Blog Parkování R7 nejen o cestování

  • Kostarika z vyhlídky1500 2.jpg

    Kostarika, pozvánka do zahrady

    Tentokrát vás chci zavést do botanické a zároveň zoologické zahrady. Nebojte se však, budeme společně cestovat, a to poměrně daleko. Tou největší zahradou, kde se nalézají četné druhy květeny a mnoho druhů zvěře, včetně hmyzu a ptactva, kterou jsem kdy navštívil, je Kostarika. Určitě jste již o této středoamerické zemi mnohé slyšeli. Tak tomu bylo i u mne, ale přesto jsem se rozhodl, že její půvab poodkryji a nyní se s vámi o své poznatky podělím.

  • Americké Panenské ostrovy - pláž, plachetnice1500.jpg

    Americké Panenské ostrovy, křehký ráj v Karibiku

    Není tomu tak dávno, co se nad severovýchodním cípem Malých Antil prohnaly těsně za sebou dva hurikány (rok 2017). Mají na svědomí lidské životy i materiální ztráty. Přesto je důležité napsat, že hurikány tuto oblast ohrožují mnohem déle. Byly tu i v dobách, kdy se vůbec neuvažovalo nad tím, že lidská činnost ovlivňuje podnebí.

  • Plaz na Nukuteatea - Wallis 1500.jpg

    Wallis a Futuna, tropický ráj beze spěchu

    Dnes se vypravíme do jednoho z mých oblíbených koutů světa, a to do Tichomoří. Zde se ve spoustě slané vody nachází tři zapomenuté vulkanické ostrovy s několika útesy, které jsou francouzským zámořským územím. Třebaže jsou formálně součástí Francie, nejsou členem Evropské unie. I když na letišti vedle francouzské vlajky vlaje z jedné strany vlajka Wallisu a Futuny a z druhé vlajka Evropské unie.

  • Bajterek - Nur-Sultan, Kazachstán 1500.jpg

    Nur-Sultan, stepní hlavní město

    Dnes vás opět pozvu do Kazachstánu, kam jsme se podívali před časem. To jsme si prohlédli největší a bývalé hlavní město Almaty.

  • dominicana pláž__Dominikánská republika_1500.jpg

    Dominkánská republika, neopěvovaná, ale přesto krásná

    Na internetu najdete spoustu recenzí, které popisují Dominikánskou republiku jako tu horší karibskou destinaci, kde není příliš co k vidění a místní lidé jsou arogantní a neochotní. Ze své zkušenosti mohu říct, že to rozhodně není pravda a důkazem může být i to, že stále patří mezi nejnavštěvovanější země Karibiku.

  • nizwa omán 15002.jpg

    Omán, dovolená v zemi kadidla

    Jestli máte chuť zažít kouzlo Arabského poloostrova, ale nestojíte o okázalý luxus Dubaje a neláká vás ani dovolená v hotelu u umělé laguny s téměř vroucí vodou, zkuste zamířit o pár kilometrů jihovýchodním směrem. Sousedem Spojených arabských emirátů je totiž země, která dlouhou dobu zůstávala západním turistům neznámá, a nebylo vůbec snadné získat povolení ke vstupu. Řeč je o Ománu, zemi krásných přírodních pláží a oáz skrytých mezi horskými hřebeny, kde okusíte chuť pravé Arábie.

  • Bottom - Saba, Karibik dovolená 1500.jpg

    Saba, panenská královna Karibiku

    Hurikánová sezóna v mém oblíbeném Karibiku končí, tak vás zvu na prohlídku malého nizozemského ostrůvku v Karibském moři. Saba, tak se ostrůvek s rozlohou 13 kilometrů čtverečních nazývá, je součástí souostroví Malé Antily a patří do skupiny Závětrných ostrovů. Sám název už naznačuje, že je za větrem, tudíž škody po hurikánech jsou minimální, jestli vůbec nějaké.

  • Pristav Kingston - Norfolk, Austrálie 1500.jpg

    Norfolk, ztracený ostrůvek v Oceánii

    Dnes se společně vypravíme opět do Tichomoří. Nebude to vyhlášená destinace připomínající ráj, třebaže i na tomto ostrůvku je krásně. Nejedná se o korálový ostrov a ani o pozůstatek sopky čnící nad hladinu největšího oceánu, třebaže je vulkanického původu. Je to trochu netypický ostrůvek ztracený v Oceánii a není zde podporován masový turismus. Tím ostrůvkem je australský Norfolk.

  • 20130604-37 Monaco 04.jpg

    Objevte krásu Azurového pobřeží

    Minule jsme si vytyčili základní potřeby cestovatelů a teď je na čase teorii přenést do praxe. Na začátek jsem si pro vás připravil návštěvu dostupné a lehce exotické destinace. Tou je Azurové pobřeží, chcete-li Riviéra. Kam jinam se napoprvé vypravit? Tato část pobřeží je omývána vodou Středozemního moře. Na západě Azurové pobřeží končí velkým přístavním městem Marseille, na východě ohraničuje Riviéru Menton.

  • malta-292181_1920.jpg

    Malta, nejmenší člen Evropské unie

    Malta – ostrovní republika uprostřed Středozemního moře nabízí mnoho. Pouze pláže vhodné ke koupání zde nehledejte. Ostrov je skaliskem a přístup do moře je obtížný. Samozřejmě že i na Maltě naleznete místa vhodné ke koupání, spíš tedy místa, kde se lidé koupají, ale žádné terno to není. Pokud si však chcete dovolenou užít v pohybu, poznáváním historie a chutnou středozemní stravou, pak je pro vás Malta zemí zaslíbenou.

  • Zailijsky Alatau_Almaty, Kazachstán 1500.jpg

    Almaty, město pod velehorami

    Někteří možná znáte dřívější ruský název města Alma Ata. Též toto město bývalo hlavním městem Kazašské sovětské socialistické republiky až do roku 1991. V tomto roce zánikem Sovětského svazu a vytvořením samostatné Republiky Kazachstán se město v roce 1993 přejmenovává na Almaty, což je kazašské jméno, a v roce 1997 přestává být hlavním městem. Stále si však drží prvenství, jakožto nejlidnatější město této středoasijské republiky.

  • 20100629-13 Dubrovnik1500.jpg

    Chorvatsko - Dubrovník a Plitvická jezera

    Léto je v plném proudu a podle současného vtipu lze napsat: „Chorvati žádají EU o pomoc, neboť k jejich břehům dorazilo půl miliónu Čechů.“ Možná vám to přijde nemístné, ale já tento náš specifický smysl pro humor mám rád.

  • Cantilevery 03 - Nauru 1500.jpg

    Nauru, výjimečný ostrov

    V dnešní pozvánce vás zavedu na jeden malý ostrov, který pro mne (zatím) byl výjimečným místem světa. Tento malý ostrov se nachází v Tichém oceánu a leží těsně pod rovníkem, to znamená, že se vypravíme na jižní polokouli. Tím ostrovem je samostatná nejmenší republika světa – Nauru. Možná jste nikdy neslyšeli a ani nečetli o této republice. Nevadí. Pokud jste něco četli, tak určitě o internačním táboru pro uprchlíky, který tu zřídila Austrálie. Nebo jste možná zaznamenali, že ve zdejší jediné bance perou špinavé peníze Rusové. Ale spíš se přikláním k tomu, že většina z vás čte o tomto mikronéském ostrově poprvé.

  • Majak Willemstoren 02 - bonaire, karibik 1500.jpg

    Bonaire, potápěčský ráj

    Již před časem jsem vás zavedl na ABC ostrovy, jak se také někdy nizozemským ostrovům u pobřeží Jižní Ameriky říká.

  • Dubaj.jpg

    Dovolená v Dubaji

    Dubaj patří mezi stále oblíbenější lokality nejen pro české turisty, a to i díky prosluněným plážím, kterých se dočkáte také během našich zimních měsíců. Zdejší lokalita má punc exotiky a luxusu. Před padesáti lety byste toto město v poušti hledali marně. Našli byste tu jen beduínské chýše a stany. Tak rychlý je rozvoj města a staveb, které ohromují svět. Objevujte krůček po krůčku arabský svět, stačí si jen zajistit letenky a vyrazit do míst, kde je teplé počasí a vysoká vlhkost vzduchu po celý rok.

  • video dovolená zanzibar.jpg

    Exotický Zanzibar - video

    Krásné moře a pláže, ale také plantáže s vůní hřebíčku, vanilky, skořice nebo muškátového oříšku a pozoruhodná příroda, to vše je Zanzibar.

  • Prilet na Tarawu_Kriribati, vánoční ostrov1500.jpg

    Vánoční ostrov - Kiribati

    Prosinec je pro mne vždy korunován adventem a následnou oslavu narození Ježíška – Vánocemi. Nejsem určitě jediný, kdo se na Vánoce těší a má je v oblibě. Tak to měli i námořníci, kteří se během roku plavili na lodích a objevovali nové souše uprostřed oceánských vod.

  • 20120115-08-Atoly-02.jpg

    Maledivy, ráj v Indickém oceánu

    Dnes se pokusím vám rozbít vžité klišé, že některé země jsou pouze pro bohaté. Mezi takové země je řazena i malá republika téměř ztracená v modrých vodách Indického oceánu. Maledivy jsou vnímanou destinací, která je přednostně určená pouze k odpočinku. Mnoho cestovních kanceláří doporučuje po namáhavém poznávacím zájezdu Srí Lankou či jižní Indií prodloužit si pobyt na klidných Maledivách.

  • Plymouth - Ostrov Montserrat, Karibik 1500.jpg

    Montserrat, ostrov v nouzovém stavu

    Pro tento měsíc, jsem si pro vás připravil pozvánku na ostrov, který už od roku 1995 je v nouzovém stavu. Přiznávám, že události těchto dnů mě na tuto myšlenku přivedly. Jsem optimista a věřím, že nouzový stav nebude dlouho trvat a opět budeme moci vyrazit do světa za objevováním nejen přírodních a kulturních památek, ale také za objevování sebe sama.