známky OSN. Poštovné se shoduje s cenami švýcarské pošty, ale pokud použijete známky OSN, musíte je nalepit zde a vhodit do jediné poštovní schránky, která je na poště umístěná. Známky v Ženevě jsou neplatné, tam musíte použít klasické švýcarské známky. Takže můžete zde zakoupit a poslat poměrně originální suvenýr z OSN.

Pošta - Ženeva

OSN pošta - Ženeva

Když se vypravíte linkou číslo 8 na druhou stranu, opustíte město Ženeva a dojedete do přilehlé vesnice Veyrier na švýcarsko-francouzské hranici. Překročením hranice a rušné silnice dojdete dobře značenou cestou ke kabinové lanovce. Zde se platí eury, jste na území Evropské unie. Se švýcarskými franky zde nepochodíte, pokud ano, tak v nevýhodném kursu. Ale lanovku můžete zaplati platební kartou. Dráha lanovky je strmá. Stoupáte v kabině téměř kolmo vzhůru. Horní stanice je na kopci Saléve. Odtud máte nádherný výhled na město a přilehlé okolí. Spatříte modrou plochu jezera, v odpoledním slunci nasvícený bílý Palác národů i nevelkou přistávací plochu letiště.

Lanovka Saléve - Ženeva

Až se vrátíte zpátky do města, nezapomeňte, že na levém břehu je rozlehlá písečná pláž. Voda v jezeře je čirá a vábí k osvěžení. Celý levý břeh je uzpůsoben jako promenáda a naleznete tu místa k oddychu i občerstvení. 

Přívoz - Ženevské jezero

Od pláže se přívozem dostanete na pravý břeh, kde se nachází městská botanická zahrada. Ta se nachází pod nepřístupnými zahradami OSN a je přístupná zdarma. Nedaleko se nachází rozlehlý městský park Mon Repos, ve kterém jsou stavby zahradních zámečků. Převážně slouží rodinným piknikům a grilovacím akcím. 

Botanická zahrada - Ženeva

Pár rad a zajímavostí na závěr

Ještě než přidám na závěr pár praktických rad, napíšu i o významu Ženevy pro naši vlast. V roce 1898 zde italský anarchista zapíchl pilníkem naší císařovnu Alžbětu, známou spíše pod jménem Sissi. Jednou ranou do srdce tak udělal z císaře vdovce. V roce 1915 v hotelu Richmond pobýval v exilu Tomáš Garrigue Masaryk. O tři roky později v hotelu Beau River vyhlašuje deklaraci o nezávislosti Československa. Je náhodou, že zrovna před tímto hotelem před dvaceti lety byla zavražděna císařovna rakousko-uherská?

Socha Sissi - Ženeva

Praktické rady na závěr. Letadlem z Prahy přímou linkou trvá let 75 minut. Až přistanete na letišti Ženeva, dívejte se pozorně, neboť je z tohoto letiště výstup i do Francie, která je opravdu blízko. Po vyzvednutí kufrů nechvátejte, neboť jsou tam umístěné automaty na veřejnou dopravu. Máte totiž nárok na jízdenku zdarma v délce 80 minut, což vám bohatě stačí, abyste se dostali do svého hotelu. Je jedno, zda využijete vlak, autobus či trolejbus a zda budete přestupovat.

V hotelu vás vybaví na všechny dny jízdenkou na MHD, která jezdí v Ženevě. Pokud by na to zapomněli, ozvěte se, ale Švýcaři na toto nezapomínají. Jízdenku noste stále u sebe i s osobním dokladem, neboť jízdenka je nepřenosná. Takže dopravu po Ženevě máte vyřešenou.

Ubytovacích kapacit ve městě je mnoho a záleží jen na vás, jak máte nastavený standard pro ubytování. Švýcarsko patří k dražším destinacím, tak s tím počítejte. Platí se švýcarskými franky, které bez problému seženete i v České republice. Pokud byste chtěli v Ženevě platit eury, je to v řadě podniků možné, ale pozor ceny ve frankách jsou i cenami v eurech, to znamená, že tratíte 2 koruny na euru!

Švýcarské franky

Velmi rozšířené jsou restaurace s tureckým typem občerstvení, takže si můžete téměř všude dopřát chutné kebaby. Nezapomeňte ochutnat pravou švýcarskou čokoládu. Ta se na jazyku sama rozpouští. Věřím, že si návštěvu Ženevy užijete.

Další tipy na eurovíkend - Lucembursko, malebná země jako dlaňGaudího Barcelona nebo Amsterdam, město úzkých domů a tulipánů. A ještě další tipy na výlety najdete na našem blogu :-)
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej