Otázky a odpovědi k leteckému cestování

Kdo nikdy neletěl letadlem, pro toho je první cesta obrovským zážitkem a především cestou do neznáma. Ani zkušení cestovatelé ale nevědí všechno a kdykoliv je může něco překvapit. Dali jsme proto dohromady otázky a odpovědi, na které se nás ptáte nebo jste se možná báli zeptat :-)

Obecně

Je nutný cestovní pas?

Pokud je vaším cílem země Evropské unie nebo členský stát Schengenského prostoru, pak cestovní pas nepotřebujete a postačí vám občanský průkaz. Cestujete-li do vzdálenějších míst, před cestou si důkladně prostudujte všechny podmínky vstupu do země - na druhou stranu nechat si udělat pas za pár korun není problém a předejdete tak možným problémů zcela určitě. Do některých zemí je také nutné platné vízum.

Vyplatí se cestovní pojištění?

Hodně lidí vás asi bude odrazovat od životního pojištění od potulných prodejců, ale cestovní pojištění se vám v případě nemoci nebo zranění skutečně vyplatí. Základem je pojištění léčebných výloh, protože delší léčba vás v zahraničí může vyjít na tisíce až desetitisíce korun. Pojistit se předem doma stojí přitom pouhých pár stovek. Pořídit si můžete před cestou též úrazové připojištění, pojištění zavazadel nebo storno poplatků, nebo třeba pojištění na rizikové sporty.

Kolik mohu mít s sebou zavazadel?

Běžná je pro jednu osobu při klasické cestě s cestovkou kombinace jednoho odbaveného zavazadla (k němuž během letu nemáte přístup) a jednoho kabinového zavazadla, které bude po celou cestu u vás. Za další zavazadla si u většiny leteckých společností budete muset připlatit. Totéž platí u nízkonákladových dopravců, kde máte v ceně letenky pouze příruční zavazadlo.


cestovní pas

Zavazadla do letadlaMobil

 

Jaké jsou maximálně povolené rozměry příručního zavazadla?

Typickým rozměrem pro kabinové zavazadlo je např. 56 x 45 x 25 cm (délka, šířka, výška).

Jak je to s cestováním s malými dětmi?

Děti do dvou let mohou při letu sedět na klíně dospělého, děti starší už nikoliv a musejí mít standardní sedadlo. Dítě do dvou let věku také nemá nárok na přepravu zavazadel s výjimkou kočárku nebo autosedačky.

Co mám dělat, když mi aerolinka zničí nebo poškodí kufr?

Jakmile je vaše zavazadlo odbavené, je za jeho stav zodpovědná letecká společnost. Pokud vám tedy v cíli vaší cesty dorazí poškozené, doporučujeme ihned vyhledat reklamační oddělení (poškození je nutné nahlásit nejpozději do 7 dnů). Jestli letíte s cestovkou, pak kontaktujte delegátku a řešte s ní situaci na pobočce letecké společnosti. Chcete-li se poškození vyhnout nebo alespoň možnost zmírnit, doporučujeme zabalit před cestou nebo přímo na letišti do igelitové fólie.

Jak cestovat na vlastní pěst a pořizovat levnější letenky?

Když budete pravidelně sledovat užitečné zdroje, můžete je pořídit výrazně levněji. Mnoho aerolinek před odletem zlevňuje, aby naplnilo letadlo, při rezervaci se může objevit chybná cena nebo si třeba letenky pořídíte ve výrazném first-minute předstihu. Více o nákupu levných letenek se dočtete v našem textu Jak na levné letenky.

V letadle

Mohu mít v letadle zapnutý telefon?

Ano, u většiny aerolinek můžete mít telefon, tablet nebo notebook po celou dobu letu zapnutý, ale některé letecké společnosti však vyžadují přepnutí do letového/flight režimu (nebo vypnutí, pokud to váš přístroj neumožňuje), jiné upouštějí už i od toho. Vaše přístroje nemohou ovlivnit přístroje v letadle, jak praví asi nejznámější letecký mýtus.

Proč mi v letadle zaléhají uši?

K zalehnutí nebo k mírnému praskání, píchání a pocitu tlaku v uších vám dochází téměř vždy, nejde o nic neobvyklého. Způsobuje je změna tlaku v kabině, předejdete nebo se jich zbavíte žvýkáním a cucáním bonbonů, příp. zívnutím. Od měnícího se tlaku vás může také rozbolet hlava nebo zuby.

Proč nesmí být zavřené během startu a přistání clony oken?

Důvodem je bezpečnost při nouzových situacích - když by např. došlo v letadle k požáru, hasiči tak budou moci rychleji lokalizovat oheň a jeho ohnisko. Stejně tak kdyby došlo k evakuaci letadla, personál bude rychleji vědět, který exit použít, protože je bezpečnější.

Proč se při startu a při přistání zhasíná osvětlení v letadle?

