Blog Parkování R7 nejen o cestování

  • Bílý dům - Washington, dc, usa.jpg

    Washington D.C., metropole bez davů a mrakodrapů

    Žije si svůj americký sen. Toto spojení se používá pro ty, kteří díky tvrdé práci, píli a odvaze dokázali jít za svými cíli, vystoupat po společenském žebříčku a zbohatnout. Ale pro nás bylo splněním takového amerického snu už to, že jsme se do Spojených států vůbec mohli podívat. Při cestách po Americe jsme samozřejmě nemohli vynechat hlavní město – Washington D.C.

  • Ostřihom Maďarsko 1500.jpg

    Ostřihomské zastavení

    Dnes jsem vybral zajímavé město našich bývalých sousedů. Maďarsko již téměř 30 let není naší sousední zemí. Po rozpadu Československa jsme o tohoto souseda přišli. Přesto Maďarsko ovlivňovalo kulturně, politicky i gastronomicky Čechy, Moravany i Slezany. Ať to bylo v dobách vlády krále uherského a chorvatského Matyáše I. Korvína, který se roku 1469 stal dědičným králem českým. Matyáš vládl na Moravě, ve Slezsku a v Lužici. Tak později jsme se s Maďary potkali v habsburské monarchii, která dospěla až do rakousko-uherského vyrovnání roku 1867. A s Maďarskem jsme opět spojeni, tentokrát členstvím v Evropské unii.

  • maroko tržnice 1500.jpg

    Maroko - severoafrické království

    Dnes vás zavedu mimo starý kontinent. Vybral jsem pro vás jediné severoafrické království. Touto exotickou zemí je Maroko. Maroku se vyhnulo tzv. Arabské jaro, a proto je to bezpečná nedaleká destinace. Maroko nabízí umírněný islám s orientálními památkami, nefalšovaným arabským životem a naprostou bezpečností.

  • Lazarův chrám - Larnaka, Kypr 1500.jpg

    Kypr - jarní cesta po nejvýchodnějším území unie

    Kypr si většina středoevropanů spojuje hlavně s letní dovolenou na slunečných plážích. Po pravdě řečeno kyperské pláže nepatří k těm nejkrásnějším, co jsem kdy viděl, nicméně je tento ostrov nadmíru zajímavou zemí a určitě stojí za návštěvu. Podle mého je to nejlepší právě na jaře, kdy i jinak vyprahlá místa kvetou a zelenají se, a ceny všech služeb jsou mnohdy i na čtvrtině sezónního standardu. A pokud jste zvyklí vykoupat se v Čechách v červnovém rybníku, ani teplota moře vám nebude připadat zase tak strašná, takže kratičkou koupel si určitě dopřejete. Zde je tedy pár postřehů pro případné návštěvníky této nejvýchodnější výspy Evropské unie.

  • San Marino1500.jpg

    San Marino, miniaturní republika, kde vznešenost protkala každý kout

    Malá země s velkým duchem. Tak by se dalo popsat San Marino. Napovídá tomu ostatně i oficiální název Serenissima Repubblica di San Marino, tedy doslova Nejvznešenější republika sv. Marina. Jde o třetí nejmenší evropskou zemi (po Vatikánu a Monaku) a pátý nejmenší stát na světě. Jeho rozloha je 61 kilometrů čtverečních a žije zde zhruba 32 tisíc obyvatel. Tím se dá srovnat s některými okresními městy v Česku. Na malém prostoru je toho však k vidění velké množství. A atmosféra, ta je nepopsatelná. Nicméně se o její popis stejně pokusíme.

  • Sicílie, Itálie - Palermo 1500.jpg

    Sicílie, největší ostrov Středomoří

    Ostrov ve tvaru trojúhelníku ležící ve Středozemním moři má řadu jmen. Mnozí ho považují za ráj citrusů, neboť citron tu roste skoro jako plevel a místní trhy doslova přetékají mandarinkami a pomeranči. Ostatní o Sicílii mluví jako o jednom velkém muzeu, či o křižovatce kultur, neboť na jednom ostrově můžete navštívit řecké chrámy, římské amfiteátry, normanské paláce, arabské mozaiky, ale i klasické barokní stavby.

  • parlament - budapešť 1500.jpg

    Budapešť, město horkých pramenů na Dunaji

    Ačkoliv je Budapešť téměř za humny, stále je zde mnoho lidí, kteří tuto výjimečnou středoevropskou metropoli ještě neobjevili. A ti, kteří hlavní město Maďarska už navštívili, určitě potvrdí, že přívlastek výjimečná, je opravdu na místě. Mimo fakt, že se jedná o největší lázeňské město v Evropě s množstvím horkých minerálních pramenů, nabízí Budapešť desítky muzeí a galerií, vynikající osobitou kuchyni a dokonce i přírodní park s krápníkovými jeskyněmi.

  • bibione pláž 1500.jpg

    Bibione, Terst a Palmanova – oddychová i poznávací dovolená v Itálii

    Obrovské bažiny a mokřady, kolem kterých létali komáři a další havěť. Kdo by čekal, že o 100 let později bude z tak nevábné oblasti jedno z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších letovisek nejen v Itálii, ale v celé Evropě. Řeč je o Bibione. Přivítá vás nádherná pláž se skvělým zázemím, ale také řada kvalitních restaurací, tradiční trhy nebo bohaté sportovní vyžití. Těšit se můžete i na prvotřídní servis. A velkou výhodou je, že díky své poloze je pro Čechy velice dobře dostupné. To platí i pro místní ceny.

  • Valne shromazdeni OSN- New York, USA 1500.jpg

    New York, návštěva OSN

    Do New Yorku jsem vás vzal již dvakrát a určitě ani dnešní třetí návštěva nebude poslední. New York je velmi zajímavé město a určitě si zaslouží cestovatelskou pozornost právem.

  • Maundays Bay, loďky - Anguilla, Karibik 1500.jpg

    Anguilla = úhoř

    Opět vás pozvu do mého oblíbeného koutu světa, kterým je oblast Karibiku, konkrétně Malé Antily. Tento perlový náhrdelník táhnoucí se od Portorika k břehům Jižní Ameriky je naprosto famózní. Zajímavostí pro mne bylo zjištění, že ostrovy jsou natolik rozdílné ve své podobnosti, nebo snad možná jsou si podobní ve své rozdílností. Při své první cestě do Karibiku jsem si nemyslel, jak moc mě tyto malé ostrůvky uchvátí a vezmou za cestovatelské srdce. Říkal jsem si ostrov jako ostrov, ale to jsem se opravdu šeredně mýlil a vlastně jsem těmto svébytným ostrůvkům křivdil.

  • Moritzburg  - zámky Sasko, Německo 1500.jpg

    Na skok k sousedům do Saska

    Doba moc cestování nepřeje, ale přesto si vás dovolím pozvat za barokními skvosty do Německa, a to přímo konkrétně do Saska. Saskou metropolí jsou Drážďany, které se nacházejí na nám dobře známé řece Labi.

  • Kostarika z vyhlídky1500 2.jpg

    Kostarika, pozvánka do zahrady

    Tentokrát vás chci zavést do botanické a zároveň zoologické zahrady. Nebojte se však, budeme společně cestovat, a to poměrně daleko. Tou největší zahradou, kde se nalézají četné druhy květeny a mnoho druhů zvěře, včetně hmyzu a ptactva, kterou jsem kdy navštívil, je Kostarika. Určitě jste již o této středoamerické zemi mnohé slyšeli. Tak tomu bylo i u mne, ale přesto jsem se rozhodl, že její půvab poodkryji a nyní se s vámi o své poznatky podělím.

  • Americké Panenské ostrovy - pláž, plachetnice1500.jpg

    Americké Panenské ostrovy, křehký ráj v Karibiku

    Není tomu tak dávno, co se nad severovýchodním cípem Malých Antil prohnaly těsně za sebou dva hurikány (rok 2017). Mají na svědomí lidské životy i materiální ztráty. Přesto je důležité napsat, že hurikány tuto oblast ohrožují mnohem déle. Byly tu i v dobách, kdy se vůbec neuvažovalo nad tím, že lidská činnost ovlivňuje podnebí.

  • Plaz na Nukuteatea - Wallis 1500.jpg

    Wallis a Futuna, tropický ráj beze spěchu

    Dnes se vypravíme do jednoho z mých oblíbených koutů světa, a to do Tichomoří. Zde se ve spoustě slané vody nachází tři zapomenuté vulkanické ostrovy s několika útesy, které jsou francouzským zámořským územím. Třebaže jsou formálně součástí Francie, nejsou členem Evropské unie. I když na letišti vedle francouzské vlajky vlaje z jedné strany vlajka Wallisu a Futuny a z druhé vlajka Evropské unie.

  • Mostar most 04 - Bosna a Hercegovina 1500.jpg

    Bosna a Hercegovina

    Dnes společně zavítáme opět na Balkánský poloostrov, jmenovitě do mnohonárodnostního státu Bosna a Hercegovina. K tomuto kroku mě vedou znepokojivé informace o možném zániku tohoto státního útvaru. Nebo spíš o možném rozdělení této federace na dvě samostatné části, které by spěly ke sjednocení se sousedními zeměmi. Obávám se však, že by to opět vedlo k prolévání krve. Což na tak malou zemi by bylo další velké utrpení, které si snad nezaslouží. Bosna a Hercegovina oplývá nejen nádhernou přírodou, divokými horami, hlubokými lesy a dravými řekami, ale i města se vyznačují malebností a balkánskou orientální atmosférou.

  • Bajterek - Nur-Sultan, Kazachstán 1500.jpg

    Nur-Sultan, stepní hlavní město

    Dnes vás opět pozvu do Kazachstánu, kam jsme se podívali před časem. To jsme si prohlédli největší a bývalé hlavní město Almaty.

  • dominicana pláž__Dominikánská republika_1500.jpg

    Dominkánská republika, neopěvovaná, ale přesto krásná

    Na internetu najdete spoustu recenzí, které popisují Dominikánskou republiku jako tu horší karibskou destinaci, kde není příliš co k vidění a místní lidé jsou arogantní a neochotní. Ze své zkušenosti mohu říct, že to rozhodně není pravda a důkazem může být i to, že stále patří mezi nejnavštěvovanější země Karibiku.

  • nizwa omán 15002.jpg

    Omán, dovolená v zemi kadidla

    Jestli máte chuť zažít kouzlo Arabského poloostrova, ale nestojíte o okázalý luxus Dubaje a neláká vás ani dovolená v hotelu u umělé laguny s téměř vroucí vodou, zkuste zamířit o pár kilometrů jihovýchodním směrem. Sousedem Spojených arabských emirátů je totiž země, která dlouhou dobu zůstávala západním turistům neznámá, a nebylo vůbec snadné získat povolení ke vstupu. Řeč je o Ománu, zemi krásných přírodních pláží a oáz skrytých mezi horskými hřebeny, kde okusíte chuť pravé Arábie.