Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Makedonie Ochrid velké rozlišení.jpg

    Severní Makedonie, opomíjená země Evropy

    Dnes bych vám rád představil jednu balkánskou zemi. Mnoho turistů tam nezavítá a já si myslím, že je to škoda. Novodobá historie Makedonie, to je ta země, která je neprávem opomíjená, začíná v roce 1991 (takže je starší než Česká republika), kdy se Makedonie odtrhla od tehdy již rozpadající se Jugoslávie.

  • san marino 1500.jpg

    Nejstarší republika světa

    V tyto jarní dny vám rád představím nejstarší fungující republiku světa, která určitě stojí za návštěvu. Přestože rozlohou je tato republika nepatrná a na globu světa byste ji hledali marně, není nejmenší republikou světa. Nejmenší republikou je ostrovní stát Nauru v Tichomoří, kam vás určitě někdy zavedu též.

  • Rissky snem - Berlín, Německo1500.jpg

    Berlín – rozdělené město?

    Jaro je už tady a s ním se opět otevírají možnosti výletu. Pro začátek se vám pokusím představit hlavní město našich sousedů. Berlín není daleko a na jarní eurovíkend je jak dělaný. Berlín je nejen hlavním městem Německa, ale má obdobné postavení jako Praha, je jednou ze spolkových zemí. Brémy spolu s Hamburkem a zmíněným Berlínem mají výsostní postavení. Všechna tři města mají statut spolkové země Spolkové republiky Německo.

  • letadlo - článek jak na levné letenky 1500.jpg

    Levné letenky, jak létat co nejlevněji

    Zažíváme zlatou dobu cestování. Snad každý koho lákají dálky, mi dá za pravdu, že letenky nikdy nebyly dostupnější než dnes. Stále slyšíme, jak někdo téměř s prázdnou kapsou procestoval svět a zaletět si na prodloužený víkend na druhou stranu Evropy už také není výsada jen horních deseti tisíc.

  • Chiva_Uzbekistán_1500.jpg

    Uzbekistán nově bez víz

    Od 1. února 2019 cestovní pas České republiky opět posílil. Díky tomuto cestovnímu dokladu se dostaneme do další země pohodlněji a levněji. K prozkoumání nás láká středoasijská republika Uzbekistán, která zrušila vízovou povinnost za účelem turistiky, která nepřesáhne 30 dnů.

  • PB190286 barvy.jpg

    Kuba, dovolená v turistickém ráji

    Kuba je také často nazývána perlou Karibiku. Je to nádherné místo ať už pro milovníky historie, divukrásné přírody, nebo nádherných pláží s bílým jemným pískem a teplým mořem, které vás zvou do svých vln, nebo vyzývají k lenošení i procházkám podél moře. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na milovníky kubánských doutníků či míchaných drinků se světoznámým rumem, se kterým zde opravdu nešetří. Tak i tito gurmánští cestovatelé si přijdou opravdu na své. Nezanedbatelné také je, že Kuba je pro cestovatele bezpečná a přívětivá a Kubánci jsou příjemní a milí lidé.

  • Mrakodrap Shanghai Tower výhled 1500.jpg

    Šanghaj, město mnoha světových NEJ

    V Šanghaji jsme se ocitli vlastně tak trochu náhodou. Když jsme kupovali letenky do Asie, nejprve jsme byli trochu zklamaní dlouhým přestupem, kterému se prostě nedalo vyhnout. Čekal nás přesně jeden celý den v Šanghaji, na cestě tam i zpět. Když jsme začali zjišťovat, jak vlastně můžeme s takovými dvěma dny naložit, náš názor se začal obracet. Za běžných okolností bychom si asi výlet do města sami nevybrali. Ale poté, co nám začal internet rozkrývat zajímavosti tohoto města, jsme se začali vyloženě těšit.

  • Americká Samoa_Pobrezi 1500.jpg

    Americká Samoa, poslední oslava příchodu roku 2019

    Na celé planetě snad již utichly petardy, které hlučně vítají nový rok. V záplavě ohňostrojů se postupně objevilo každé časové pásmo. Troufnu si však napsat, že poslední časové pásmo UTC -11, nebylo tímto fenoménem tak mohutně zasáhnuto. Která území jsou v tomto časovém pásmu zastoupená? Převážně ta americká, tj. patřící Spojeným státům americkým. Jmenovitě se jedná o Midway, Jarvisův ostrov, Americkou Samou a novozélandský ostrov Niue.

  • vyhlídka na ostrově Sal 1500.jpg

    Kapverdy nově bez víz!

    Kapverdská vláda od 1.1. 2019 zrušila pro občany Evropské unie, tudíž i pro držitele českých cestovních pasů, vízovou povinnost.

  • Nevis Peak 1500_Karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis.jpg

    Karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

    Sychravý a chladný podzim se již dostavil, proto je na čase se poohlédnout po nějaké destinaci, kde v tuto roční dobu je příjemné slunečné počasí, teplota se ustálila na 25 °C a tropická vlhkost je snesitelná. Vybral jsem pro vás zajímavou federaci Malých Antil.