I tady je důvodem bezpečnost, resp. prevence. Při nouzové situaci by totiž mohlo světlo zhasnout a lidským očím chvíli trvá, než si v takovém případě přivyknou na světelné podmínky.

Interiér letadla

Bezpečnost

Mohu cestovat letadlem, když jsem těhotná?

Ano, ale berte v úvahu, že každá cesta může být riziková. Přibližně do 28 týdne můžete létat bez obav, mezi 28. a 36. týdnem vás většina aerolinek přepraví pouze s lékařským potvrzením. Po 36. týdnu vás kvůli vaší vlastní bezpečnosti nepřepraví už téměř žádná letecká společnost v rámci klasického letu. Nezapomeňte si také důkladně prostudovat nabídku cestovního pojištění - téměř žádná pojišťovna vás nepojistí po 26. týdnu.

Mohu cestovat se zdravotními problémy?

Určitě doporučujeme poradit se před cestou se svým lékařem, a to zvlášť pokud jste po infarktu, máte srdeční arytmii nebo trpíte některou vážnější nemocí. Někdo může mít potíže, jiný nikoliv, porada s lékařem vám pomůže.

Co si nemohu zabalit do příručního zavazadla na palubu?

Když pomineme věci, které byste si tak jako tak pravděpodobně nebrali (zbraně, hořlaviny či výbušniny), pak jsou to mimo jiné nože, nůžky, žiletky, sportovní a turistické hole, rybářské pruty a především tekutiny v množství větším než 100 ml. Naopak se nemusíte bát cestovat s léky nebo dětskou výživou. Na toto téma jsme sepsali i samostatný článek. Přečtěte si, jak probíhá bezpečnostní kontrola při odbavení.

Mohu převážet baterie?

Jak kde, i v tomto případě platí, že se kontroly na letištích hodně různí. Máte-li např. powerbanku, další baterie do fotoaparátu či notebooku, raději je uschovejte do odbaveného zavazadla. Li-Ion baterie, což jsou klasické nabíjecí baterie do většiny zařízení, mají předepsanou maximální kapacitu, s níž do příručního zavazadla můžete. Někde vám je dokonce nepovolí ani v odbaveném. S předpisy se proto raději důkladně seznamte předem.

Může bezpečnostní rám zapípat, i když na sobě nemám nic kovového?

Ano, na některých letištích probíhají namátkové kontroly cestujících, které systém zabudovaný v bezpečnostním rámu náhodně vybírá. Pokud u sebe nemáte nic nepovoleného, nemáte se čeho bát.

Mohou na letišti kontrolovat můj notebook nebo mobilní telefon?

Vřele doporučujeme, abyste měli telefon nebo notebook vždy nabitý a spustitelný, protože na některých letištích je nutné je spouštět nebo ukázat, že normálně fungují. Pokud si tedy před návratem chcete "dojet" baterku a dobít až doma, raději nabíjejte už před odletem.

Co když se stane nečekaná událost či katastrofa v zemi, kde právě jsem?

V první řadě buďte opatrní, a pokud vás situace ohrožuje, pokuste se co nejdříve odletět zpět do České republiky. Chcete-li být na podobné situace připravení v předstihu, zaregistruje se před cestou do systému DROZD, o který se stará Ministerstvo vnitra ČR. DROZD slouží k poskytování důležitých informací a pomoci. Více jsme o něm psali ve článku Bezpečně do zahraničí s DROZDem.

Pražské letiště

Jak to chodí na letišti Václava Havla v Praze?

Letíte-li poprvé, pak se možná nebudete umět na ruzyňském letišti orientovat. My na vás ale myslíme, takže se mrkněte na Užitečné informace, když letíte z Prahy.  V článku se dočtete o terminálech letiště a kde najdete mj. směnárny, lékárnu, bankomat či balení zavazadel. Pokud chcete o letišti vědět více, pak se podívejte na článek o jeho historii a současnosti.

Je na pražském letišti internet?

Ano, zdarma a bez hesla se můžete připojit bezdrátově na Wi-Fi síť "prg.aero-free".


Letiště Václava Havla Praha

Odkud kam a s kým se létá z pražského letiště?

V letošním roce má letiště Václava Havla přímý spoj s více než 130 destinacemi, mezi kterými figurují jak známá turistická centra tak netradiční místa, které možná ani neznáte. Více o destinacích a dopravcích si můžete přečíst v nedávném článku Zaparkuj a leť

Jaké je nejlepší parkoviště u letiště Václava Havla?

Na webu tohoto parkoviště právě jste - ale teď vážně...chcete-li si vybrat spolehlivé a bezpečné parkoviště, vybírejte pečlivě, protože většina parkovišť není pojištěná nebo nenabízí příliš kvalitní služby (Bude vás bavit čekat, než se zaplní celý mikrobus?). Abychom vám s výběrem pomohli, pročtěte si náš článek Jak vybrat parkování u letiště. A když to bude právě u nás, budeme rádi :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej