Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Bílý dům - Washington, dc, usa.jpg

    Washington D.C., metropole bez davů a mrakodrapů

    Žije si svůj americký sen. Toto spojení se používá pro ty, kteří díky tvrdé práci, píli a odvaze dokázali jít za svými cíli, vystoupat po společenském žebříčku a zbohatnout. Ale pro nás bylo splněním takového amerického snu už to, že jsme se do Spojených států vůbec mohli podívat. Při cestách po Americe jsme samozřejmě nemohli vynechat hlavní město – Washington D.C.

  • Ostřihom Maďarsko 1500.jpg

    Ostřihomské zastavení

    Dnes jsem vybral zajímavé město našich bývalých sousedů. Maďarsko již téměř 30 let není naší sousední zemí. Po rozpadu Československa jsme o tohoto souseda přišli. Přesto Maďarsko ovlivňovalo kulturně, politicky i gastronomicky Čechy, Moravany i Slezany. Ať to bylo v dobách vlády krále uherského a chorvatského Matyáše I. Korvína, který se roku 1469 stal dědičným králem českým. Matyáš vládl na Moravě, ve Slezsku a v Lužici. Tak později jsme se s Maďary potkali v habsburské monarchii, která dospěla až do rakousko-uherského vyrovnání roku 1867. A s Maďarskem jsme opět spojeni, tentokrát členstvím v Evropské unii.

  • maroko tržnice 1500.jpg

    Maroko - severoafrické království

    Dnes vás zavedu mimo starý kontinent. Vybral jsem pro vás jediné severoafrické království. Touto exotickou zemí je Maroko. Maroku se vyhnulo tzv. Arabské jaro, a proto je to bezpečná nedaleká destinace. Maroko nabízí umírněný islám s orientálními památkami, nefalšovaným arabským životem a naprostou bezpečností.

  • Lazarův chrám - Larnaka, Kypr 1500.jpg

    Kypr - jarní cesta po nejvýchodnějším území unie

    Kypr si většina středoevropanů spojuje hlavně s letní dovolenou na slunečných plážích. Po pravdě řečeno kyperské pláže nepatří k těm nejkrásnějším, co jsem kdy viděl, nicméně je tento ostrov nadmíru zajímavou zemí a určitě stojí za návštěvu. Podle mého je to nejlepší právě na jaře, kdy i jinak vyprahlá místa kvetou a zelenají se, a ceny všech služeb jsou mnohdy i na čtvrtině sezónního standardu. A pokud jste zvyklí vykoupat se v Čechách v červnovém rybníku, ani teplota moře vám nebude připadat zase tak strašná, takže kratičkou koupel si určitě dopřejete. Zde je tedy pár postřehů pro případné návštěvníky této nejvýchodnější výspy Evropské unie.

  • San Marino1500.jpg

    San Marino, miniaturní republika, kde vznešenost protkala každý kout

    Malá země s velkým duchem. Tak by se dalo popsat San Marino. Napovídá tomu ostatně i oficiální název Serenissima Repubblica di San Marino, tedy doslova Nejvznešenější republika sv. Marina. Jde o třetí nejmenší evropskou zemi (po Vatikánu a Monaku) a pátý nejmenší stát na světě. Jeho rozloha je 61 kilometrů čtverečních a žije zde zhruba 32 tisíc obyvatel. Tím se dá srovnat s některými okresními městy v Česku. Na malém prostoru je toho však k vidění velké množství. A atmosféra, ta je nepopsatelná. Nicméně se o její popis stejně pokusíme.

  • Sicílie, Itálie - Palermo 1500.jpg

    Sicílie, největší ostrov Středomoří

    Ostrov ve tvaru trojúhelníku ležící ve Středozemním moři má řadu jmen. Mnozí ho považují za ráj citrusů, neboť citron tu roste skoro jako plevel a místní trhy doslova přetékají mandarinkami a pomeranči. Ostatní o Sicílii mluví jako o jednom velkém muzeu, či o křižovatce kultur, neboť na jednom ostrově můžete navštívit řecké chrámy, římské amfiteátry, normanské paláce, arabské mozaiky, ale i klasické barokní stavby.

  • parlament - budapešť 1500.jpg

    Budapešť, město horkých pramenů na Dunaji

    Ačkoliv je Budapešť téměř za humny, stále je zde mnoho lidí, kteří tuto výjimečnou středoevropskou metropoli ještě neobjevili. A ti, kteří hlavní město Maďarska už navštívili, určitě potvrdí, že přívlastek výjimečná, je opravdu na místě. Mimo fakt, že se jedná o největší lázeňské město v Evropě s množstvím horkých minerálních pramenů, nabízí Budapešť desítky muzeí a galerií, vynikající osobitou kuchyni a dokonce i přírodní park s krápníkovými jeskyněmi.

  • bibione pláž 1500.jpg

    Bibione, Terst a Palmanova – oddychová i poznávací dovolená v Itálii

    Obrovské bažiny a mokřady, kolem kterých létali komáři a další havěť. Kdo by čekal, že o 100 let později bude z tak nevábné oblasti jedno z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších letovisek nejen v Itálii, ale v celé Evropě. Řeč je o Bibione. Přivítá vás nádherná pláž se skvělým zázemím, ale také řada kvalitních restaurací, tradiční trhy nebo bohaté sportovní vyžití. Těšit se můžete i na prvotřídní servis. A velkou výhodou je, že díky své poloze je pro Čechy velice dobře dostupné. To platí i pro místní ceny.

  • Valne shromazdeni OSN- New York, USA 1500.jpg

    New York, návštěva OSN

    Do New Yorku jsem vás vzal již dvakrát a určitě ani dnešní třetí návštěva nebude poslední. New York je velmi zajímavé město a určitě si zaslouží cestovatelskou pozornost právem.