Blog Parkování R7 nejen o cestování

  • Gent - nabrezi - Belgie 1500.jpg

    Antverpy a Gent

    Tentokrát vás pozvu do země ve stejném časovém pásmu, do země, která je menší než Česká republika, ale je natolik různorodá, že jsou v ní uzákoněné tři úřední jazyky, politicky se jedná o složitou federativní konstituční monarchii a díky hlavnímu městu Evropy a Severoatlantické smlouvy se krásy této země opomíjejí. Belgie není synonymem pro Brusel!

  • Negevská poušť - Izrael 1500.jpg

    Izrael, Negevská poušť aneb kam v zimě z Eilatu

    Díky nízkonákladové společnosti Ryanair se nám v zimním období objevují levné letenky na izraelské letiště Ovda, které je asi 60 km od známého přímořského letoviska Ejlat u Rudého moře. Ačkoliv leden a únor jsou i v Izraeli nejchladnějšími měsíci v roce, je zde příjemných 20°C a ani srážky nebývají příliš časté. Není to sice na plážovou relaxaci pod horkým sluncem, ale pro cestování a poznávání je to počasí naprosto ideální.

  • K jeskyni  - Barbuda, Malé Antily 1500.jpg

    Barbuda, perla Malých Antil

    Zima sice ještě neukázala v plné síle svou moc, ale někomu nemusí vyhovovat krátký den a dlouhá noc a teploty lehce nad bodem mrazu. Pokud patříte do této skupiny obyvatel i vy, přijměte, prosím, nabídku k výletu za tropickým podnebím, kde sluneční svit je dennodenní záležitostí, v této části roku, a teploty se pohybují mezí dvaceti pěti a třiceti stupni Celsia.

  • minsk - Bobrujskaja 1500.jpg

    Minsk, město hrdina

    Zimní počasí nahrává ke zklidnění a málokomu se chce zpoza kamen ven. Přesto si vás dovolím pomyslně vytáhnout z tepla domova. Tentokrát společně zamíříme na východ Evropy. Tam se nachází vnitrozemský stát, který ještě donedávna byl uzavřený a turisty opomíjený. Ale to se již pomalu mění. Možná za tím stojí i protiruské sankce po mezinárodně neuznané anexi ukrajinského Krymu.

  • Surfování, pláž_Mauii - Havajské ostrovy 1500.jpg

    Havajské ostrovy: Maui, místo, kde je fakt havaj!

    Havajské ostrovy, Amerika uprostřed oceánu - Souostroví, které je složené z 95 korálových a sopečných ostrovů, leží skoro uprostřed Tichého oceánu, daleko od amerického kontinentu. Přesto je Hawaii jedním ze států USA. Když jsme si o Havaji četli, fascinovalo nás, že se jedná vlastně o nejvyšší pohoří světa. Pokud se totiž nejvyšší hory a sopky Havaje změří ode dna oceánu, pak skutečně pokoří i známý Mount Everest. Co je naopak o Havaji známé, jsou všudypřítomné květy ibišku a také třeba tanec hula hula s krásnými havajskými tanečnicemi.

  • Karibský ostrov, Svatý Eustach - Oranjestad Lower Town 1500.jpg

    Ostrov Svatý Eustach, tropické Nizozemsko v Karibiku

    Karibik se stal již tradiční zimní dovolenu pro mnohé z nás. Dominikánská republika se svými resorty je již pro Čechy objevená, stejně tak i největší ostrov Karibiku – Kuba. Málokdo však tuší o existenci ostrova s poetickým názvem Svatý Eustach. Přitom tento ostrov, který je součástí Malých Antil, nabízí celý karibský ráj na malém území, které nepřesahuje 21 kilometr čtvereční.

  • Opera huset oslo.jpg

    Oslo, město moderního designu

    Zajímalo by mě, kdo z vás, z cestovatelů, někdy přemýšlel o návštěvě Norska. Podle mě téměř každý dobrodruh. O přírodních krásách Norska, o fjordech, sobech a losech, sní snad každý cestovatel, který nosí rád batoh na zádech a poznává panenskou přírodu. Divokost Skandinávie láká mnohé, a když vás Norsko úplně zláká, pravděpodobně přiletíte do Osla, do hlavního města. A já vám dneska o supermoderním městě něco povím.

  • Brusel - Atomium 4_1500.jpg

    Brusel - na sklonku léta na mušle, pivo a čokoládu

    Léto se chýlí k závěru, horké dny jsou minulostí a mnohým z nás se opět chce nazout do toulavých bot a vyrazit za hranice, abychom si užili krásné indiánské léto. A dávno již neplatí, že cestovatel či turista chce vidět památky hmotné. Čím dál více z nás lační po zážitcích, které se nesmazatelně zapíší do našich vzpomínek. Pro tyto chvíle jsem vám vybral zemi, o které téměř denně slýcháme, spíše o jejím hlavním městě, ale málokdo si ji vybere pro cíl své dovolené.

  • Tirana - Vlajka.jpg

    Eurovíkend v Tiraně

    Dnes vám doporučím destinaci, o které se málokomu snívá. Domnívám se, že si pozornost zaslouží a je neprávem opomíjená. Zavedu vás ve svém článku do Tirany, hlavního města Albánie. Albánie je jednou z posledních zemí, která je pro mne obestřena závojem tajemství. Snad jen záhadnější je pro mne Moldávie, kam jsem se ve svých evropských toulkách zatím nepodíval.

  • Kokosové ostrovy - Kokosova palma 1500.jpg

    Kokosové ostrovy v Indickém oceánu

    V červenci nás meteorologové varují snad každý týden tím, že teploty překročí 30 °C a že zažijeme další tropický den, popř. i tropickou noc. Tropy jsem už několikrát navštívil a musím popravdě napsat, že tropické podnebí se odlišuje od horkých letních veder mírného pásu. Přestože podobné okamžiky jsou, a to hlavně v údobí mezi letní bouřkou a časem těsně před ní. To je vzduch cítit vodou, je neskonale vlhké dusno a člověk se těší na přicházející déšť, který vzduch pročistí a na chvíli ochladí.

  • Makedonie Ochrid velké rozlišení.jpg

    Severní Makedonie, opomíjená země Evropy

    Dnes bych vám rád představil jednu balkánskou zemi. Mnoho turistů tam nezavítá a já si myslím, že je to škoda. Novodobá historie Makedonie, to je ta země, která je neprávem opomíjená, začíná v roce 1991 (takže je starší než Česká republika), kdy se Makedonie odtrhla od tehdy již rozpadající se Jugoslávie.

  • san marino 1500.jpg

    Nejstarší republika světa

    V tyto jarní dny vám rád představím nejstarší fungující republiku světa, která určitě stojí za návštěvu. Přestože rozlohou je tato republika nepatrná a na globu světa byste ji hledali marně, není nejmenší republikou světa. Nejmenší republikou je ostrovní stát Nauru v Tichomoří, kam vás určitě někdy zavedu též.

  • Rissky snem - Berlín, Německo1500.jpg

    Berlín – rozdělené město?

    Jaro je už tady a s ním se opět otevírají možnosti výletu. Pro začátek se vám pokusím představit hlavní město našich sousedů. Berlín není daleko a na jarní eurovíkend je jak dělaný. Berlín je nejen hlavním městem Německa, ale má obdobné postavení jako Praha, je jednou ze spolkových zemí. Brémy spolu s Hamburkem a zmíněným Berlínem mají výsostní postavení. Všechna tři města mají statut spolkové země Spolkové republiky Německo.

  • letadlo - článek jak na levné letenky 1500.jpg

    Levné letenky, jak létat co nejlevněji

    Zažíváme zlatou dobu cestování. Snad každý koho lákají dálky, mi dá za pravdu, že letenky nikdy nebyly dostupnější než dnes. Stále slyšíme, jak někdo téměř s prázdnou kapsou procestoval svět a zaletět si na prodloužený víkend na druhou stranu Evropy už také není výsada jen horních deseti tisíc.

  • Chiva_Uzbekistán_1500.jpg

    Uzbekistán nově bez víz

    Od 1. února 2019 cestovní pas České republiky opět posílil. Díky tomuto cestovnímu dokladu se dostaneme do další země pohodlněji a levněji. K prozkoumání nás láká středoasijská republika Uzbekistán, která zrušila vízovou povinnost za účelem turistiky, která nepřesáhne 30 dnů.

  • PB190286 barvy.jpg

    Kuba, dovolená v turistickém ráji

    Kuba je také často nazývána perlou Karibiku. Je to nádherné místo ať už pro milovníky historie, divukrásné přírody, nebo nádherných pláží s bílým jemným pískem a teplým mořem, které vás zvou do svých vln, nebo vyzývají k lenošení i procházkám podél moře. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na milovníky kubánských doutníků či míchaných drinků se světoznámým rumem, se kterým zde opravdu nešetří. Tak i tito gurmánští cestovatelé si přijdou opravdu na své. Nezanedbatelné také je, že Kuba je pro cestovatele bezpečná a přívětivá a Kubánci jsou příjemní a milí lidé.

  • Mrakodrap Shanghai Tower výhled 1500.jpg

    Šanghaj, město mnoha světových NEJ

    V Šanghaji jsme se ocitli vlastně tak trochu náhodou. Když jsme kupovali letenky do Asie, nejprve jsme byli trochu zklamaní dlouhým přestupem, kterému se prostě nedalo vyhnout. Čekal nás přesně jeden celý den v Šanghaji, na cestě tam i zpět. Když jsme začali zjišťovat, jak vlastně můžeme s takovými dvěma dny naložit, náš názor se začal obracet. Za běžných okolností bychom si asi výlet do města sami nevybrali. Ale poté, co nám začal internet rozkrývat zajímavosti tohoto města, jsme se začali vyloženě těšit.

  • Americká Samoa_Pobrezi 1500.jpg

    Americká Samoa, poslední oslava příchodu roku 2019

    Na celé planetě snad již utichly petardy, které hlučně vítají nový rok. V záplavě ohňostrojů se postupně objevilo každé časové pásmo. Troufnu si však napsat, že poslední časové pásmo UTC -11, nebylo tímto fenoménem tak mohutně zasáhnuto. Která území jsou v tomto časovém pásmu zastoupená? Převážně ta americká, tj. patřící Spojeným státům americkým. Jmenovitě se jedná o Midway, Jarvisův ostrov, Americkou Samou a novozélandský ostrov Niue.

  • vyhlídka na ostrově Sal 1500.jpg

    Kapverdy nově bez víz!

    Kapverdská vláda od 1.1. 2019 zrušila pro občany Evropské unie, tudíž i pro držitele českých cestovních pasů, vízovou povinnost.

  • Nevis Peak 1500_Karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis.jpg

    Karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

    Sychravý a chladný podzim se již dostavil, proto je na čase se poohlédnout po nějaké destinaci, kde v tuto roční dobu je příjemné slunečné počasí, teplota se ustálila na 25 °C a tropická vlhkost je snesitelná. Vybral jsem pro vás zajímavou federaci Malých Antil.